GÜNDEM - 20 Şubat 2026 Cuma 12:37

Gaziantep’te mukabele geleneği tarihi camilerde sürdürülüyor

A
A
A
Gaziantep’te mukabele geleneği tarihi camilerde sürdürülüyor

Gaziantep’te Ramazan ayının önemli sünnetlerinden ve geleneklerinden olan mukabele geleneği, başta tarihi camiler olmak üzere tüm camilerde sürdürülüyor.


Rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele geleneği, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’teki camilerde de başladı. Ramazan ayının sünnetlerinden biri olan mukabele, camiler başta olmak üzere mescitlerde ve evlerde başladı. Camilerde Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okunması olarak bilinen mukabele sünneti ve geleneği için sabah, öğle ve ikindi namazlarından sonra Kur’an-ı Kerim’den bir cüz okunuyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber vatandaşlar, mukabele halkalarına katılmaktan geri durmayarak genci ve yaşlısıyla camilere akın ediyor. Kentteki tüm camilerde başlatılan mukabele, bu yıl da yoğun katılımla gerçekleşiyor.



Camilerin kubbelerinden hoş bir seda yükseliyor


Camilerde imam hatipler ve hafızlar, Kur’an-ı Kerim’i sesli olarak okurken, mukabeleye katılanlar ise okunan ayetleri takip ediyor. Kur’an-ı Kerim’i okumasını bilmeyenler de huşu içerisinde dinliyor. Vatandaşların ilgisiyle devam eden mukabele ile cami imam hatipleri ile hafızların tilaveti, camilerin kubbelerinden hoş bir seda olarak yükseliyor.



Tarihi Alaybey Camii’nde asırların geleneği mukabele sürüyor


Vatandaşların büyük bir özlemle takip ettiği mukabelenin yapıldığı camilerden biri olan tarihi Alaybey Camii’nde asırların geleneği mukabele sünneti her yıl ki heyecanıyla devam ettiriliyor. Miladi 1595, Hicri 1224 yılında Şahinbey ilçesi Alaybey Mahallesi’nde Alaybeyi olan bir komutan Gami Bey tarafından yaptırılan tarihi Alaybey Camii’nde mukabeleye katılan vatandaşlar, tarihin gölgesinde yapılan mukabelenin manevi yönden havasını teneffüs ediyor.



"Tarihi camimizde asırlardır bu sünneti sürdürüyoruz"


Alaybey Camii Müezzin Kayyımı Cuma Deniz, mukabele geleneğinin Ramazan ayında asırlardır devam ettiğini belirterek, "Öncelikle tüm İslam aleminin Ramazan ayı mübarek olsun ve Ramazan ayı İslam alemi için hayırlara vesile olsun. Camimizde her yıl öğle namazından sonra mukabele yapılmaktadır. Mukabele Peygamber Efendimiz ile Cebrail (as) Ramazan ayında karşılıklı Kur’an-ı Kerim okuyorlardı. Mukabele sünneti Peygamber Efendimizin döneminden günümüze kadar gelen bir sünnettir. Biz de bu tarihi camimizde asırlardır bu sünneti sürdürüyoruz. Rabbim mukabelelerimizi, tuttuğumuz oruçları ve bu ayda yapacağımız tüm ibadetleri kabul eylesin" dedi.



"Gençliğimden beri mukabeleye katılıyorum"


50 yıldır tarihi Alalbey Camii’nin cemaati olduğunu ve her sene Ramazan ayında camide mukabeleye katıldığını belirten Mehmet Murtaza Yiğit ise, "İmam hatip lisesi öğrencisi olduğum dönemden beri cami cemaatiyim. Her Ramazan ayında da mukabeleye katılıyorum. Nice hafızlarımızı gördük ve nice güzel insanlar buradan gelip geçti" diye konuştu.



Gaziantep’te mukabele geleneği tarihi camilerde sürdürülüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta öğrencilerden Ramazan’a özel sınıf ve okul süslemesi Milli Eğitim Bakanlığının "Maarifin Kalbinde Ramazan" projesi kapsamında Muş’ta öğrenciler, Ramazan ayının manevi atmosferini okul ve sınıflarına yansıttı. Milli Eğitim Bakanlığınca "Maarifin Kalbinde Ramazan" başlığıyla tüm illere gönderilen yazı doğrultusunda Muş’ta da okullarda Ramazan ayına yönelik süsleme çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda öğrenciler, sınıf ve koridorları geleneksel Ramazan motifleriyle donattı. Muş Nizamülmülk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, "En güzel sınıf bizim sınıf" etkinliği çerçevesinde okulda Ramazan köşeleri oluşturdu. Okul idaresi ve öğretmenlerin rehberliğinde hazırlanan öğrenciler, sınıflar ve okulun çeşitli alanlarını mahya, kandil, cami figürleri ve özgün el emeği tasarımlarla süsledi. Yapılan çalışmalarla Ramazan ayının birlik, paylaşma ve manevi değerleri öğrencilere yaşayarak aktarıldı. Okul Müdürü Mehmet Vural, Ramazan ayının eğitim ortamlarında sadece bir süsleme faaliyetinin değerler eğitiminin önemli bir parçası olduğunu belirterek, "11 ayın sultanı Ramazan ayını coşkuyla, heyecanla ve sabırla karşılamak adına öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz okulumuzun farklı köşelerini süsledi. Biz de öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte bu çalışmalara katıldık. Ramazan infak ayıdır; yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Bu şekilde yapılan çalışmaların, öğrencilerimizde, velilerimizde ve bizlerde manevi boyutta birlik ve beraberliği güçlendirdiğine, ilahi mesajların hayatımıza yansıması noktasında büyük bir öneme sahip olduğuna inanıyorum. Bu vesileyle biz de bu çalışmalara katıldık" dedi. Ramazan ayının kendileri için büyük bir anlam taşıdığını belirten öğrencilerden Züleyha Sönmez ise bu manevi duyguyu yansıtmak amacıyla okul ve sınıfları süslediklerini ifade ederek, "Ramazan bizim için çok önemli. Biz Müslümanlar olarak bu duyguyu yansıtmak için okulumuzu ve sınıflarımızı süsledik. Bütün arkadaşlarımızla birlikte Ramazan ruhunu her yerde hissettirmek istedik; nereye bakılsa bu manevi atmosferin görülmesini amaçladık. Okulumuzda balonlar süsledik, üzerinde Ramazan’la ilgili sözlerin yazılı olduğu balonlar astık. Yazılar hazırladık, koridorlarımızı, sınıflarımızı ve okulumuzun her köşesini süsledik. Bu çalışmalar bizi geçmişe götürüyor. Ramazan’a dair bu güzellikleri görmek ve hissetmek, manevi açıdan bizlere ayrı bir huzur ve güven duygusu veriyor" şeklinde konuştu.
Erzurum Ramazan Ayında kesintisiz ve güvenli enerji Kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sunma hedefi doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Aras Elektrik, Ramazan ayı boyunca da görev başında olacak. Sorumluluk bölgesindeki abonelerin özellikle iftar ve sahur saatlerinde herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına bakım, onarım ve şebeke kontrol çalışmaları tamamlandı. Hizmet verilen 7 il ve 58 ilçede enerji arzının sürekliliğini sağlamak amacıyla saha ekipleri yoğun mesai gerçekleştirdi. İftar ve Sahur Saatlerine Özel Tedbirler Ramazan ayı öncesinde planlı bakım çalışmalarını sıklaştıran Aras Elektrik, şebeke kontrol, yatırım ve onarım faaliyetlerini kapsamlı şekilde tamamladı. Elektrik hatları ve aydınlatma sistemleri detaylı olarak gözden geçirilirken, yük artışına karşı gerekli teknik önlemler alındı. SCADA (Uzaktan Kontrol ve Kumanda) Merkezi üzerinden şebeke anlık olarak takip edilirken; sahada görevli ekipler, olası arıza ve plansız kesintilere en kısa sürede müdahale edecek şekilde hazır bekliyor. Ramazan ayı boyunca takviye ekiplerle birlikte çalışmalar kesintisiz devam edecek. "Ramazan Boyunca Sahadayız" ARAS EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş, Ramazan ayına yönelik hazırlıklarla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Sorumluluk bölgemizdeki tüketicilerimizin Ramazan ayını huzur içinde geçirmesi için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle iftar ve sahur saatlerinde enerji arzının kesintisiz sağlanması adına ekiplerimiz sahada ve merkezde görev başında olacak. Olası arıza ve plansız kesintilere hızlı müdahale için vardiya düzenimizi de planladık. Tüketicilerimiz 7/24 hizmet veren Çözüm Merkezimiz aracılığıyla bizlere ulaşabilir." Akbaş ayrıca, arıza bildirimleri ve talepler için 444 7 850 numaralı Çözüm Merkezi’nin yanı sıra sosyal medya hesapları, mobil uygulama, web sitesi, canlı destek hattı ve müşteri merkezleri üzerinden de iletişim sağlanabileceğini belirtti. Ramazan ayı boyunca enerji arzında sürekliliği sağlamak amacıyla tüm ekipler koordineli şekilde çalışmalarını sürdürecek.