GENEL - 11 Temmuz 2020 Cumartesi 17:18

Şahin, D-400’de devam eden çalışmaları inceledi

A
A
A
Şahin, D-400’de devam eden çalışmaları inceledi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, teknik ekibiyle birlikte tarihi İpek Yolu olarak bilinen D-400 Karayolu’nda hali hazırda devam eden GAZİRAY çalışmalarını yerinde inceledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, teknik ekibiyle birlikte tarihi İpek Yolu olarak bilinen D-400 Karayolu’nda hali hazırda devam eden GAZİRAY çalışmalarını yerinde inceledi. Şahin, günde 100 bin yolcuyu taşıyacak GAZİRAY’da büyük bir yol kat ettiklerini belirterek, yakın zamanda tramvayların siparişini vereceklerini söyledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAZİRAY projesinde çalışmaları yerinde görmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi başkan vekillerinden Latif Karadağ ve Erdem Güzelbey başta olmak üzere teknik ekibiyle sahaya indi. D-400 Karayolu’ndaki işçilerle bir araya gelerek son durum hakkında bilgi alan Başkan Şahin ardından Kalyon Kavşağı’na, Şehir Hastanesi mevkiine, Şehitkamil ilçesine bağlı Öğümsöğüt ve Işıklı kırsal mahallelerine giderek yapımı süren ve tamamlanan asfalt ve yol çalışmalarını inceledi.


Tramvaylarımızı sipariş ediyoruz


Konu hakkında açıklamada bulunan Başkan Fatma Şahin, GAZİRAY’ın şehir için çok önemli bir proje olduğuna dikkati çekerek, “D-400 Karayolu’ndayız. Günde 100 bin yolcunun ulaşımını sağlayacağı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tren hattını hızlı trene çeviriyoruz. Artık, yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Son bir senemiz. Tramvaylarımızın siparişini veriyoruz. 1 yılın ardından çok modern, konforlu, çevreci bir ulaşımı kente kazandırarak toplamda 100 bin vatandaşımızı, ağırlıklı olarak işçilerimizi sanayi bölgesi hattına taşımış olacağız. Bir de İstasyon Meydanı Toplama Dağıtma Hattı’mız var. GAZİRAY’ı hem hafif raylı ile hem de metro ile ilgili çalışmamızı sürdürüyoruz. Şehrin alt yapısı, üst yapısı ve ulaşımıyla ilgili değişim ve dönüşüm içindeyiz. O yüzden D-400’de GAZİRAY’da 5 kilometreyi alttan alırken burada özellikle karayolu üzerindeki asfalt da çok eskimişti. Yıllardır kullanılan bir asfalttı. Karayolu ile irtibat kurarak, asfalt yenilenme çalışmasına da giriştik. Bunlar çok büyük işler. Zaman istiyor. Ama ekip çok kuvvetli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı’na, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ve çalışma arkadaşlarıma gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür ediyoruz. Çok büyük bir koordinasyon var. İnşallah okullar açılmadan bu işlerin tamamını bitirmiş olacağız. Tertemiz ve yeni asfaltla GAZİRAY çalışmalarını noktalamış olacağız” şeklinde konuştu.


Gaziray bize bir taraftan da şehrin yenilenme imkanını sundu


GAZİRAY ile birlikte ciddi yol yenileme çalışmalarının da olduğunu aktaran Şahin, “Karşıyaka Tüneli gibi 16 tane zanaat alanını yeniden yapılandırdık. Alt yapıyı da bulunan boruların değişimini yapmayı sürdürüyoruz. Ayrıca GAZİRAY mesaisinin devam ettiği Mücahitler Mahallesi civarındaki yoğun çalışmamızı yerinde inceledik. Şu anda bu bölgede altyapıda yaklaşık 15 milyon liralık büyük boru döşemesi yapılıyor. GAZİRAY projesi bizlere bir taraftan da şehrin yenileme imkanı sağladı. Halkımızın bu süreçte sabırlı olmasını istiyoruz. Çünkü ulaşımı rahatlatacak bir proje için çaba sarf ediyoruz. GAZİRAY, Gaziantep’in en büyük meselesidir. Çok büyük yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar hem ciddi kaynak hem de sabır istiyor. Halkımızın da sabırlı olmasını istiyoruz. 1 ay içerisinde D-400 Karayolu’ndan çıkacağız ve sıfır asfaltla ulaşımı araçlar için hazır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik. Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı. Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.
Erzincan Kemaliyeli çiftçilere eğitim verildi Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliği ile Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda çiftçilere yöreye uygun olarak dut yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, bağcılık ve bitki sağlığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Sezonun başlamasıyla birlikte eğitim ve yayım çalışmalarını hızlandıran tarım teşkilatı köy köy, ilçe ilçe gezerek hem çiftçileri bilinçlendiriyor hem de eğitim ve yayım hizmetini çiftçinin ayağına götürüyor. Son olarak Kemaliye ilçesinde yapılan eğitim toplantısında genel olarak meyvecilik eğitimi verildi. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Kemaliye (Eğin) dutu ile meşhur ilçede çiftçilere dut yetiştiriciliği konusunda da ayrıntılı bilgi sunuldu. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, tarım teşkilatının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, verimli ve kaliteli üretimin bilgi ile mümkün olacağını söyledi. Bu kadim topraklarda çiftçilerin her daim üretime devam ettiğini kaydeden İl Müdürü Şahin, eğitimlerin düzenlendiği ilçelerin ürün desenine göre ekiplerin oluşturulduğunu ve çiftçilerin maksimum faydalanabileceği biçimde eğitimlerin şekillendirildiğini söyledi. İl Müdürü Şahin, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan değerli çiftçilerimizin çalışma alanlarında birebir yüz yüze görüşerek çiftçilerimizin tarımla ilgili sorunlarını dinleyip ortak bir noktada karşılıklı görüş ve önerileri dinleyip çözüme ulaştırmayı hedefliyoruz. Basın, internet ve sosyal medya aracılığı ile çiftçilerimize her türlü bilgilendirmeyi yapıyoruz ancak bunu asla yeterli görmüyoruz. Ekiplerimiz her daim çiftçimizin yanında olmaya devam edecek” dedi.