GÜNDEM - 13 Ekim 2025 Pazartesi 09:51

Kiremitte pişen lavaş kebabı damak çatlatıyor

A
A
A
Kiremitte pişen lavaş kebabı damak çatlatıyor

Gaziantep’te zırhla hazırlanan kıyması, arasına konulan kaşarı ve lavaşla kaplanan kiremitte özel olarak pişirilen lavaş kebabı vatandaşlardan ilgi görüyor.


Türkiye’nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "fark oluşturan şehirler" ağına dahil edilen ve eşsiz lezzetlerinden dolayı da Türkiye’nin "lezzet başkenti" olarak nitelendirilen Gaziantep’in yeni lezzetlerinden olan lavaş kebabına ilgi artıyor.


Türkiye’nin gastronomi turizminde öne çıkan şehirlerinden olan, yüzlerce yemek çeşidini bünyesinde barındıran ve lezzetli yemekleriyle mutfak kültürü açısından Türkiye’nin yanı sıra dünyanın en dikkat çeken şehirlerinden biri olan Gaziantep’te kiremitte yapılan lavaş kebabı büyük ilgi görüyor.


Damaklarda bıraktığı lezzetle büyük bir ilgi gören kiremitte lavaş kebabını yiyenler tadına doyamıyor. Gaziantep mutfağının yeni lezzetlerinden olan kiremitte lavaş kebabı, zırhla hazırlanan kıyma, kaşar ve lavaşla yapılıyor. Zırhlanan kıyma kiremite konulduktan sonra rendelenen kaşar, üzerine konulan domates ve biberle birlikte fırına konularak 10 dakika pişiriliyor. Kiremitte pişen kıyma, kaşar, biber ve domateslerin üzeri daha sonra elle açılan lavaş hamuruyla kaplanıyor.


Tekrar fırına atılan ve 5 dakika fırında kaldıktan sonra çıkarılan kebap lavaşla birlikte piştikten sonra hazır hale geliyor. Kiremitte özel olarak piştiği için damakları tatlandıran ve çok lezzetli olan lavaş kebabı genelde ayranla tüketiliyor.


Gaziantep’in ön plana çıkan lezzetleri arasına giren lavaş kebabı Gaziantep halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerden de ilgi görüyor. Şehrin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan lavaş kebabı her mevsimde tüketiliyor.


Gastronomi şefi Şakir Özdek, damaklarda unutulmayan lezzet bırakan lavaş kebabının kiremitte pişen yemeklerden olduğunu söyledi.


Özdek, Türkiye’nin zengin yemek kültürüyle öne çıkan şehirlerinden Gaziantep’in mutfak kültürünün ve yemek çeşitlerinin zengin olduğuna dikkati çekerek, "Meralarda yetişen kuzularımızın kaburga etiyle ve kaşarla yapılan lavaş kebabını herkese tavsiye ediyoruz. Bu yemeğe kiremitte lavaş kebabı ve lavaş tavası diyoruz. Antep peyniri veya kaşarla da yapılıyor. Lavaş kebabına lezzet katan kiremittir. Yaz boyunca yetiştirdiğimiz kuzuları kestikten sonra etiyle lavaş kebabı yaparız. Türkiye’nin her tarafında lavaş var. Fakat bizim Barak Ovası’nda, Harran Ovası’nda yetiştirdiğimiz ürünlerden dolayı genelde bu ürünlerden yapılan yemeklerde lezzetli olur. Barak Ovası’nda yetiştirdiğimiz buğdaydan elde ettiğimiz un ile lavaş yaptığımız zaman da Türkiye genelinde farklı bir lavaş oluyor. Lavaşı kuzularımızın etiyle birleştirdiğimizde, Nurdağı ve İslahiye’den hasat ettiğimiz biberlerde lavaş kebabına ayrı bir lezzet veriyor. Müşterilerimiz, özellikle şehir dışından gelen misafirlerimiz farklı bir lezzet olan lavaş kebabını tavsiye ediyoruz. Yiyenlerde zaten çok beğeniyor" dedi.



Kiremitte pişen lavaş kebabı damak çatlatıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’daki baba ocağına izne gelen 23 yaşındaki yedek subay hayatını kaybetti Rahatsızlığı nedeniyle fizyoterapist olarak görev yaptığı Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından 3 gün önce Antalya’nın Serik ilçesindeki baba ocağına gelen yedek subay 23 yaşındaki Ali Can, hayatını kaybetti. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yedek subay olarak görev yapan fizyoterapist Ali Can (23), bir süredir rahatsızlığı nedeniyle görev yaptığı hastanede tedavi görüyordu. Tedavisinin ardından izinli olarak 3 gün önce baba ocağına Antalya’ya gelen Ali Can, dün akşam saatlerinde aniden rahatsızlandı. İlk olarak Serik Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç yedek subay, durumunun ağırlaşması üzerine Antalya Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen Ali Can kurtarılamadı. 4 yıl önce annesini kanserden kaybetti Genç yaşta vefatıyla ailesini ve sevenlerini yasa boğan Ali Can’ın cenazesi, bugün Kayaburnu Mahallesi Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından dualarla toprağa verildi. Cenaze törenine Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, ilçe protokolü, ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bekâr olduğu öğrenilen Ali Can’ın, kısa süre önce görev yaptığı hastanede lenf kanseri tedavisi gördüğü belirtildi. Can’ın annesi Fatma Can’ın da 2021 yılında kanserden hayatını kaybettiği öğrenildi. Serik’te esnaflık yapan baba İsmail Can, evladını toprağa verirken büyük üzüntü yaşadı. Ayakta durmakta güçlük çeken acılı baba, yakınlarının desteğiyle teselli edilmeye çalışıldı. Ali Can’ın genç yaşta hayatını kaybetmesi, ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Serik ilçesinde de derin üzüntüye neden oldu.