GENEL - 18 Eylül 2018 Salı 16:15

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Kamışlı’dan GSO’ya ziyaret

A
A
A
Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Kamışlı’dan GSO’ya ziyaret

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Gaziantep Sanayi Odası’nı (GSO) ziyaret ederek Esas Sosyal Sorumluk tarafından yürütülen, “İlk Fırsat Programı” hakkında GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ve Yönetim Kurulu Üyelerine bilgi verdi.

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, Gaziantep Sanayi Odası’nı (GSO) ziyaret ederek Esas Sosyal Sorumluk tarafından yürütülen, “İlk Fırsat Programı” hakkında GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ve Yönetim Kurulu Üyelerine bilgi verdi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Esas Sosyal’in çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve takdirle karşıladıklarını belirtti. Esas Sosyal’in özellikle okuldan mezun olmuş gençlerin işe geçiş süreçlerine sunmuş olduğu katkılardan dolayı önemli bir işlevi yerine getirdiğini dile getiren Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası olarak İlk Fırsat Programı’na destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.


GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de konuşmasında, yetişmiş eleman ve nitelikli personel ihtiyacına dikkati çekti. Ünverdi, GSO bünyesinde kurulan Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’nin (GSO-MEM) hem sanayicinin personel ihtiyacını karşıladığını hem de her yaş grubundan insana meslek kazandırdığını ifade etti. Üniversite bitirmiş gençlerin iş bulma konusunda yaşadığı sorunların altını çizen Ünverdi, okumuş gençlerin kendilerini geliştirmeleri, ifade etmeleri ve iş piyasasına dahil olmaları noktasında yürütülen her projenin mutluluk verici olduğunu ve gerçekleştirilecek işbirlikleri ile bu süreci devam ettirmek istediklerini söyledi.


Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı da sunum eşliğinde, verdiği bilgilerde, Esas Sosyal’ın, Şevket Sabancı ve Ailesinin hayırseverlik geleneğinin üzerine inşa edilen sosyal yatırımlarının kapsamını genişletmek ve yönetmek amacıyla 2015 yılında kurulduğunu hatırlattı.


Sabancı, İlk sosyal yatırım alanının gençlik ve istihdam olarak belirlendiğini ve uygulama modeli olarak da İlk Fırsat Programı’nın hayata geçirildiğine işaret ederek, “İlk Fırsat, üniversiteden yeni mezun gençlere iş deneyimi kazandırmak ve onları iş hayatına hazırlamak üzere tasarlandı. Program, üniversiteden yeni mezun gençlerin sivil toplum kuruluşlarında 12 ay boyunca tam zamanlı istihdam edilmelerinin maliyetini karşılıyor ve böylece gençler, muhasebe, insan kaynakları, bilgi teknolojileri, kurumsal iletişim gibi meslek alanlarında işbaşı deneyimi kazanıyorlar. Ek olarak, İlk Fırsat Akademi’de 200 saatin üzerinde Dünya Ekonomik Forumu’nun önerdiği 21. yüzyıl becerileri, İngilizce dil desteği, Microsoft Office programları gibi yeni mezun bir gencin okuldan işe geçişi için özel tasarlanmış eğitimler veriliyor. Mentorluk programı ve teknik/mesleki seminerle gençler iş dünyasında fark oluşturmak üzere hazırlanıyorlar” dedi.


Bugüne kadar, 21 farklı STK’da çalışmak ve İlk Fırsat Programı’na katılmak için 5 bin 500 gencin başvuruda bulunduğunu belirten Sabancı, “Yeni mezunlara özel tasarlanmış bir insan kaynakları seçme değerlendirme sürecinden geçen 60 genç programa kabul edildi. Katılan gençlerin yüzde 97’si 12 aylık programı tamamladı. Mezun olan katılımcıların yüzde 83’ü programı tamamladıkları ay STK ve özel şirketlerinden iş teklifi aldı; yüzde 97’si programı tamamladıktan sonraki üç ay içinde, bilgi işlem, danışmanlık, enerji, iletişim, kültür-sanat, perakende, sivil toplum, tekstil, vergi gibi farklı sektörlerde yeni islerine başladılar” şeklinde konuştu.


2018 yılında programa katılan 25 gencin, Aralık ayında programı tamamlayacaklarını aktaran Sabancı, “2019 adayları için başvuru süreci 5 Ekim tarihine kadar gerçekleşecek. İlk Fırsat Programı mezunlarını daha yakından tanımak, 2019 başvuru süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler, www.ilkfirsat.org.tr internet adresinden bilgi edinebilirler” ifadelerini kullandı.


Gençlere fırsat eşitliği sağlanması durumunda neleri başardıklarını görmek için şirketlerin İnsan Kaynakları yöneticilerini İlk Fırsat katılımcı ve mezunlarıyla tanışmaya davet eden Sabancı,“Bu gençlere mentorluk yaparak, söyleşiler gerçekleştirerek, iş mülakatları sürecinde değerlendirerek bu genç yetenek havuzundan yararlanmalarını istiyoruz. 2018’de Kurumsal Destek Programımızı başlattık. Esas Sosyal desteğine ek, özel sektör kurumları da “İlk Fırsat Programı Kurumsal Destekçisi” olarak finansal destek vererek Program’ın daha çok gencin hayatına dokunmasını sağlıyorlar. İnanıyoruz ki toplumsal bir sorun olan genç işsizliğine çözüm ancak iyi kurgulanmış bir modelin her ölçekteki kurumun ihtiyaçlarını giderecek şekilde uygulanması ve kurumların da sisteme dahil olması ile gerçekleşecek” diye konuştu.


Konuşmaların ardından GSO Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ziyaret anısına Sabancı’ya yöresel işlemeli kahve takımı hediye etti.


Daha sonra GSO Mesleki Eğitim Merkezi’ni de ziyaret eden Emine Sabancı ve berberindeki heyet burada meslek atölyelerini dolaşarak kursiyerlerle sohbet etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.