GENEL - 21 Mayıs 2020 Perşembe 12:51

Fillerin 10 yıllık eş hasreti sona eriyor

A
A
A
Fillerin 10 yıllık eş hasreti sona eriyor

Gaziantep’te 10 yıldır eş aranan erkek filler için Sri Lanka’dan eş bulundu.

Gaziantep’te 10 yıldır eş aranan erkek filler için Sri Lanka’dan eş bulundu. Önce doğum ve sağlık gibi sebeplerden filleri vermekten vazgeçen Sri Lankalı yetkililer, bu kez resmi düzeyde yürütülen görüşmelerle ikna edildi.


Gaziantep’te 2010 yılında dünyanın dördüncü, Avrupa’nın en büyük havyanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne getirilen Gabi ve Pili isimli fillerin 10 yıllık eş hasreti sona erecek. Dünyanın ilk tüp bebek fillerinden olan Gabi ile arkadaşı Pili, Sri Lanka’dan getirilmesi planlanan dişi fillerle çiftleştirilecek. 10 yıldır Gaziantep’in maskotu haline gelen ve tüm dünyada uygun eş aranmasına rağmen bulunamayan müzmin bekarlar, bu kez hem yalnızlıklarını giderecek hem de neslini devam ettirebilecek. İsrali’deki Tel Aviv Hayvanat Bahçesi’nden Gaziantep’e getirilen ve getirildiklerinde 5 yaşında olan filler için 2010 yılından itibaren eş aranmaya başlandı. Dünyanın hemen her yerindeki hayvanat bahçeleri ile doğal yaşam parkları ile irtibata geçen Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Dairesi Başkanı ve Hayvanat Bahçesi Müdürü Celal Özsöyler yaptığı tüm girişimlere rağmen uygun adaylar bulamadı. Yaşı, türü gibi birçok özelliğin de sorgulandığı arama çalışmalarında bulunan uygun özellikteki filleri ise Gaziantep’e gönderilmek istenmedi.



2013 yılında umutlandılar


Yaklaşık 3 yıl süren girişimler sonucunda Sri Lanka’nın başkenti Colombo’daki hayvanat bahçesinde bulunan 2 dişi fil için irtibata geçildi. Gaziantep Hayvanat Bahçesi ve Sri Lankalı yetkililer arasında yapılan ve anlaşma aşamasına gelen görüşmeler ile umutlanan Gabi ve Pili isimli fillerin eş hayali görüşmelerin tıkanması ile suya düştü. Sri Lanka’daki hayvanat bahçesi yetkilileri hayvanların hamileliği, sağlık durumu gibi gerekçeleri göstererek, filleri vermekten vazgeçmesi üzerine müzmin bekarlar dünya evine giremedi.



7 yıldır her yerde eş aranıyor


Daire Başkanı Celal Özsöyler, Sri Lanka’daki hayvanat bahçesi yetkilileri ile 2013 yılında kurulan ve olumlu sonuçlanmayan görüşmelerin ardından dünyanın her yerinde 2 fil için eş araması çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti. Özsöyler, yapılan tüm girişim ve arama çabalarına rağmen fillere uygun eş bulanamadığını da sözlerine ekledi.


Özsöyler yaklaşık 7 yıl sonra yeniden Sri Lanka’daki hayvanat bahçesi ile yeniden iletişime geçerek, hayvanat bahçesindeki 2 dişi file talip olduklarını yeniden bildirdi. Bu kez resmi düzeyde yapılan görüşmelerde önemli yol kat edildi. Gaziantep’e gelin getirilecek fillerin özelliklerini inceleyen ve onaylayan Özsöyler ve beraberindeki ekibin görüşme ve yazışmaları devam ediyor.


Başkan Özsöyler, Colomba hayvanat bahçesinde bulunan ve kendilerinin aradığı özellikteki dişi fillerden ikisini kısa süre içerisinde Gaziantep’e getirmeyi planladıklarını kaydetti. Özsöyler, “Gaziantep hayvanat bahçesinde iki tane müzmin bekar filimiz var. Bunlar için yurt dışındaki diğer hayvanat bahçeleri ile görüşüyoruz. Özellikle Sri Lanka ile görüşüyoruz ve bize iki tane dişi fil vereceklerini söylediler. Şuanda yazışmalar devam ediyor en kısa zamanda hayvanat bahçemizde bulunan erkek fillerimize dişi filleri getireceğiz” dedi.



Fıskiyeli serinleme keyfi


Öte yandan Afrika sıcaklıklarının etkili olduğu hayvanat bahçesindeki 2 bekar fil, yazlık alanlarda bulunan havuzlara girerek veya fıskiye ile su sıkılarak serinletiliyor. Özsöyler, “Havaların erken ısınmasından dolayı filleri de serinletmemiz gerekiyor. Kendilerinin hem kışlık alanlarında hem de yazlık alanlarında havuzları var fakat biz yine de fıskiyeler ile serinletiyoruz. Kendileri de üzerlerine çamur atarak hem güneşin ışığından koruyorlar, hem de serinlemiş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da doğa ile iç içe endometriozis farkındalığı etkinliği Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları için bir dizi etkinlik düzenledi. Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları, destekçileri ve gönüllülerle dağın su ile buluştuğu muhteşem doğada zirve yürüyüşü yaptı. Katılımcılar yürüyüşün ardından ise kano turu düzenlenip son olarak Batık minarede günü tamamladı. Tüm dünyada mart ayında endometriozis farkındalığı için birçok aktiviteler düzenlenip, eğitimler verildiğini belirten Opr. Dr. Seher sarı Kayalarlı, “Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği ülke genelinde mart ayında birçok kurum ve kuruluşta eğitimler düzenleyip, farkındalık için sosyal aktiviteler düzenledi” dedi. Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, Nisan ayının da endometriozis ile iç içe olan adenomyozis farkındalık ayı olduğunu ifade etti Adenomyozis nedir? Adenomyozis, bir kadının rahminin iç tabakasında yer alan endometrium dokusunun rahim kas tabakasına doğru yayılması durumudur. Normalde bu doku rahmin iç tabakasını oluşturur ve her adet döneminde dökülerek kanamaya neden olur. Ancak, adenomyozis durumunda, bu dokunun rahmin kas tabakasına yayılmasıyla ağrı, kanama ve diğer şikayetle meydana gelebilir. Adenomyozis, kasık ağrısı, yoğun adet kanamaları, adet dışı kanamalar ve bazı durumlarda gebe kalma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu şikayetler kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Adenomyozis, genellikle 30-50 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaş grubundaki kadını etkileyebilir. Tanı koymak için, semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanı konulduktan sonra, tedavi seçenekleri şikayetleri yönetmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri, hormon tedavileri, cerrahi müdahaleler ve hatta bazen rahmin alınması gibi seçenekler bulunabilir. Adenomyozis, genellikle fark edilmeyen veya yanlış teşhis edilen bir durum olabilir. Bu nedenle, toplumda bu hastalık hakkında bilgi ve farkındalığın artması son derece önemlidir. Kadınlar, adenomyozisi tanımak ve tedaviye erken başlamak için semptomlarını takip etmelidirler. Adenomyozis, kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen ancak yeterince tanınmayan bir durumdur. Bu nedenle, Nisan ayı adenomyozis farkındalık ayı vesilesiyle, toplumda bu hastalık hakkında daha fazla konuşmalı ve adenomyozis tanılı hastalara destek olmalıyız.
Muğla Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek kadın İHA pilotu hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek İHA pilotu olarak görev alan ve birçok tatbikata katılan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında görev alan 3 kadından biri olan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet veriyor. Hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyan Uyar, bugüne kadar birçok tatbikatta görev aldı. Uyar, çocukluğundan beri asker olma hayalini kurduğunu belirterek, “2017 yılında girdiğim Deniz Harp Okulunda 30 Ağustos 2021 tarihinde teğmen rütbesiyle mezun oldum. TCG Salih Reis Fırkateyninde Elektrik Yardımcı Subayı olarak görev başladım. Göreve başladığımda insansız hava aracı sistemlerinde dünyada önemli bir oyuncu haline gelen ülkemizin ürettiği hava araçlarında görev yapma isteğiyle İHA pilot kursuna katılmak maksatlı dilekçe verdim. 2022 yılında İHA pilotluk eğitimini başarıyla tamamlayarak Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında AKSUNGUR İHA pilotu olarak göreve başladım. Halihazırda pilotluk sertifikamı almış bulunmaktayım. İHA pilotu olarak görev yaptığım esnada Mavi Vatan, Deniz Kurdu ve NATO kapsamında çeşitli görevlerde yer aldım. Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotuyum. Ülkemizin ürettiği hava araçlarından İHA pilotu olarak görev yapmaktan ve vatanımıza hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum” diye konuştu.