EKONOMİ - 08 Mayıs 2025 Perşembe 10:27

Gaziantep’te AB tescilli Araban sarımsağının hasadı başladı

A
A
A
Gaziantep’te AB tescilli Araban sarımsağının hasadı başladı

Türkiye’nin sarımsak üretiminin yüzde 22’sinin yapıldığı Gaziantep’in Araban ilçesinde sarımsak hasadına başlandı. Üretici, bu yıl yaklaşık 40 bin ton rekolte bekliyor.


Gaziantep’in Araban ilçesinde yetişen ve Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescilli Araban sarımsağının hasadı başladı. Araban ilçesinde 20 bin dönümü aşkın alanda ekilen aroması ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilen sarımsakta bu yıl yaklaşık 40 bin ton rekolte bekleniyor. Ünü ülke sınırlarını aşan ve geçtiğimiz yılın ağustos ayında ekimi yapılan meşhur Araban sarımsağının hasadı mayıs ayında başlayıp haziran ayının sonuna kadar sürüyor.


Araban Ovası’nda yetişen ve kalitesiyle meşhur, ilçe halkının da en önemli geçim kaynağı arasında yer alan sarımsakta bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olması çiftçilerin yüzlerini güldürüyor.


Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, kentte "beyaz altın" olarak nitelendirilen, yurt içi ve yurt dışında kalitesinin yanı sıra dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan meşhur Araban sarımsağı hasadının başladığını belirtti. Sarımsak hasadının iki defa yapıldığını bildiren Altun, "İlk hasadımız başladı. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Ekim yaptık. Bu yılda Mayıs ayının başından itibaren hasada başladık. İlk hasadımız yeşil olarak yapıyoruz. İkinci hasadımız ise kuru olarak yapıyoruz. Çiftçilerimize bol ve bereketli bir yıl diliyorum. Bu sene sarımsağımız kaliteli ve güzel bir rekolte aldık. Yeşil sarımsak hasadı başladı. Bir hafta sonra da kuru sarımsak hasadı başlayacak. Türkiye’nin her tarafına sarımsağımızı yetiştirmeye çalışacağız. Araban sarımsağı raf ömrü uzundur. Aroması yüksektir. Geçen yıl 35 dönüm üzerine sarımsak ekimi yaptık" dedi. Bu yıl rekoltenin çok yüksek olduğunu belirten Altun, sarımsak tarlalarında 10 bin işçinin çalıştığını bildirdi.


Geçen yıl sarımsağın kilosunun 50-60 lira civarında satıldığını, bu sene ise 80 ile 100 lira arasında bir fiyat beklentilerinin olduğunu belirten Altun, yaklaşık 40 bin ton sarımsak rekoltesi beklediklerini ve bu yıl rekolteden memnun kaldıklarını söyledi. Önceki yıllarda alternatif ürün olarak tercih edilen ve tane doluluğunun yanı sıra iriliği sayesinde de ilgi gören Araban sarımsağının özelliklerine de değinen Altun, "Araban sarımsağının, Taşköprü sarımsağından farkı Araban sarımsağının ekimi erken yapılıyor. Taşköprü sarımsağının ekimi ise geç yapılıyor. Taşköprü sarımsağı daha yeni yeşeriyor. Araban sarımsağında ise hasada başladık. Araban sarımsağı 9 ay boyunca toprakla buluşuyor. Taşköprü sarımsağı toprakla 5 ay buluştuğu için Araban sarımsağının aroması daha yüksek ve raf ömrü daha uzundur" şeklinde konuştu. Rekolteden memnun olduklarını belirten çiftçi Tahir Öztürk, "Şu an hasadı yapılan sarımsak genellikle turşu fabrikalarına gidiyor. Sarımsak turşusu salamura olarak yapılıyor. Gaziantep’te sarımsak kebabı olarak tüketiliyor" diye konuştu.



Gaziantep’te AB tescilli Araban sarımsağının hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da ilginç görüntü: Hindiler çarşıda gezdirilerek satılıyor Adana’nın Kozan ilçesinde hindilerin çarşıda gezdirilerek satılması ilginç görüntüler oluşturdu. 35 yıllık hindi üreticisi ve satıcısı Ahmet Bilgili, alışılmışın dışındaki satış yöntemiyle dikkat çekiyor. Bilgili, hindileri ilçe merkezindeki caddelerde gezdirerek görücüye çıkarıyor. Araçların arasından geçen, çarşı merkezinde gezdirilen hindiler, hem ilçe sakinlerinin hem de yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Trafikte de araçlar hindilere yol veriyor. Çarşı merkezinde uzun yıllardır hindi satışı yapan Ahmet Bilgili, hindileri her gün iş hanının bahçesinden çıkararak cadde cadde gezdirdiğini belirtti. Doğal ortamda yaylada yetiştirdiği hindileri bu şekilde tanıttığını anlatan Bilgili, talebin özellikle tavuk etine alternatif arayanlardan geldiğini ifade etti. "Bunlar çiftlik malı değil, doğal yayladan getiriyorum" diyen Bilgili, "35-40 senedir bu işi yapıyorum. ‘Canavar Ahmet’ lakabıyla tanınırım. Fiyatlar 2 bin 500 liradan başlıyor, 3 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Hindi eti, tavuğa göre daha fazla protein içeriyor ve kolesterolünün düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Satış yaparken yazdığım manileri de okuyorum" diye konuştu. Esnaflardan Harun Akdoğan ise , "Tavuktan daha lezzetli, pilav üstü çok güzel oluyor. Protein oranı da yüksek" derken, berber Nazım Kurt ise, "30 yıldır burada berberim. Her berberin önünden hindi geçmez. Burası Canavar Ahmet’in pazarı, herkes alıştı" ifadelerini kullandı.
Mersin Mersin’de Yılbaşı Pazarı ışıl ışıl coşkuyla kapılarını açtı Mersin Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanına kurduğu Yılbaşı Pazarı, rengarenk stantları, konserleri ve lezzetleriyle 7’den 70’e herkesi yeni yıl coşkusunda buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesinin Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kurduğu Yılbaşı Pazarı ile yeni yıl ruhu ve neşesi tüm kenti sardı. Rengarenk atmosferi, görenleri büyüleyen ışıkları, yılbaşı süsleri ve dolu dolu stantlarıyla vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Yılbaşı Pazarı, 7’den 70’e herkese 2026 heyecanını yaşatıyor. Pazarda stantları gezen vatandaşlar, bir yandan alışveriş yaparken diğer yandan da onlarca lezzetin ve canlı müziğin tadını çıkarıyor. Mersin’in yeni yıl coşkusunu doruklara ulaştıran pazarda; yeni yıl konulu hediyelik süs eşyalarından takılara, seramik ürünlerden oyuncaklara, en leziz tatlardan çeşitli içeceklere varıncaya kadar el emeği birçok ürün de satışa sunuluyor. Rengarenk atmosfer, yeni yıl heyecanı, Mersin’in lezzetleri Yılbaşı Pazarında Yılbaşına uygun süslemeler ve ışıklarla donatılan pazarda stantları gezen vatandaşlar, zengin yiyecek ve içecek stantlarında birçok lezzeti tadarken, 2026’yı selamlayan yılbaşı ağacının önünde bol bol fotoğraf çektiriyor. Çevre illerden ve Mersin’in her köşesinden vatandaşları ağırlayan pazarda her akşam yerel sanatçılar tarafından verilen konserler de gecenin coşkusuna eşlikçi oluyor. Kurulan sahnede danslar, interaktif oyunlar ve mini konserler verilirken, çocuklar ise çeşitli oyuncaklarla günün tadını çıkarıyor. 4 Ocak tarihine kadar her yaştan vatandaşın uğrak noktası olacak olan pazar; bir yandan yeni yıl heyecanını en estetik haliyle yaşatırken bir yandan ekonomik yönüyle esnafları, rengarenk yapısıyla sosyal medya içerik üreticilerini, konserleriyle ise müzikseverleri memnun bırakıyor. Çeşitli lezzetleri deneyimlemeyi sevenler ise tantuniden dönere, hamburgerden sandviçlere, pastalardan çikolatalara kadar birçok ürünün keyfini çıkarıyor. "Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor" Mersin Büyükşehir Belediyesi Denizkızı Turizm A.Ş Genel Müdürü Buğra Yıldız, açıldığı günden beri Mersinlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Yılbaşı Pazarı hakkında bilgi vererek, "Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Yılbaşı Pazarı tüm ışıltısıyla Mersinlileri ağırlıyor. Bu yıl dördüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Yılbaşı Pazarımızda 125 stant bulunuyor. 12 Aralık’ta açtığımız Yılbaşı Pazarımız 4 Ocak’a kadar sürecek. Alanımızda hediyelik eşyalar, çiçek, yeme içme stantları, çocuk oyun ve eğlence alanları yer alıyor. Ayrıca alanımızda her gün değişik etkinlikler de planlanıyor. Her gün mutlaka bir konserimiz ve bir DJ etkinliğimiz var. Gün içerisinde bando etkinlikleri oluyor" dedi. Yılbaşı Pazarının tüm Mersinliler tarafından çok beğenildiğini sözlerine ekleyerek, "Alan, yılbaşı ruhunu çok iyi yansıtıyor, her yer ışıl ışıl. Yılbaşı Pazarımıza olan yoğun ilgiden dolayı esnafımız burada çok iyi satışlar yapıyor ve gayet mutlu ayrılıyorlar. Her gün çok yoğun bir kalabalık ağırlıyoruz. 7’den 70’e tüm Mersinliler Yılbaşı Pazarının tadını çıkarıyor" dedi ve yeni yıl ruhunu yaşamak isteyen bütün Mersinlileri Yılbaşı Pazarına davet etti.