YEREL HABERLER - 12 Ocak 2012 Perşembe 14:44

GAZİANTEP KÜLTÜR VE EDEBİYAT GÜNLERİ VE YAZARLIK OKULU PROJESİ

A
A
A
GAZİANTEP KÜLTÜR VE EDEBİYAT GÜNLERİ VE YAZARLIK OKULU PROJESİ

Başbakanlık Kalkınma Bakanlığı SODES kapsamında, İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından Gaziantep Kültür ve Edebiyat Günleri ve Yazarlık Okulu Projesi çerçevesinde, Gazeteci Zeynep Göğüş tarafından “Yaratıcı Şehirler Kavramı ve Gaziantep”, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Aldoğan tarafından ise “Yerel Kültür ve Kültür Değerleri” konulu söyleşi düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide Gazeteci Zeynep Göğüş, yaratıcı endüstrilerle yerel kültürlerin buluşmasından sinerji oluşturmamız gerektiğini ifade etti. Göğüş, “Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu artık şehirlerde yaşamaya başladı. 2050’de nüfusun yüzde 70’i şehirlerde yaşayacak. Büyük bir küreselleşme baskısı altındayız. Globalizasyon dediğimiz olaya yerel olarak karşı koymalıyız. Yerel kültürler ve politik iz düşümleri, milliyetçilik, ulusalcılık, karşı gelerek savunuyor ve öne çıkmaya çalışıyor. Bir taraftan bütünleşiliyor öbür taraftan da parçalanıyor” şeklinde konuştu.
Kültüre harcanan paranın geri dönüşümünün çok yüksek olduğunu belirten Göğüş, “Avrupa ortalamasına baktığımızda kültüre 1 Euro yatırım yapıyorsunuz karşısında ise 16 Euro geri alabiliyorsunuz. Bu nedenle kültürün geri dönüşümü çok iyi oluyor. Yaşadığınız kentin, ülkenin refahını aynı zamanda artırmış oluyorsunuz. Dolayısıyla bütün iyi kent yöneticileri, kent planlamacıları stratejik bir vizyon çerçevesinde kültür endüstrilerine yatırım yapıyorlar. Gaziantep sanayi şehri olarak öne çıkmıştır. Ama Gaziantep’in ciddi bir kültür politikası da var. Burada ikisi birbirini besliyor. Londra’ya baktığınız zaman, Londra bankacılık, finans sektörüyle öne çıkıyor. Finans sektörünü büyütmek için Londra kültür endüstrisine yatırım yapıyor” diye konuştu.
Ortak kültür değerlerinin önemine değinen Araştırmacı - Yazar Hüseyin Aldoğan da, “Kültürler arası iletişimden veya kültürlerin transferinde savaşların dahil önemli bir rol oynadığını farklı toplumda yaşadığı için kendisini oraya intikal ettiriyor” ifadesinde bulundu.
Aldoğan, “Yaşadığımız çağda doğduğumuz ve yaşadığımız bölgelerdeki farklı kültürleri siz beyninizde biriktirirken onların size ait olanlarıyla, ait olmayanların bilgisini oluşturursunuz. Trabzon’dan Gaziantep’e gelen bir öğrencinin biraz farklılıklar göreceğini kabul etmek gerekir. Her toplumun bireyi yaşadığı dönemin yaşadığı bölgesinde o bölgede yaşamış medeniyetlerin kültürlerinden mutlaka bir şeyler alır. Mezun olduktan sonra da orada kalırsa oradaki toplumla paylaşır. Başka bir yere gittiği zamanda beraberinde götürür” şeklinde konuştu.
Konferansın sonrasında İLESAM Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen söyleşiye katılan Gazeteci - Yazar Zeynep Göğüş ve Araştırmacı - Yazar Hüseyin Aldoğan, İLESAM Şube Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Arar ile yönetim kurulu üyeleri Dr. Ahmet Özpay ve Bülent Ağcabay, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’u makamında ziyaret etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)