EKONOMİ - 24 Ekim 2020 Cumartesi 13:11

Türkiye Makarna İhracatında Dünya İkincisi

A
A
A
Türkiye Makarna İhracatında Dünya İkincisi

25 Ekim Dünya Makarna Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya makarna tüketiminin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını ve pandemi sürecinde makarnanın stratejik ürünler arasında yer aldığını ifade etti.

25 Ekim Dünya Makarna Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya makarna tüketiminin dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını ve pandemi sürecinde makarnanın stratejik ürünler arasında yer aldığını ifade etti. Makarna üretimine ve ihracatına büyük emekler veren üretici ve ihracatçıları da kutlayan Başkan Altunkaya Türkiye’nin makarna ihracatında dünya ikincisi olduğunu sözlerine ekledi.


Türkiye’nin hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki en önemli ihraç ürünleri arasında makarnanın da yer aldığını ifade eden TİM Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün makarna tüketiminin arttığını ifade etti. 25 Ekim Dünya Makarna günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Başkan Mahsum Altunkaya Türkiye’nin yıllık makarna ihracatının 600 milyon doları aştığının ve 35 bin kişiye doğrudan istihdam sağlandığının da altını çizdi. Türkiye’de makarna sektörünün önemli bir noktaya geldiğini ve Gaziantep’in birçok sektör için olduğu gibi makarna sektöründe de üretim merkezi konumunda olduğuna dikkat çeken Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya gıda ürünleri ihracatı açısından bakıldığı zaman Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihraç edilen ürünün makarna olduğunu da sözlerine ekledi. Altunkaya, yumurtasız - pişirilmemiş olarak tabir edilen hepimizin bildiği klasik makarnalarda, 2019 yılı ihracat rakamları baz alındığında Türkiye’den toplam 579 milyon 735 bin dolarlık makarna ihracatına imza atıldığı, bu ihracatın 425 milyon 981 bin dolarlık bölümünün Güneydoğulu ihracatçılar tarafından yapıldığını da belirtti. Altunkaya, 2020 yılının 9 aylık sürecinde ise Türkiye genelinden toplam 558 milyon 198 bin dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirilirken, bu ihracatın 411 milyon 875 bin dolarlık bölümünün Güneydoğu’dan yapıldığını ifade etti.


155 ülke sofrasına makarna ihracatı


Türkiye’nin makarna üretiminde olduğu gibi ihracatında da önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Başkan Mahsum Altunkaya ülke genelinden 2019 yılında toplam 155 ülkeye makarna ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek “Türkiye bugün dünyanın en önemli makarna üreticilerinden biri olup; tüm makarna türleri ele alındığında Avrupa’da ikinci, Dünyada dördüncü en büyük makarna ihracatçısı konumundadır. Sadece, yumurtasız ve pişmemiş olarak gümrük kayıtlarında 1902.19 kodu ile tanımlanan, hepimizin bildiği klasik makarna türü itibariyle ele alırsak, Ülkemiz ihracatta Dünya’da İtalya’nın ardından 2. sırada gelmektedir. Bu makarnalarda Dünya toplam ihracatının değer itibariyle yaklaşık %14’ü ülkemizden yapılmaktadır. 2019 yılında bu makarnalardan 579 Milyon Dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu rakamın yaklaşık 425 Milyon Doları yani yaklaşık %74’ü Güneydoğu Anadolu Bölgemizden gerçekleştirilmiştir. Yumurtasız-pişmemiş makarnanın Dünya toplam ihracatının da 4,2 Milyar seviyelerinde olduğunu göz önüne alırsak, Dünya’da bu ürünün toplam ihracatının %10’unu aşkın kısmı Güneydoğu Anadolu bölgesinden gerçekleştirilmektedir. Sağlıklı beslenme şeklinin temel besin maddelerinden birisi olan makarnanın, zengin bir karbonhidrat ve protein beslenmesi için yüksek kaliteli durum buğdayından yapılması gerekir. Türk makarnası son derece besleyicidir zira Türkiye, dünyadaki en büyük yüksek kaliteli durum buğdayı üreticilerinden biridir. Bu avantaj sayesinde bugün, Türkiye dünyadaki en büyük makarna üreticisi ülkelerden biridir ve Türk makarnası 155 ülkede tüketilmektedir. Bugün elbette makarna sektörü için önemli bir gün, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nü kutlarken üstlendikleri misyonu başarıyla yerine getiren bütün makarna üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı da yürekten kutluyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kösedağ güven tazeledi Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Metin Kösedağ, yeniden seçilerek güven tazeledi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurula Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Küresel Gazetecilşer Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, protokol üyeleri ve KGC üyeleri katıldı. Gündem maddelerinin okunması ile başlayan genel kurulda, faaliyet raporları ve tahmini bütçe raporları okundu. Tahmini bütçenin geçen yıl olan bütçenin yüzde 20 üzerinde arttırılması oy çokluğu ile kabul edilirken, 2 yılda bir gerçekleştirilen genel kurul ve seçimlerin 3 yılda bir Mayıs ayında yapılması da oy çokluğu ile kabul edildi. Genel kurulda seçime tek liste ile giren mevcut Başkan Metin Kösedağ, yeniden başkan seçildi. Kösedağ genel kurul sonrasında yaptığı konuşmasında, “Bugün KGC’nin bu güzide gününde herkesin burada olmasından dolayı son derece mutluluk duyuyorum. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum. İnşallah yeni dönemde daha güzel bir KGC olacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı. Genel Kurulda oluşan listeler ise şu şekilde oldu: Başkan: Metin Kösedağ Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: Ahmet Şan, Canan Bayram, Demet Öztürk, Doğan Havur, Dursun Açıkyürek ve Kürşat Açıkgöz. Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Mahmut Tursun, Gülşen Büyükçekiç, Devrim Çalışkan, Hidayet Dikilitaş, Murat Asil, Abdullah Yiğit, Murat Turp, Menekşe Zehir Yiğit, Hakan Kaya, Hüseyin Cihan Çimen, Mehmet Altındağ, Sevim Şahin ve Sümbül Antunbaş. Denetim Kurulu Asil Üyeleri: Mesut Koç, Sabahattin Sürmen, Salih Karakuzu, Duygu Uludaşdemir ve Emre Şapçı. Denetim Kurulu Yedek Üyeleri: Selma Kan, Tuğba Filik, Naci Gültekin Şeker, Şevket Tekin ve Ufuk Çamdal. Disiplin ve İstişare Komisyonu: Metin Kösedağ, Salih Balcı, Oktay Ensari, Recep Bulut ve Ömer Faruk Hamurcu. Etik ve Uzlaşma Kurulu: Rıfat Açıkgöz, Mehmet Sena Kösedağ, Metin Sönmez, M. Deniz Çağan ve Ferhat Yağmur. Kültür Sosyal İşler Komisyonu: İbrahim Altuntaş, Yüksel Kalkan, Erhan Kan, Mustafa Yıldız ve Hüseyin Göktaş. Eğitim ve Proje Komisyonu: Demet Öztürk, Zafer Kara, Serpil Çalışkan, Ülkü Vural ve Mesut Bayazıt.
Elazığ Boccede Elazığ’a 3 derece Bocce Petank Türkiye Şampiyonası Antalya’nın Kemer ilçesinde gerçekleştirildi. Elazığ’ı temsil etmek üzere şampiyonaya katılan takımlardan Yıldız Kız takımı Türkiye 5.’si, Genç Erkekler takımı Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar takımı Türkiye 3.’sü oldu. Bocce Bowling ve Dart Federasyonu tarafından organize edilen Bocce Petank Türkiye Şampiyonası Antalya’nın Kemer ilçesinde gerçekleştirilerek son buldu. 22-27 Nisan tarihleri arasında yapılan Bocce Petank Türkiye Şampiyonasına Türkiye’nin 80 ilinden sporcular katıldı. Elazığ’ı Antalya’da temsil eden takımlardan Yıldız Kız takımı Türkiye 5.’si, Genç Erkekler Bocce Petank Altın Nokta takımı sporcusu Cemil Karadağoğlu Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar Bocce Petank Altın Nokta takımımı sporcusu Rojda Özadenç ise Türkiye 3.’sü oldu. Şampiyona 27 Nisan Cumartesi günü düzenlenen ödül töreninin ardından sona erdi. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ’’22-27 Nisan tarihleri arasında yapılan 3 Bocce Petank Türkiye Şampiyonasına Türkiye’nin 80 ilinden sporcuların katılım sağlamasıyla Antalya’da gerçekleştirildi. İlimizi Antalya’da temsil eden takımlarımızdan Yıldız Kız takımımız Türkiye 5.’si, Genç Erkekler Bocce Petank Altın Nokta takımımız sporcusu Cemil Karadağoğlu Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar Bocce Petank Altın Nokta takımımız sporcusu Rojda Özadenç Türkiye 3.’sü oldu. 1 şampiyonadan ilimize kazandırdıkları bu büyük derecelerden dolayı sporcularımızı ve antrenörlerimiz Resul Ağırtaş, Ali Bıyıklı, Mehmet Resul Can’ı tebrik ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Saadet Partisi Meclis Grubu’na ziyaret TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmaları çerçevesinde Saadet Partisi Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Anayasa çalışmaları kapsamında Meclisteki siyasi parti gruplarını ziyaret eden Kurtulmuş’un bugün DEM Parti’den sonra ikinci durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu. Kurtulmuş, ziyaretinde Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya, Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile görüştü. Kurtulmuş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu’nun fikirlerini aldıklarını söyleyerek, görüşmenin olumlu gertiğini ifade etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise, teklifi gruplarında değerlendireceklerini belirterek, "En önemli şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının net şekilde ayrılacağı söylenmişti. Gördüğümüz şu ki verdiğimiz soru önergelerinde dahi anayasa bakanlara diyor ki, ’Soru önergelerine 15 günde cevap verin.’ Ama cevap vermiyorlar. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz, susan değil. Konuştuktan sonra uzlaşan Türkiye, uzlaştıktan sonra anlaşan Türkiye" ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da, siyasi zemine katkı saglayacak her türlü çabanın içinde olacaklarını belirterek, TBMM Baskanının da buna katkı ve çabaları olacağını kaydetti.