GENEL - 14 Aralık 2018 Cuma 12:56

Gaziantep’teki Biyogaz Üretim Tesisi, Cumhurbaşkanlığın ikinci 100 Günlük İcraat Programında

A
A
A
Gaziantep’teki Biyogaz Üretim Tesisi, Cumhurbaşkanlığın ikinci 100 Günlük İcraat Programında

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı gerçekleştirilen Biyogaz Üretim Tesisi, Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 günlük icraat programına alındı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı gerçekleştirilen Biyogaz Üretim Tesisi, Cumhurbaşkanlığı ikinci 100 günlük icraat programına alındı. Türkiye’de ilk kez kamu kurumunun hayata geçirdiği tesis, sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine örnek olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dikkatini çeken Biyogaz Tesisi’ne yönelik proje, Cumhurbaşkanlığının hazırladığı 100 günlük icraat programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın icraatları arasında yer aldı.


"Devlet sahip çıktı"


Başkan Fatma Şahin dönemindeki enerji projeleriyle markalaşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, sürdürülebilir enerji alanında yürüttüğü projeye devlet sahip çıktı. Gerek ulusal, gerekse de uluslararası alanda aldığı ödüllerle göze çarpan Oğuzeli Merkez Biyogaz Üretim Tesisi, yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji üretiminde rüştünü ispatlayacak. Hayvansal atıklardan biyogaz üretecek tesis, hayvansal atıkların bertarafı ve biyogaz enerji alanına öncülük edecek. Kurulum kapasitesi ve teknoloji bakımından tüm Dünya’da adından söz ettirecek olan Oğuzeli Merkez Biyogaz Üretim Tesisi, hayvansal atıkları enerjiye dönüştürecek, kamunun yapabileceği çalışmalara rol model olacak.


"Tesis üretime başladı"


İlk etapta 1 MW kapasiteli olacak Biyogaz Üretim Tesisi, Oğuzeli ilçesi Gündoğan köyünde hizmete alındı, enerji üretimine başladı. Bölgede önemli bir potansiyele sahip hayvansal atıklar değerlendirilerek enerji ve organik atığa dönüştüren Biyogaz Tesisi, çevreye büyük katkı sağlayacak. Tesiste, günlük 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek. Böylece yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilowatt elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilowatt eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler sıfır atık için bir araya geldi Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve uygun altyapının oluşturulması amacıyla final projelerini geliştiriyor. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Düzdar tarafından verilen 3. sınıf “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından talep edilen Mobil Atık Getirme Merkezi Yer Seçimi, Atık Toplama Rotasyonu ve Geçici Atık Depolama Merkezi Yerleşim Planlaması sorunlarına bilimsel çözüm geliştirmek üzere öğrenciler, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile bir araya geldi. Mobil atık getirme merkezi yer seçiminde, kampüs içinde atıkların çevresel etki, erişilebilirlik, toplumun ihtiyaçları ve yasal düzenlemeler gibi faktörler gözüne alınarak belirli bölgelerde güvenli bir şekilde ayrıştırılarak toplanması hedefleniyor. Atık toplama rotasyonunda atık toplama araçları için yakıt, sorumlu personel içinse zaman ve efor tasarrufu sağlanması, öğrencilerin ulaşılması hedeflenen diğer proje konusu olarak yer alıyor. Geçici depolama alanlarının tasarımında, atıkların geçici olarak depolanacağı alanlar, depolama şartları ve diğer çevresel gerekliliklere uygun şekilde tasarlanacak olup, atıkların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve düzenli olarak boşaltılması gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Bu çalışmalar ile Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri akademik iş birliği halinde sıfır atık uygulamaları için çözüm önerileri geliştirecek ve Düzce Üniversitesi öğrencileri kampüste gerçekleştirilmekte olan sıfır atık uygulamalarında önemli bir yer edinecek.