EKONOMİ - 13 Ekim 2021 Çarşamba 11:06

Türkiye Azerbaycan İş Forumu Bakü’de başladı

A
A
A
Türkiye Azerbaycan İş Forumu Bakü’de başladı

Türkiye Azerbaycan arasındaki krşılıklı ticareti arttırmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan İş Forumu’nda iki ülkedeki iş dünyasının temsilcileri bir araya geldi.

Türkiye Azerbaycan arasındaki krşılıklı ticareti arttırmak için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan İş Forumu’nda iki ülkedeki iş dünyasının temsilcileri bir araya geldi.


T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM organizasyonunda Azerbaycan (Bakü) Fiziki Ticaret Heyeti, Azerbaycan’da ki temaslarına başladı. Türkiye Azerbaycan İş Formunda bir araya gelen iki ülke temsilcileri Türkiye Azerbaycan arasında gerçekleştirilen karşılıklı ticareti masaya yatırdı. Heyet TİM Yönetim Kurulu üyesi ve Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan formun açılış konuşmasında Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı ticarete değinerek Azerbaycan tarafından Türk mallarına yönelik uygulanan yüksek vergiye dikkat çekti. Başkan Kaplan yaptığı konuşmasında “Azerbaycan Türkü kardeşlerimizle; tıpkı geçmişimiz gibi, geleceğimiz de, kaderimiz de birdir. İşte bu yüzden ilk fiziki heyetimizi dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan’a gerçekleştirmek bizler için ayrı bir önem taşıyor. İki devlet, tek millet düsturuyla, neredeyse 100 yıldır; her geçen gün daha da büyüyen bir kardeşlik bilinciyle; bugünlere geldik. Birlik ve beraberlik ruhumuzu, her alanda geliştirmeli ve iş birliğimizi daha da artırmalıyız” dedi.


’’Bir çok sektörden karma bir heyetle Azerbaycan’dayız’’


TİM Yönetim Kurulu üyesi ve Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan gerçekleştirilen ziyaretlerle ilgili yaptığı değerlendirmede “Azerbaycan (Bakü) Fiziki Ticaret Heyeti olarak Türkiye’den 19 firma ve 22 katılımcıdan oluşan birçok sektörü kapsayan karma bir heyetle birlikte geldiğimiz Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temaslarımıza başladık. Burada Türkiye Azerbaycan İş Formunu gerçekleştirdik. Her iki ülkenin yüksek ticari potansiyeli olduğunu, dost ve kardeş iki ülkenin arasındaki karşılıklı ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğini, Azerbaycan’ın Türkiye’den ihraç edilen ürünlere yönelik uyguladığı yüksek verginin kaldırılmasıyla iki ülke arasındaki iş hacminin de artacağını ilgili muhataplarımıza aktardık. Umuyorum ki önümüzdeki süreçte Azerbaycan’la kardeşliğimiz gibi ticaretimiz de istenilen noktaya gelecektir” dedi.


Azerbaycan’ın ulusal basın kuruluşlarına da ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kaplan ziyaretin verimli geçtiğini sözlerine ekledi. Azerbaycan (Bakü) Fiziki Ticaret Heyeti Azerbaycan’da ki temaslarını 14 Ekim 2021 tarihine kadar sürecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.