- 21 Aralık 2022 Çarşamba 17:26

Rayiha Baharat Müzesi hem müze hem de akademi olarak hizmet veriyor

A
A
A
Rayiha Baharat Müzesi hem müze hem de akademi olarak hizmet veriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Rayiha Baharat Müzesi, akademik çalışmalara katkı sunacak şekilde tasarlanan yapısıyla dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Rayiha Baharat Müzesi, akademik çalışmalara katkı sunacak şekilde tasarlanan yapısıyla dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor.


3 ayrı bölümden oluşan Rayiha ve Baharat Müzesi’nin zemin katında 132 farklı baharat çeşidinin tarihçesi ve örnekleri sergilenirken, laboratuvar bölümünde ise akademisyenlerin baharatlar üzerine çalışma yapmasına imkan sunuluyor. Gastronomi üzerine bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği süre boyunca ziyaretçilere konaklama imkanı da sunan müzede, 14 tematik otel odası bulunuyor. Müze konseptine uygun olarak hazırlanıp, her biri farklı koku ve renge sahip olan odalar, 14 ayrı baharat ismini taşıyor.



Müzenin son katında bulunan restoran bölümünde ise baharatın özütünden ortaya çıkarılıp hazırlanan tadımlıklar ziyaretçilere ikram ediliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı konuşmada, “Rayiha”nın bir bitki ya da baharatın kokusu, tadı, şekli ve rengi gibi özelliklerin tamamını çerçeveleyen bir anlam taşıdığını belirterek, “Gaziantep, yüzyıllardır Baharat ve İpek yolu üzerinde baharat ticaretinin yapıldığı, kervanların konakladığı bir şehir. Bizim, Gaziantep’i sadece yemekleri ile değil, aynı zamanda yemeklerin ham maddesinin satıldığı, üretildiği bir ticaret merkezi olarak görmeliyiz. Bunun yanında Gaziantep’te uzak doğudan ya da farklı ülkelerden getirilip kervanlar ile ticaretinin de yapılması bu şehri daha da önemli kılıyor” dedi.



Laboratuvar çalışmaları, müzenin otel bölümü sayesinde kesintiye uğramayacak


Fikret Tural, müzenin gastronomi çatısı altında bilimsel çalışmalara da imkan tanıdığını ifade ederek, “Baharatla ilgili merak edilen her şeyi araştırıyoruz. Gıda mühendisi arkadaşlarımız araştırmalarda bulunuyor. Çalışmada baharatların içeriği incelenerek, baharatların özütünü çıkartıyoruz. Müzenin giriş katında 14 otel odası var, burada ziyaretçilere aynı zamanda konaklama imkânı da sunuluyor. Akademisyenler ve öğrenciler gelip araştırma yaptığında bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ortamda bulunmalarını sağlamak üzere müzeyi tasarladık. Böylelikle ziyaretçiler, geç saatlere kadar çalışıp odalarında da konaklayabilecekler” sözlerine yer verdi.



Müzenin zemin katında sergi alanı ve baharatın tarihçesinin bulunduğunu dile getiren Fikret Tural, “Müzede hali hazırda 132 baharat çeşidini ziyaretçiler görebilecek. Tabi, bu rakam mevsimsel ve dönemsel olarak sürekli değişecek. Sürekli değişeceği için her dönem için bu rakamı vermemiz doğru olmayacaktır. Ama şu anda 132 baharat çeşidimiz sergi alanımızda yer alıyor” ifadesini kullandı.



Ziyaretçiler, bu müzede baharata dair her şeyi öğreniyor


Tural, Gaziantep’in bir baharat müzesinin olması gerektiğini anlatarak, “İnsanlar bu müzede baharatı şeklen görebilmeliydi. Bunun için sergi alanı oluşturduk. Burada insanlar hem baharatı görebiliyorlar, tada biliyorlar, dokunabiliyorlar. Tarihçesini de öğrenebiliyorlar. Bu sayede ziyaretçiler, baharatların içerisindeki kimyasal maddeleri, bu baharatların hangi maddelerden oluştuğunu, yoğun olan maddelerin ne olduğu gibi soruların cevabını alabiliyorlar. Ayrıca ziyaretçiler baharatların mitolojik hikayeleri ve sağlık açısından ne gibi faydalara sahip olduğunu çok merak ediyor. Bu müze de ziyaretçilerimize bu bilgileri edinme imkanı sunuluyor” şeklinde konuştu.



Müzede laboratuvar bölümünün de bulunduğunu aktaran Tural, “Baharatla ilgili merak edilen her şeyi araştırıyoruz. Gıda mühendisi arkadaşlarımız bu araştırmalarda bulunuyor. Çalışmada baharatların içeriği inceleniyor. Laboratuvarda baharatların özütünü çıkartıyoruz. Ayrıca bir restoranımız da bulunuyor. Bu restoranda kullanacağımız ürünleri bir nevi laboratuvarımızda test ediyoruz. Özütünü çıkardığımız baharatların rayihasını daha iyi tecrübe ediyoruz” şeklinde konuştu.



Tematik otel odalarının her biri ayrı bir baharat ismini taşıyor


Müzenin otel kısmındaki odaları tematik şekilde planladıklarını aktaran Tural, “Her oda bir baharat ismi ile anılıyor. Her odanın rengi ve kokusu farklı. Bunlardan bazıları lavanta, papatya gibi isimleri taşıyor. Bu şekilde komplike bir tesisin örneğinin dünyada örneği yok. Diğer baharat müzelerden çok farklı, onlar sadece satış odaklı müzeler. Ama burada çok daha farklı bir konsept var. Kentte genel itibariyle yaşayan müzeler yapıyoruz ve bunların her biri 5 duyumuza da hitap ediyor. Uygulamalı müzelerimizle ziyaretçilerimize interaktif bir müze ortamı sunuyoruz. Bu farklı bir deneyim” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Yeni yıl öncesi sınır kapılarında dev uyuşturucu operasyonu Yeni yıl öncesi Edirne’de bulunan sınır kapılarında tırlarda yüzlerce kilo uyuşturucu ele geçirildi, 4 şüpheli gözaltına alındı. Edirne’de güvenlik güçleri, uluslararası uyuşturucu ticaretine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sınır kapılarında peş peşe büyük operasyonlara imza attı. Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında yapılan kontrollerde farklı türlerde yüzlerce kilo uyuşturucu madde ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince yürütülen çalışmalarda, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir tırda yapılan aramada 31 kilo 54 gram kokain ele geçirildi. Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ayrı bir operasyonda ise ülkeye giriş yapan başka bir tırda 591 kilo 162 gram uyuşturucu maddesi bulundu. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yürütülen çalışmalarda da bir tırda yapılan aramada 50 kilo 930 gram esrar ile 25 kilo 646 gram MDMA cinsi sentetik uyuşturucu ele geçirildi. 4 şüpheli gözaltında Gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında toplam 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında "Uluslararası Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti" suçu kapsamında adli işlemlerin başlatıldığı öğrenildi. Yetkililer, uyuşturucu madde ticareti yapan ve bu yolla özellikle çocuklar ile gençleri hedef alan suç örgütlerine karşı mücadelenin kararlılıkla ve aralıksız sürdürüleceğini vurguladı. Başarılı operasyonlarda görev alan İl Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personeli tebrik edildi.
Edirne Yeni yıl öncesi sınır kapılarında rekor uyuşturucu operasyonu Yeni yıl öncesi Edirne’de bulunan sınır kapılarında tırlarda yüzlerce kilo uyuşturucu ele geçirildi. Edirne’de güvenlik güçleri, uluslararası uyuşturucu ticaretine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında sınır kapılarında peş peşe büyük operasyonlara imza attı. Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında yapılan kontrollerde farklı türlerde toplam yüzlerce kilo uyuşturucu madde ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince yürütülen çalışmalarda, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan bir tırda yapılan aramada 31 kilo 054 gram kokain ele geçirildi. Kapıkule Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen ayrı bir operasyonda ise ülkeye giriş yapan başka bir tırda 591 kilo 162 gram ecstasy maddesi bulundu. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yürütülen çalışmalarda da bir tırda yapılan aramada 50 kilo 930 gram esrar ile 25 kilo 646 gram MDMA cinsi sentetik uyuşturucu ele geçirildi. 4 Şüpheli Gözaltında Gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında toplam 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında "Uluslararası Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti" suçu kapsamında adli işlemlerin başlatıldığı öğrenildi. Yetkililer, uyuşturucu madde ticareti yapan ve bu yolla özellikle çocuklar ile gençleri hedef alan suç örgütlerine karşı mücadelenin kararlılıkla ve aralıksız sürdürüleceğini vurguladı. Başarılı operasyonlarda görev alan İl Emniyet Müdürlüğü ile Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personeli tebrik edildi.
Erzurum Regaip Kandilinde Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı Üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Regaip Kandilinde Erzurumlular camilere akın etti. Programda Sakal-ı Şerif de ziyarete açıldı. Erzurum’da Regaip Kandilinde Yakutiye ilçesinde yapımı yeni tamamlanan ve ibadete açılan Yıldız Kardeşler Camii’nde kandil programı düzenlendi. Programa vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi. Ellerini semaya açarak dua eden vatandaşlar birlik ve beraberlik temennisinde bulundu. Programda Sakal-ı Şerif de ziyarete açıldı. Sakal-ı Şerif büyük ilgi gördü. Programda bir açıklama yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Camiler, İslam’ın öğretilip yaşatıldığı Beytullah’ın birer şubeleridir. Camilerimiz mukaddes mekânlarımızdır. Erzurum Valimiz Mustafa Çiftçi, İl Müftümüz Yaşar Çapçı ve Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi Uzman İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu’nun katılımlarıyla Yıldız Kardeşler Camii Hatice-Timur Atabek Kur’an Kursu, Gençlik Merkezi ve Taziye Evi’mizin açılışını gerçekleştirdik. Bizler imanlı, irfanlı, ahlaklı, faziletli, duyarlı, bilgili kısacası Akif’in tabiriyle Asım Nesli’ni sürdürmenin gayreti içindeyiz. Bu güzide eserin yapılmasından ötürü emeği geçen kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Rabbim burada yapılacak ibadetleri kabul etsin, mahallemize bereket ihsan etsin. Bu vesileyle rahmeti ve bereketi bol olan mübarek üç aylarımızın habercisi, lütuf ve keremin üzerimize yağdığı Regaib Kandilimiz mübarek olsun’’ dedi.