GÜNDEM - 27 Ağustos 2025 Çarşamba 10:28

Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor

A
A
A
Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor

Gastronomi kenti Gaziantep’te geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi ve dünya mutfaklarının tercihi haline gelen sebze kurutmalık sezonu devam ederken kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi.


Gaziantep’te kışın tüketilmek amacıyla yaz aylarından itibaren hazırlanan ve son yıllarda da önemli bir ihraç ürünü haline dönüşerek dünya mutfaklarında yerini alan kurutmalık sebze sezonu devam ediyor. Türkiye’nin birçok bölgesine kurutulmuş biber, kabak ve patlıcan sevkiyatının yapıldığı kentte, devam eden kurutmalık sezonu nedeniyle kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi. Tahta tezgahlara asılan ve adeta görsel şölen oluşturan kurutmalık acı biberler, şehrin tepelerini adeta yeşil ve kırmızıya bürüdü.



İşçiler, ekmeklerini güneşten ve acıdan çıkarıyor


Sebze bahçelerinden toplandıktan sonra evlerde kadınlar tarafından önce oyulup, daha sonra ipliklere dizildikten sonra güneşte kurutulan biberleri hazırlayan işçiler, ekmeklerini adeta güneşten ve acıdan çıkarıyor. Haziran ayının ilk günlerinde başlayan kurutmalık sebze sezonu ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor. Kentin yüksek kesimlerindeki tahta tezgahlara asılarak güneşe bırakılan biberler kenti adeta kırmızı ve yeşile bürürken, biberler havaların sıcaklığına göre 7 ile 10 günde kuruduktan sonra paketleniyor.



Kurutmalık biberler yurt dışına da ihraç ediliyor


Kuruması için güneşe bırakılan kırmızı ve yeşil biberler nedeniyle şehrin yüksek bölgeleri rengarenk bir görünüme kavuşurken, renkli görüntüler yoldan geçenlerinde dikkatini çekiyor. 40 dereceyi aşan sıcaklık altında özenle hazırlanan ve paketlenen kurutmalık biberler, daha sonrasında ise sofralardaki lezzete tat katmak için Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Kurutmalık biberler çeşitli ülkelere de ihraç ediliyor. Kentin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kurutmalık biberin 50 adetlik demeti 150 ile 200 TL arasında satılıyor.



"Biberleri güneşte kurutuyoruz"


Yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan ürünlerin hazırlanması için yoğun mesai harcadıklarını belirten kurutmalık sebze üreticisi İbrahim Halil Çay, bu yıl sezonunun iyi geçtiğini söyledi. Çay, Gaziantep’in eşsiz mutfak lezzetlerinin başında gelen ve genelde de dolma yapımında kullanılan kurutmalıkların gastronominin temelini oluşturduğunu belirterek, "Kurutmalık sebze sezonu Haziran ayı ile başlar. Mahalle arasında biberlerimizi düzenli olarak oyan ve temizleyen ablalarımız biberleri tek tek ipe dizer. İplere dizilen biberleri araçlarla toplar ve yüksek kesimlerdeki tahta tezgahlara asarız. Biberleri bu şekilde kurutuyoruz. Bu yıl yaz mevsimi çok sıcak geçtiği için güneşin biberleri yakmaması için üzerine hasır bez seriyoruz. Bu şekilde hem yanmasını engelliyoruz hem de biberler daha güzel kuruyor" dedi.


Gaziantep’in coğrafi tescilli lezzeti olan kurutmalıkları Türkiye’nin 81 ilindeki müşterilerinin yanı sıra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ettiklerini bildiren Çay, yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranının kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağladığını belirtti.



"Biber fiyatları 150 ile 200 TL arasında değişiyor"


Kurutmalık sebze sezonunun başlaması ile kentin yüksek yerlerinde renk cümbüşü oluştuğunu dile getiren Çay, "Hayat şartları nedeniyle ekmeğimizi yakıcı güneşten ve acı biberden çıkarıyoruz. Çünkü biz böyle alıştık. Bu şekilde de devam ediyoruz. Hava ne kadar sıcakta olsa ve biber acı da olsa ekmek parası için işimizi severek yapıyoruz. Biber fiyatları 150 ile 200 TL arasında değişiyor" diye konuştu.



Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.