KÜLTÜR SANAT - 13 Eylül 2024 Cuma 17:09

Bakan Ersoy ve Başkan Şahin, üzüm pekmezi yaptı

A
A
A
Bakan Ersoy ve Başkan Şahin, üzüm pekmezi yaptı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kente kazandırılan Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi, GastroAntep Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla açıldı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, İrfan Çelikaslan ve Bünyamin Bozgeyik Kayna Sabun ve Pekmez Müze’sinde açılış öncesinde incelemelerde bulundu.


Üzümden pekmeze giden yolculuğu anlatan han ziyaret edildi. Bakan Ersoy ve Başkan Şahin üzüm pekmezi yaptı. Bakan Ersoy coğrafi işaretli ürün olan ve üzümden yapılan bastığın tadına baktı.


Pekmez müzesi ziyaretinin ardından Sabun müzesine geçildi. Sabun müzesinde ise, sabunun yapım aşamalarını anlatan bölüm incelendi.


Protokolün hayırlı olsun dilekleriyle kurdele kesilerek açılış gerçekleşti.



Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi hakkında


Geçmişten günümüze kadar zeytinyağı, sabun, pekmez, mercimek üretimiyle kentte önemli bir yere sahip olan ve içinden geçen bir merdivenle iki sokağı birbirine bağlayan benzersiz yapısı ile müzeye dönüştürülen han, ziyaretçilerine keyifle gezecekleri, öğrenerek keşfedecekleri ayrıcalıklı bir müze deneyimi yaşatma imkanı sunacak.


Zeytin oluşumundan toplanmasına, yağ oluşumundan sabun oluşumuna, üzümün bağlardan toplanıp pekmez oluşumuna kadar geçirdiği serüvenin anlatılacağı yapı, görsel malzemeler, video filmler, dijital sunumlar gibi içeriklere sahip olacak. Müze gezisi sırasında örnek sabunlar sunulacak, pekmez atölyesinde ise şireden yapılan inovatif ürünlerin tanıtımı ve tadımı gerçekleşecek.



Bakan Ersoy ve Başkan Şahin, üzüm pekmezi yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli’de fırınlar denetlendi İlçe genelinde yaptığı çalışmalarla halk sağlığının korunması ve hizmet kalitesinin artırılmasında büyük rol oynayan Nazilli Belediyesi ekipleri, bu kez de fırınları denetledi. Nazilli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda fırınlar denetlendi. Geçtiğimiz ay kasaplar, tavukçular ve okul bölgelerindeki kafe ile aperatif salonlarını denetleyen ekipler, vatandaşlardan gelen talepler ve hazırlanan program çerçevesinde çalışmalarına devam ediyor. Denetimler esnasında işletmelerin ruhsat durumu, hijyen şartları ve ekmeklerin gramajlarını kontrol eden ekipler, üretim alanlarının temizliği ve kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğunu da titizlikle inceledi. Çalışmalarından dolayı ekiplere teşekkür eden Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, “Ekmek, günlük yaşamımızın temel gıda maddelerinden biri. Bu nedenle halk sağlığına uygun bir şekilde üretilmesi büyük önem taşıyor. Denetimlerde birçok esnafımızın titizlikle çalıştığını gördük. Eksikleri olanları ise belirlenen süre içerisinde tamamlaması için gerekli uyarılar yapıldı. Bu hijyenin daha da artırılması ve standartların yükseltilmesi için ekiplerimiz denetimleri artırarak devam ediyor. Zabıta ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekiplerimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.