GENEL - 13 Ocak 2020 Pazartesi 15:59

Büyükşehir, Gaziantep için 4 üniversiteyle inovasyon güçlerini birleştirdi

A
A
A
Büyükşehir, Gaziantep için 4 üniversiteyle inovasyon güçlerini birleştirdi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan inovasyon kulüplerinin, çalışma prensiplerini ve çalışma usulünü belirlemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve şehirdeki 4 üniversite arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan inovasyon kulüplerinin, çalışma prensiplerini ve çalışma usulünü belirlemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ve şehirdeki 4 üniversite arasında iş birliği protokolü imzalandı.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, SANKO Üniversitesi ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında üniversitelerde kurulan İnovasyon Kulüpleri (Topluluğu) ve öğrenci toplulukları çatısı altında düzenlenecek faaliyetlerde iş birliği yapılması amacıyla protokol yapıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in makamında gerçekleşen imza törenine, Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.


Protokol kapsamında, imzacı kurumlar arasında sosyal ve eğitsel projeler, geziler, atölye çalışmaları, yarışmalar, çalıştaylar, inovasyon zirveleri, üniversite söyleşileri gerçekleştirilecek. Böylelikle şehirde bulunan 1 milyon gence kendini ifade etme gücü, özgüven ve fırsat eşitliği için destek olunacak. Çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Gönüllü Kuruluşlar Koordinatörlüğü’yle Ekonomik Gelişim Arge ve İnovasyon Daire Başkanlığı iş birliğinde düzenlenecek.


Şahin: “Bu protokolle doğruyla pratiği birleştireceğiz”


İmza töreninde konuşan Fatma Şahin, şehir için önemli bir konuda işbirliği yapılacağını vurgulayarak, “Biz sanayi, gastronomi, üretim ve aynı zamanda üniversiteler şehriyiz. Bugün bu protokolle doğruyla pratiği birleştireceğiz. Sosyal sorumluluk projelerinin alt yapısına destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. ‘Birlikten kuvvet doğar’ anlayışıyla da bu protokolü hazırladık. Her bir rektörüme müteşekkirim verdiği desteklerden dolayı. Protokolün oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, öğrencilere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali Gür, Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi’nin 28 konuda işbirliği yaptığını hatırlatarak, “Yeni olarak da AR-GE ve inovasyon alanında büyük adımlar atıldı. Üniversitelerimizle birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin ortak akıl yürütmesi takdire şayandır. Çok güzel işler çıkacak ve diğer şehirlere örnek olacaktır. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Gaziantep’in üniversiteler şehri olduğuna değinerek, “Bu şehir, AR-GE ve inovasyon konusunda yeni bir ekosistemin temsilcisi. Başkan Fatma Şahin’in gösterdiği model şehir yolunda her alanda ilerleyip kendini göstermeye çalışıyor. Daha önce bu konularda da iş birliği yapıyorduk. Bizim mottomuz Gaziantep için bütün kurumlar birlikte çalışmaya hazır” şeklinde konuştu.


SANKO Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gazi şehrin inovatif düşünceyi sevdiğini belirterek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden başka belediyelerin görevleri içerisinde AR-GE ve İnovasyon işine giren başka bir kurum yok. Bu konuda bizlere büyükşehir olarak ön ayak oldunuz ve güveniniz, samimiyetinizle böyle bir fırsat oluşturduğunuz için biz teşekkür ederiz. 4 üniversitenin birden aynı konu üzerinde bir mutabakat sağlaması tamamen Başkan Fatma Şahin’in sayesinde olmuştur” ifadelerine yer verdi.


Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise “Üniversitelerin görevleri talebe, öğretim görevlisi yetiştirmek ve yeni alanlarlar açarak sıkıntıları geliştirici yollarla gidermektir. Bu protokol bunun başlangıcı oldu. Hayırlı işler yaparız. Başkanımızı da sürekli yanımızda hissediyoruz. İyi işler çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.