SAĞLIK - 20 Mayıs 2026 Çarşamba 09:57

Prof. Dr. Koruk, "Mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığı hafife almayın"

A
A
A
Prof. Dr. Koruk, "Mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığı hafife almayın"

Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, toplumda oldukça yaygın görülen mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerinin bazı durumlarda ciddi sindirim sistemi hastalıklarının habercisi olabileceğine dikkat çekti.


Günlük yaşam temposu, düzensiz beslenme, stres ve yanlış alışkanlıkların sindirim sistemi sorunlarını artırdığını belirten Prof. Dr. Mehmet Koruk, özellikle uzun süren mide şikayetlerinin mutlaka uzman değerlendirmesinden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.


"Mide ağrısı ve hazımsızlık geçici sanılabiliyor"


Mide ağrısı, şişkinlik, yanma, gaz ve hazımsızlık gibi şikâyetlerin birçok kişi tarafından geçici sorunlar olarak değerlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Koruk, "Bu belirtiler basit beslenme hatalarından kaynaklanabileceği gibi gastrit, reflü ve ülsere bağlı olabilir. Bunun yanı sıra safra yolları, pankreas hastalıkları ve irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu belirtisi olabilir. Özellikle mide bölgesi ağrılarına iştahsızlık, bulantı ve zayıflama eşlik ediyorsa mutlaka en kısa gaztroenterolojiye başvurmada büyük fayda olur" dedi.


Beslenme alışkanlıkları büyük önem taşıyor


Sindirim sistemi sağlığında doğru beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Koruk, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, fast food tüketimi, düzensiz öğünler ve yetersiz su tüketiminin mide ve bağırsak sorunlarını tetikleyebileceğini belirtti. Sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli beslenme, yeterli lif tüketimi ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu vurguladı.


Ne zaman doktora başvurulmalı?


Prof. Dr. Mehmet Koruk, aşağıdaki durumlarda mutlaka gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerektiğini söyleyerek, "Uzun süren mide ağrısı. Sürekli şişkinlik ve hazımsızlık. Yutma güçlüğü. Sebepsiz kilo kaybı. Dışkıda kan görülmesi. Sürekli mide yanması ve reflü şikayeti. Bulantı ve kusmanın sık tekrar etmesi ve nedeni izah edilmeyen kansızlık" ifadelerini kullandı.


Medical Point Gaziantep Hastanesi olarak sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde modern teknolojik altyapı ve uzman kadro ile hizmet verdiklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Koruk, erken teşhisin birçok hastalıkta tedavi başarısını artırdığını sözlerine ekledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakarya’da "fuhuş ocağı" operasyonu: 4 tutuklama Sakarya’da polis ekiplerince düzenlenen fuhuş operasyonunda, çay ocaklarına gelen özellikle yaşlı erkek şahıslara maddi menfaat karşılığında fuhuş amaçlı kadın ayarlayan ve yer temin eden 2’si kadın toplam 4 şüpheli tutuklandı. Operasyonda mağdur durumdaki 5 kadın kurtarılırken, suçta kullanılan iş yerleri ve ikamet mühürlendi. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri, Adapazarı ilçesinde faaliyet gösteren iki ayrı iş yerine yönelik ’fuhşa teşvik, aracılık ve yer temin etme’ suçu kapsamında teknik ve fiziki takip başlattı. 15-18 Mayıs tarihleri arasında yürütülen titiz çalışmalar neticesinde, bahse konu iş yerlerine müşteri olarak gelen özellikle yaşlı erkek şahıslara para karşılığında fuhuş amaçlı kadın ayarlandığı tespit edildi. Çay ocağı olarak işletilen bu yerlerdeki erkek şahısların, yine şebeke tarafından fuhuş amacıyla hazırlanmış farklı ikametlere götürüldüğünün belirlenmesi üzerine operasyon gerçekleştirildi. Belirlenen adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda, iş yeri sahipleri ile fuhuş amaçlı kadınları yönlendirdiği tespit edilen iş yeri sahipleri Ş.Ç. (53) ve A.K. (56) ile şebeke üyeleri N.K. (48) ve Y.G. (42) isimli 2’si erkek, 2’si kadın toplam 4 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edilen 4 şüpheli şahsın tamamı tutuklanarak cezaevine teslim edildi. 5 mağdur kadın kurtarıldı Soruşturmada ahlak polisi, bahse konu 2 iş yeri dışında yine aynı şahıslar tarafından fuhuş amaçlı kullanılan Adapazarı ilçesinde 1 ikamet daha tespit etti. Gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında şebekenin elinde bulunan 5 mağdur kadın şahıs kurtarıldı. Suçta kullanıldığı tespit edilen 1 ikamet ve 2 iş yerinin kapatılması için çalışma başlatıldı.
Giresun Uluslararası Aksu Festivali kapsamında yöredeki Mayıs 7’si geleneği yaşatıldı Giresun’da 49. Uluslararası Aksu Festivali katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş attı, sac ayaktan geçti. Bu yıl 49.’su düzenlenen ’Uluslararası Giresun Aksu Festivali’ne katılan vatandaşlar, dilek tutup dereye yedi çift, bir tek taş atıp, sac ayaktan geçme gibi ritüellerin gerçekleştirildiği 3 bin yıllık gelenek sembolize edilerek yaşatıldı. Yöre halkı tarafından hicri takvime göre 7 Mayıs yaz mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilerek bu tarihte uzun yıllardır kutlama yapılıyor. Giresun Belediyesi tarafından bu çerçevede yöreye özgü birtakım geleneklerin yaşatılması amacıyla organize edilen Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nin bu yıl 49.’su düzenlendi. Belediye Başkanı Fuat Köse, festivalde yaptığı konuşmada, "Festivalimizi eski günlerde olduğu gibi coşkuyla kutlamaya devam ediyoruz. Şehrimizin sosyal ve kültürel geçmişini tekrar canlandırarak yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Topluklar kültürlerini hiçbir zaman kaybetmemelidir. Toplumlar sosyal yapılarını ve kültürlerini kaybettiklerinde dejenere olurlar, yozlaşırlar. Biz sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Festivale misafir olarak katılan Giresun’un kardeş şehri Japonya’nın Sagae’nin Belediye Başkanı Masaaki Saito ise kardeşlik bağlarının daha da güçlenerek devam etmesi yönündeki temennilerini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri de Aksu Deresi ile denizin birleştiği noktada dereye 7 çitf bir tek taş atma ve üç defa saç ayaktan geçme ritüellerini gerçekleştirdi. Etkinlikte yurt içinden ve yurt dışından halk dansları topluluklarının gösterileri ile devam etti.