GÜNDEM - 11 Ocak 2025 Cumartesi 09:52

70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

A
A
A
70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

Gaziantep’te yaşayan 70 yaşındaki Fatma Cin, Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından biri olan ve “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış işlemesini severek işliyor. Cin’in emekle yaptığı Antep işi nakışların fiyatları ise bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye kadar çıkıyor.


Gaziantep’in geleneksel el sanatlarından biri olan ve “Antep işi” olarak bilinen iğne nakış, sabır, emek ve ustalık isteyen bir sanat dalı olarak geçmişten günümüze değerini koruyor. Yüzyıllar önce kırsal kesimde yaşayan genç kızların çeyizlerini süslemek amacıyla ortaya çıkan bu nakış sanatı, ipek, krep veya keten kumaşların tel tel çekilerek ipek ipliklerle işlenmesiyle hazır hale getiriliyor.


Bugün de çeyizlerin vazgeçilmezi olan Antep işi ürünlerin fiyatları bin TL’den başlayıp 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. Antep işi nakışlar, salon ve yatak odası takımlarından havlu kenarlarına, mevlitlerde kullanılan başörtülerine kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Özellikle çeyiz hazırlığında olan genç kızlar için büyük bir önem taşıyan bu el emeği göz nuru ürünler, zamana meydan okuyarak kültürel bir miras olarak varlığını sürdürüyor. Şahinbey Belediyesine bağlı Bostancı mektebi Kültür Evi’nde 57 yıldır işini aşkla yapan Fatma Cin, genç kızların çeyizlerini severek işleyip satıyor.



“Genç kızların çeyizlerinin önemli bir parçası”


Antep işi nakışları severek işlediğini söyleyen usta Fatma Cin, “13 yaşında başladım bu mesleğe. Yapan bir arkadaşımın eline bakarak ben de yapmaya çalıştım. Meslek için eleman yetiştirdim. Bu güzel bir meslek. Antep işi nakışlar hiçbir zaman unutulmaz. Antep işi nakış iğneyle kuyu kazmak gibidir. Zahmetli bir iştir. Emek isteyen bir sanat. Genç kızların çeyizlerinin önemli bir parçası. Nakış işlerken her şeyi unutuyorum” dedi.



“Nakışları bin TL ile 200 bin TL arasında satıyoruz”


Nakışların büyük bir emekle yapıldığını anlatan usta Cin, “Hem kafamı rahatlatıyor hem de ekonomime katkı sağlıyor. Ev ekonomime iyi gelir sağlıyor. Bu meslek bana para kazandırıyor. Yaptığımız nakışları bin TL ile 200 bin TL arasında satıyoruz” diye konuştu.



70 yaşındaki kadın usta 200 bin TL’lik Antep işi sanat işliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Büyükşehir’in Fizyoterapistleri ile hastalar yeniden hissediyor Muğla Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri ile evlere misafir olmaya devam ediyor. Evde Bakım Hizmetleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi; genel bakım, hekim muayenesi, reçete yazımı, psikolog ve diyetisyen hizmetlerine ek olarak yeni başlattığı Fizyoterapi uygulaması ile yatağa bağımlı hastaların yardımına koşuyor. Menteşe, Ortaca ve Bodrum ilçelerinde göreve başlayan fizyoterapistler 13 ilçede hizmet verirken, şimdiden 96 hastaya 250 seans uyguladılar. Kişiye özel hizmet ile her hastaya ayrı tedavi yöntemi Hizmet kapsamında her hasta, uzman fizyoterapistler tarafından bireysel olarak değerlendirilip hastaların durumuna göre tedavi programları uygulanıyor. Fizik tedavi seanslarında uygulanan egzersiz programlarıyla, hastaların yaşadığı fiziksel rahatsızlıklar en aza indirilip hareket kabiliyetleri artırılıyor. Bu tedavi programlarıyla hastaların en kısa sürede bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi amaçlanıyor. Bütüncül sağlık hizmeti ile güvenli yaşam alanları Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri, hasta yakınları ve aile bireylerini de hizmetin bir parçası haline getiriyor. Fizyoterapistler, aile üyelerine hastalarının bakımında dikkat edilmesi gereken konuları öğreterek güvenli bir yaşam alanı oluşturulmasına rehberlik ediyor. Böylece, hem hastaların hem de aile bireylerinin sürece dâhil edildiği bütüncül bir yaklaşım benimsiyor. Hasta yakını Fadime Şahin, “Hastamız beyin kanaması geçirdi ve bir tarafı felç kaldı. Büyükşehir Belediyemize başvurduk. Yaren Hanım geliyor. Memnunuz. Güler yüzlü samimiler. Tedavi ile hastamız kullanmadığı tarafını kullanmaya başladı. Muğla Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederiz” dedi. Ağır bir ameliyat geçiren Ayşen Küçük, “Evde Sağlık Hizmetleri geldi ameliyatımdan sonra. Ayağıma birkaç defa hareket yaptırdı. Ayağım hiç kalkmıyordu, ama şimdi uzatıyorum. Allah razı olsun çok memnunum. Doktor gelmeseydi çok kötüydüm” dedi. Fizyoterapist Yaren Eymir, “Hastalar bizi ailelerinden biri gibi görüyor” Fizyoterapist Yaren Merve Eymir, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da öncülüğünde evde bakım hizmetlerimiz genişledi ve fizyoterapi hizmetini de ekledik. Şu an için 13 ilçede yatağa bağımlı hastalara hizmet veriyoruz. Artık hastalar bizi evden biri olarak görüyorlar, aileden biri olarak sayıyorlar. Haftada bir onları ziyaret ediyoruz. Onların yürümelerine, bağımsız ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım ediyoruz” dedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın her köşesinde, vatandaşların refahı, sağlığı ve mutluluğu için çalışmaya devam ettiklerini, belediye olarak, sadece fiziksel altyapı ve hizmetler değil, aynı zamanda insana dokunan, yaşam kalitesini artıran projelerle de vatandaşların yanlarında olmayı sürdüreceklerini belirtti.
Balıkesir Balıkesir’de üniversiteliler mini sera kurdu Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde, kontrollü ve sağlıklı bitki yetiştirmek amacıyla bir sera kurulumu gerçekleştirildi. Hayata geçirilen sera ile tarım, bitki yetiştiriciliği ve sürdürülebilir yaşam konularında farkındalık oluşturmak hedefleniyor. Proje, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban’ın öncülüğünde düzenlenen “Takım Çalışması” dersi kapsamında Bankacılık ve Finans öğrencileri Sudenaz Bakır, Zehra Kayı, Derya Tor, Fatmanur Daşatan, Ramazan Yıldırım ve Melisa Ülkü tarafından “BUBFA’da Hayat Var” sloganıyla hayata geçirildi. Mini sera içerisinde Züfa Kekik, Gazanya, Mercanköşk, Şakayık, Sardunya, Pitos Mavi çim, Kufaya, Yayılıcı kekik, Sakız sardunya, Ateş dikeni, Meksika Petinadi Bodu, Limon ağacı gibi sağlığa faydalı olan birçok bitki ve çiçek yer almaktadır. Öğrenciler insan sağlığına faydalı olan bu bitkilerin yetiştirilmesinde sürekliliğin sağlanması gerektiğini vurguladılar. Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban: “Her yıl olduğu gibi bu yılda birçok proje ile farkındalık yaşatmaya çalıştık. Bu projelerden biri de “BUBFA’da Hayat Var” sloganıyla yola çıktığımız mini sera projesidir. Mini seralar, bitki yetiştiriciliği için pratik ve etkili bir çözüm sunmaktadır. Özellikle şehir yaşamında sınırlı alanlarda yeşil bir ortam oluşturmak isteyenler için ideal olan mini seralar, sebze, meyve veya süs bitkilerinin dört mevsim sağlıklı bir şekilde yetişmesine imkan tanır. Bizde proje ile mini seranın önemine vurgu yapmak istedik. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen öğrencilerimi kutlarım” dedi.