GENEL - 21 Mayıs 2020 Perşembe 14:34

Covid -19 mücadelesinde bir ilk

A
A
A
Covid -19 mücadelesinde bir ilk

İmmün Plazma Tedavi Yönteminin, COVİD 19 için önemli alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşan, sahip olduğu Türkiye’nin patojenlerden arındırılmış plazma üretimini gerçekleştiren iki cihazını Kızılay’ın kullanımına sunan Gaziantep Üniversitesi, bu kez de Türkiye’nin yapay zekaya sahip son teknolojiyle tomografi çeken ilk tomografi cihazını COVİD 19 tanısı için kullanmaya başladı.

İmmün Plazma Tedavi Yönteminin, COVİD 19 için önemli alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşan, sahip olduğu Türkiye’nin patojenlerden arındırılmış plazma üretimini gerçekleştiren iki cihazını Kızılay’ın kullanımına sunan Gaziantep Üniversitesi, bu kez de Türkiye’nin yapay zekaya sahip son teknolojiyle tomografi çeken ilk tomografi cihazını COVİD 19 tanısı için kullanmaya başladı.


Bilgisayarlı tomografinin (BT) COVİD 19 tanısındaki önemine dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, semptomu olan COVİD 19 hastalarında akciğer tutulumunun önemli bir sorun olduğunu, bunun da bilgisayarlı tomografi ile hassas bir şekilde tespit edildiğini vurguladı. GAÜN Şahinbey Araştırma Hastanesi’nde COVİD 19 şikayetiile gelen kişilerin akciğer bulgusu olup olmadığının belirlenmesinde önemli bir tespit aracı olan bu sitemin yapay zekayı da kullanarak, çok düşük radyasyonla, çok kaliteli görüntü alınmasını sağlandığını açıklayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Yapay zeka teknolojisine sahip bu cihazdan şuanda yalnız üniversitemizde var. COVİD 19 hastalarının en önemli sorunlarından birisi akciğer tutulumu. Bunun için bilgisayarlı tomografi, vazgeçilmez bir tanıya katkı aracıdır. Ancak, tomografi çekilirken alınan yüksek doz radyasyon hasta için önemli bir sorundur. İşte üniversitemiz hastanesinde hizmete sunduğumuz bu cihaz sayesinde, normal bir akciğer grafisi çekilirken alınan radyasyon dozuna eşit güvenlikte hastalarımızın tomografilerini çekebiliyoruz” dedi.


Covid 19 mücadelesinde GAÜN damgası


Gaziantep Üniversitesi’nin COVİD 19 salgınının başlamasının ardından önemli çalışmalara imza attığını ve bunu da kamuoyuyla zaman zaman paylaştığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu süreçle ilgili çalışmaları ise "Üniversitemiz, patojenlerden arındırılmış immün plazma yönteminin COVİD 19 tedavisi için önemli bir alternatif tedavi yöntemi olduğunu ilk kez Türkiye kamuoyu ile paylaştı. Hemen arkasından Türkiye’de yalnız üniversitemizin sahip olduğu, patojenlerden tamamen arındırılmış plazma üretimini sağlayacak iki cihazı, daha fazla ihtiyaç için kullanılmak üzere Kızılay’ın Ankara ve İstanbul Merkezleri’ne kurulması konusunda Kızılay ile anlaşma yaptı. Bu merkezlerde patojenlerden 7 dakika gibi kısa bir sürede arındırılan plazmalar sayesinde hastalarımız şifa buluyor. Yine bu sürede üniversite olarak, TÜBİTAK desteği ile tek kullanımlık solunum cihazı üretimi çalışması yapılıyor. Ayrıca COVİD 19 tedavisinde kullanılan ithal ilaçların Sağlık Bakanlığı onayı ile yerli muadil üretimimiz 4 onaylı çalışmalarımızla devam etmektedir" şeklinde konuştu.


Az radyasyon ile kaliteli görüntü


Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete ise, bilgisayarlı tomografinin Covid-19 için bir tarama testi olmadığını vurgularken, hizmete giren 160 kesitli yeni cihazla, 0.5 milimetre hassasiyetinde bilgisayarlı tomografi tetkiki sağlanabildiğini belirtti. Bu cihazın, günümüz teknolojisinin ulaştığı yenilikçi cihazlardan birisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mete, yeni cihazın COVİD 19 şüphelisi hastalara çok düşük doz radyasyonla tomografi çekilmesini sağlamasının yanısıra önümüzdeki büyük katkılar sağlayacağını belirterek, "Türkiye’de ilk olarak üniversitemizde kullanıma sunulan yapay zeka görüntü oluşturma teknolojisi ile tetkiklerimizi minimum radyasyon doz seviyeleri ve maksimum tanısal kalite ile güvenle gerçekleştirebiliyoruz. Yapay zekanın tanısal kalitemize bir başka artısı da özellikle kontrast madde kullanımı imkanımızın sınırlı olduğu böbrek yetmezliği ve damar yolu sıkıntısı olan hastalarımızda da çok daha düşük kontrast madde miktarıyla tetkikleri gerçekleştirebilme imkanını bizlere sunmasıdır. Yeni cihazımızla birlikte, dünyada sınırlı sayıda merkezde kullanımda olan özel fotorealistik üç boyutlu görüntüleme tekniği ile artık dokuları ve patolojileri siyah-beyaz değil, gerçek görüntüleriyle de inceleme şansımız olacaktır. İstersek bu dokuları ameliyat öncesi planlamaların yapılması için üç boyutlu yazıcılarla modellememiz de mümkündür. Bu durum özellikle klinisyen hekimlerimiz ve radyoloji bölümümüzün işbirliğini daha da verimli hale getirecektir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.