EKONOMİ - 02 Mart 2021 Salı 14:27

Gaziantep’ten tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatı

A
A
A
Gaziantep’ten tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 749 milyon 231 bin dolarlık ihracat ile Gaziantep’in en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 749 milyon 231 bin dolarlık ihracat ile Gaziantep’in en yüksek Şubat ayı ihracat değerine ulaştığını söyledi.


Koordinatör Başkan Kileci, “Şubat ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artış ve 838 milyon 953 bin dolarla en yüksek Şubat ayı ihracatı gerçekleştirilmiştir. Şubat 2021 verilerine göre toplam 169 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş, ülke sayısı bakımından en yüksek Şubat ayı değerine ulaşılmıştır. Gaziantep ise en çok ihracat yapan 5. il olarak ülke ihracatındaki konumunu korumaktadır" şeklinde konuştu.


Gaziantep’ten yüzde 19, bölgeden ise yüzde 17’lik ihracat artışı


Güneydoğu Anadolu’daki Şubat ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren değerlendiren Kileci, "2021’nin 2. ayını geride bırakırken ihracat performansımızdaki istikrarlı artış devam ediyor. Geçen yılın aynı ayına göre Gaziantep için yüzde 19’luk, bölgemiz için ise yüzde 17’lik bir artış yaşandı. Şubat 2021’de Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19’luk artışla 749 milyon 231 bin dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise yüzde 17’lik artışla 838 milyon 953 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ocak-Şubat 2021 döneminde ise, geçen yılın aynı dönemine göre Gaziantep’ten yüzde 14’lük bir artışla toplam 1 milyar 418 milyon 838 bin dolar, bölgeden ise yüzde 14,1’lik artışla 1 milyar 629 milyon 723 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Birtakım sıkıntılar olsa da ihracatçılarımız bunların üstesinden gelmeyi iyi biliyor" ifadelerini kullandı.


Şubat ayında ihracat gerçekleştiren firmalara da değinen GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, "Bölgemizden 2.299, Gaziantep’ten 1.592 firma geçtiğimiz ay aktif olarak ihracat gerçekleştirmiştir. Bölgemiz ve Gaziantep bu rakamla ihracatçı sayısı bakımından en yüksek Şubat ayı değerine ulaşmıştır. Her geçen gün artan sayıları ile ihracatçılarımız, Bölge ve ülke ekonomimize omuz vermeye devam ediyor" dedi.


"En çok Irak, ABD ve Suriye’ye ihracat"


GAİB Koordinatör Başkanı Kileci Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,8 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 19,5 payla ikinci ve Amerika Ülkelerinin de yüzde 15,5 payla üçüncü sırada yer aldığını sözlerine ekledi. Ocak-Şubat 2021 döneminde 178 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Mısır ve Libya Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca makine halıları, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, dış giyim ile diğer gıda müstahzarları Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" diye konuştu.


"Gaziantep 5.’likteki konumunu sağlamlaştırıyor"


GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in Şubat 2021’de yaptığı 749 milyon 231 bin dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan iller sıralamasındaki 5.’lik konumunu sağlamlaştırdığını ifade etti. Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranının ise yüzde 148,7 olduğunu belirten Başkan Kileci, en çok ihracat yapılan ürünlerin Tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile demir-demir dışı metaller olduğunu kaydetti.


2021 yılı Şubat ayında GAİB’e bağlı illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise; Kahramanmaraş’tan 94 milyon dolar, Mardin’den 53,6 milyon dolar, Malatya’dan 25,3 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 13,2 milyon dolar, Diyarbakır’dan 12,8 milyon dolar, Adıyaman’dan 12,2 milyon dolar, Kilis’ten 4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Kasımpaşa: 1 - Samsunspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Kasımpaşa, sahasında Samsunspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı lacivert-beyazlı ekibin 1-0’lık üstünlüğü ile noktalandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 3. dakikada Hajradinovic’in pasıyla ceza sahasında topla buluşan Aytaç Kara, kaleci Okan Kocuk’u çalımlayarak meşin yuvarlağı boş kaleye gönderdi. 1-0 27. dakikada savunmanın hatasında topu alan Da Costa, dar açıdan uzak köşeye yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlağı yandan az farkla auta yolladı. 28. dakikada Taylan Antalyalı’nın sağ çaprazdan sert şutunda top kaleci Gianniotis’te kaldı. 35. dakikada Aytaç Kara’nın sol taraftan ceza sahasına ortasında Da Costa kafa vuruşunu yaptı, kaleci Okan Kocuk’u geçen top uzak direğe çarpıp dışarı gitti. Hakemler: Halil Umut Meler, Mustafa Emre Eyisoy, Kerem Ersoy Kasımpaşa: Gianniotis, Winck, Porozo, Yasin Özcan, Ben Ouanes, Gökhan Gül, Fall, Hajradinovic, Aytaç Kara, Ngoy, Da Costa Yedekler: Ali Emre Yanar, Omeruo, Sadık Çiftpınar, Thomas Zai, Oğulcan Çağlayan, Sarp Yavrucu, Selim Dilli, Sadiku, Emirhan Yiğit Teknik Direktör: Sami Uğurlu Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Bola, Bennasser, Tait, Holse, Taylan Antalyalı, Emre Kılınç, Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Fofana, Ntcham, Dimata, Schindler, Yunus Emre Çift, Soner Gönül, Mustafa Tan, Osman Çelik, Muja Teknik Direktör: Markus Gisdol Gol: Aytaç Kara (dk. 3) (Kasımpaşa) Sarı kart: Fall (Kasımpaşa)
Kocaeli Yerde yuvarlanması tepki çeken AK Partili meclis üyesi görevinden istifa etti İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları arasında çevre düzenlemesi sebebiyle çıkan kargaşada bir kişinin AK Parti İzmit Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Efe’yi ittirmesi neticesinde yere düşmüştü. Yerde yuvarlanmasının abartılı bulunması ve tepki görmesi sonrasında Efe, görevinden ve partiden istifa ettiğini duyurdu. Şehir hastanesinin çevresinde yapılan düzenlemeler sırasında 25 Mayıs tarihinde İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları karşı karşıya gelmişti. İddiaya göre İzmit Belediyesi ekipleri, şehir hastanesi yanında bulunan ve Tavşantepe Mahallesi’nde kalan sokağın asfalt çalışması için bölgeye gitti. Bu sırada aynı sokakta çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile İzmit Belediyesi çalışları arasında kavga çıktı. Olay sebebiyle İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de bölgeye gitti. İzmit Belediyesi ekibi ile gelen grupta yer alan bir kişi, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Efe’yi ittirdi. Yere düşen Efe’nin yuvarlanması abartılı bulunup tepki çekti. İstifa etti AK’ Parti Kocaeli İl Başkanlığı, dün İbrahim Efe hakkında disiplin süreci başlattığını duyurmuştu. Bugün ise AK Parti İzmit Belediye Meclis Üyesi İbrahim Efe, görevinden ve partiden istifa ettiğini duyurdu. Efe sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Herkes sonuca baktı. Sebebi kimse sormadı olsun varsın sormasınlar. Arsızlık etmedim, yüzsüzlük etmedim, hırsızlık yapmadım. Sevgili dostlarımızın yüzünü yere düşürecek hiç bir işin içinde olmadım. Bölge parti etnik köken gözetmeksizin herkesin iyi ve kötü gününde her haline ve her şeyine rağmen zaman mefhumu gözetmeden her şartta hizmet ettim. Her zaman olduğu gibi vatandaşımıza hizmet adına gelişen bir olayda anlık öfke kontrolüne yenik düştüm...Düşürüldüm... Sonrasında gelişen olaylar şahsıma özellikle ailemi hakikaten çok etkiledi. Bizimde insan olduğumuzu unutulduğu, hislerimiz duygularımızı hiçe sayıldığı, kamuoyunda bu denli linç girişiminin yapılması bizi derinden yaraladı. Yaşanan olaylar bizleri asla Yolumuzdan döndüremez kimseye kırgın ya da kızgın değilim ama süreçte duruş gösteren dost ve arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür ederim. Ne kadar gariptir başka başka videoların yayınlandığı konular bile bu kadar gündem olmadı. Bu sebeple ailemin ve partimin daha fazla zarar görmemesi adına İzmit Belediyesi meclis üyeliğinden ve gönül verdiğim partimden istifa ediyorum" dedi. (FK-