SAĞLIK - 20 Kasım 2019 Çarşamba 14:31

SANKO Üniversitesi’nden diyabet günü farkındalık etkinliği

A
A
A
SANKO Üniversitesi’nden diyabet günü farkındalık etkinliği

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep’te diyabetli hasta sayısı sıklığının diğer illere göre yüksek olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Dağlı, SANKO Üniversitesi Diyabet Kulübü öğrencilerinin, Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Meryem Kılıç ile birlikte düzenledikleri söyleşinin açılışında yaptığı konuşmada, “Bizlere düşen görev, bu hastaları bilgilendirerek yaşam kalitelerinde farkındalık sağlamaktır” dedi.


Etkinlikte Tip 1 Diyabetli Basketbolcu Alper Saruhan’ın “Diyabet Başarmaya Engel Değildir” konulu söyleşi yapacağına dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, “Diyabet bir hastalıktır, ancak komplikasyonları engellenebilir. Hasta gerekli tedbirleri alır ve doğru beslenirse herkes gibi günlük yaşantısına devam edebilir. En güzel örneği sevgili Alper Saruhan’dır” ifadelerine yer verdi.


Alper Saruhan, SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Tuna, Hastane Mesul Müdürü Dr. Suat Özerbaş, akademisyenler, öğrenciler, Tip 1 diyabetli çocuklar ve ailelerinin de katıldığı söyleşide diyabet teşhisinin 12 yıl önce konulduğunu kaydetti.


Erkek kardeşine kendisinden 6 ay önce diyabet teşhisi konulduğunu vurgulayan Saruhan, sporcu olmasının bu hastalığı kardeşine göre daha iyi yönetmesine yardımcı olduğunun altını çizdi. Spor yaptığı süre boyunca insülin tedavisi ve beslenme biçimini nasıl yönettiğini anlatan Saruhan, kan şekeri kontrolünü sağlamada, kan şekeri takibinin büyük önem taşıdığına işaret etti. Saruhan, halk arasında Tip 1 diyabetli olan çocukların spor yapamaz görüşünün aksine, diyabetli bireylerin iyi bir hasta eğitimi, güçlü bir öz yönetim, bireysel farkındalık, iyi bir takip ve tedavi ile sağlıklı bireyler gibi spor yapabileceğini kanıtladığına vurgu yaptı.


Tip 1 diyabetlilerin kaybeden taraf değil, aksine kazanan bireyler olduğunu bildiren ve bunun Tip 1 diyabetli çocukların hayatlarını kontrol edebilme yeteneğini çok küçük yaşlarda kazanmasından kaynakladığını söyleyen Saruhan, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.


SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, söyleşisinin ardından armağan takdim ettiği Saruhan, söyleşi sonrasında SANKO Üniversitesi öğrencileri ile basketbol antrenmanı yaptı.


Alper Saruhan kimdir


2008 yılında Tip 1 Diyabet tanısı konulan ve bu hastalığa sahip olmasına rağmen üst seviye sporculuk yaşantısını sürdüren ender sporculardan olan Alper Saruhan, diyabetin profesyonel spor yaşantısına engel olmadığını dünyaya anlatan rol modeldir. Diyabet hayat koçluğu yapan Saruhan, diyabet geçmişinde çeşitli uluslararası şirketlerle işbirliği içerisinde projelerde yer aldı, planlamalar yaptı. Bu bağlamda çeşitli firma, dernek ve vakıflarla ‘Diyabet ve Diyabetle Spor’a dair çeşitli projeler hayata geçiren oyuncu, ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettirmiştir. Türkiye Basketbol Federasyonunda Basketbol B Kategorisi’nde antrenör olan Saruhan, aynı zamanda bireysel oyuncu gelişimi antrenörlüğü yapıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı: İlginç diyalog kamerada Aksaray’da polisin uygulama yaptığını fark eden alkollü sürücü uygulama noktasına 60 metre kala araçtan inerek yaya olarak kaçmaya çalışırken polis ve bekçiler tarafından yakalandı. Kaçarken ayakkabısı ayağından çıkan sürücü ile polis arasında ayakkabı imtihanı yaşanırken, polis ehliyet istedi, alkollü sürücü ise ayakkabı. Olay gece yarısı Taşpazar Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü asayiş ve trafik ekipleri gece yarısı bulvar üzerinde bekçilerle birlikte uygulama yaptı. Uygulama esnasında denetim noktasını fark eden bir sürücü noktaya 60 metre kala 68 ABG 446 plakalı araçtan inerek kaçmak istedi. Bunu fark eden polis ve bekçiler koşarak İ.İ. (46) sürücü kaçamadan yakaladı. İlk önce polis memurlarına basın mensuplarından için, “Çekmesin beni” diye adeta talimat veren alkollü sürücüden ehliyet istendi. Ehliyetini vermek istemeyen sürücü araçtan inip kaçmaya çalışmasına rağmen polis ekiplerine “Arabadan kim aldı beni?” diye sordu. Gazetecilerin “Neden kaçmaya çalıştınız?” sorusuna, “Kardeşim ben bir şey yapmadım, ben sadece evime gidiyorum ama alkollüyüm. Yanlış olmasın ama şu yaptığımız ne?” diye cevap verdi. Ehliyeti istenilen alkollü sürücü “Ayakkabım gelsin vereceğim” diye polis ekiplerine cevap verirken, polis memurunun, “Ayakkabını bizim ekipler mi aldı?” sorusuna ise “Bilmiyorum” cevabını verdi. Ehliyetini vermek istemeyerek zorluk çıkaran sürücü polis ekiplerince güçlükle gözaltına alındı. Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan alkol kontrolünde sürücünün 2.19 promil alkollü olduğu tespit edilirken, kaçmaya çalışması ve polis ekiplerinin kısa süreli kovalamacası dron kamerasına da yansıdı. Hastanedeki kontrollerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürülen sürücüye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilirken ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise polis ekiplerince çekici marifeti ile otoparka çektirildi.