KÜLTÜR SANAT - 02 Mayıs 2021 Pazar 15:51

El emeği göz nuru kutnu kumaşı kitabı elektronik ortamda yayımlandı

A
A
A
El emeği göz nuru kutnu kumaşı kitabı elektronik ortamda yayımlandı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan GAZİKÜLTÜR A.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan GAZİKÜLTÜR A.Ş., Prof. Dr. Zahide İmer tarafından yazılan “El Emeği, Göz Nuru Kutnu Kumaşı” adlı kitabı elektronik ortamda yayımladı.


Gazi şehrin kültürü, sanatı ve yaşamı üzerine birçok eser çıkaran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş. yeni bir eser daha çıkarttı. Türk dokumacılığında özel bir yeri olmasına ve Gaziantep’le özdeşleşmiş bir unsur olarak yaygın kullanım alanı bulmuş olan, Gaziantep’e özgü bir kumaş olarak 2016 yılında coğrafi işaret alınarak tescillenen kutnu kumaşı hakkında Prof. Dr. Zahide İmer tarafından kaleme alınan El Emeği, Göz Nuru Kutnu Kumaşı kitabı elektronik ortamda yayımlandı. GAZİKÜLTÜR A.Ş.’nin internet sitesi gazikulturas.com adresinde okuyucu ile araştırmacıların hizmetine sunulan kitap, iki bölümden ve 226 sayfadan oluşuyor. Kitabın birinci bölümünde, Gaziantep’in coğrafi ve tarihi durumu, Gaziantep’te dokumacılık, Kutnu-Alacave Meydaniye kumaşların tanımı yer alırken, ikinci bölümünde ise araştırmanın esas amacına ulaşması adına, Gaziantep’te dokunan Kutnu-Alaca ve Meydaniye kumaşlarının üretim esnasındaki işlem aşamaları, analizler ve neticeleri ile örneklerin tanıtımı bulunuyor. Anadolu kültürünün en değerli ürünlerinden olan kutnu kumaşı, yüzyıllardır Gaziantep’te üretilen ve artık şehirle özdeşleşen kültürel ögelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Hem saray kıyafetlerinde, hem de yerel giysilerde kullanılmış olan kutnu ve çeşitleri, günümüze gelinceye kadar da yerel ve folklorik giysilerde kullanımını sürdürerek, tekstil sanayisinin el sanatları ürünü dalında yerini korudu. Kutnu kumaşı, Kutnu ve Alaca olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mecidiye, Hindiye, Zencirli, Kemha, Darcı, Sedefli, Mekkavi, Kürdiye, Cütari, Rehvancıoğlu, Kırkalem, Sultan, Osmaniye, Mehtap Mercan, Sedyeli, Çiçekli olmak üzere 60’tan fazla çeşidi olan kutnunun, hâkim rengi sarıyken, altın rengindeki sarı, kumaşa renk vermekle kalmayarak doğal bir parlaklık da sağlıyor.


"Kutnu Anadolu Kültürel Değerleri arasında önemli bir yere sahip"


Kitap hakkında açıklamada bulanan GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, çalışmanın Türkiye ekonomisinde üst sıralarda yer alan Gaziantep’in önemli bir değerini ortaya çıkardığını aktararak, “Gaziantep tarih boyunca mücadelenin ve azmin vücut bulduğu bir şehir olmuştur. Aynı zamanda kültürel ögeleri bakımından da önemli bir zenginliğe sahiptir. Geçmişten günümüze Gaziantep birçok alanda hatırı sayılır ustalar yetiştirmiştir. Bir kültür ve ticaret merkez olma vasfını her daim muhafaza eden Gaziantep, bugün de ülkemize her alanda katma değer üreten şehirlerin başında gelmektedir. Anadolu kültürel değerleri arasında önemli bir yere sahip olan kutnu, zengin objelerle varlığını bugüne kadar muhafaza etmiştir. Kültürümüzü yansıtan şekil, desen ve dokuma özelliği ile sanatsal değer taşıyan, göz nuru, el emeği kutnu kumaşı, geçmişte zengin motifleri ile kendine ülke bazında haklı bir yer bulmuştur. Günümüzde unutulmaya yüz tutan el sanatları arasında yer alan Kutnu dokumacılığında yakın zamanlarda hareketlenmeler görülmektedir. Tekstil sanatının temelini oluşturan dokumacılık, Türklerin el dokumacılığında sanatsal duygularını yansıtmada bir vasıta olmuş, zamanının teknolojik şartlarında el sanatlarına dayalı bir endüstri oluşturmuştur. Bugün de en büyük gelişme tekstil endüstrisinde görülmektedir. Türk dokumacılığında özel bir yeri olmasına ve Gaziantep’le özdeşleşmiş bir unsur olarak yaygın kullanım alanı bulmuş rağmen Kutnu kumaşı hakkında çok az çalışma yapılmıştır. Bu hususa dikkat çeken kitabın yazarı Prof. Dr. Zahide İmer’in de belirttiği üzere, ‘Bugüne kadar kaynaklarda birkaç cümle ile sınırlı kalmış bilgiler dışında, bazı araştırmalarla sadece görsel yanı algılanarak incelenmiş olan bu kumaşlarımız, teknolojik boyutu dikkate alınmadan değerlendirilmiştir.’ Bahsedilen eksiklik doğrultusunda yapılan bu çalışmanın en önemli hedefi; kumaşların hem yapısal özelliklerini belirlemek hem de bugüne kadar yapılmadığı şekliyle dokunan kumaşların analizi yaparak, aynı zamanda işlem aşamalarını hangi geleneksel yöntemlerle yapıldığını göstermek suretiyle, kumaşların teknolojik özelliklerini ortaya çıkarmak olmuştur. Aynı zamanda bilime ve teknolojiye katkıda bulunabilecek bu şekilde bir inceleme ve araştırma yöntemini Kutnu dokumalarda uygulamak suretiyle, bu kumaşların yıllar sonra yeniden dokunması halinde üreticiye yön verebilecek bir çalışmanın yapılmasının yararlı olacağı düşünülmüştür. Bu yönüyle de çalışmada çağdaş Kutnu kumaşı örnekleri incelenmiş; önemli miktarda görsel materyal ile desteklenmiştir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Kazada şehit olan polisin cenazesi törenle memleketine uğurlandı Isparta’da görevi başında otomobilin çarpması sonucu şehit olan polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Isparta-Eğirdir karayolunun 3. kilometresinde meydana gelen kazada, Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda görevli askeri personel İlker A. idaresindeki 17 UY 843 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yolda radar uygulaması hazırlığı yapan Trafik Denetleme Müdürlüğünde görevli polis memuru Yonuz Turan’a ve ardından 32 A 5953 plakalı trafik aracına çarpmıştı. Çarpışmanın şiddeti ile polis aracı ve polis memuru şarampole savrulmuştu. Kazada yaralanan Yonuz Turan, sürücü İlker A. ve otomobilde yolcu olarak bulunan Ali K., Yunus Y. ve Murat E., Isparta Şehir Hastanesine kaldırılmıştı. Turan, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit polis memuru Yonuz Turan’ın cenazesi, Isparta İl Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından memleketi Afyonkarahisar’a gönderildi. Törende şehit polisin eşi Aynur Turan ve çocukları güçlükle ayakta durdu. Anne babası ise sağlık ekipleri tarafından sakinleştirildi. Şehidin cenazesi cenaze aracına konulurken mesai arkadaşları gözyaşlarına hakim olamadı. Törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Kahraman, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Doç Dr. Aydın Turhan, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tuğgenaral Ahmet Aşık, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlker Şimşek, şehidin ailesi, akrabaları ve mesai arkadaşları katıldı. Şehit polis Turan’ın Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesindeki Alacamii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedileceği öğrenildi.
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.