EKONOMİ - 19 Kasım 2025 Çarşamba 12:57

Soba satışlarında eski tat yok

A
A
A
Soba satışlarında eski tat yok

Gaziantep’te farklı ısınma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte soba satışları her yıl geriliyor.


Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte vatandaşlar, kış hazırlıklarına başladı. Bir zamanların en popüler ısınma yöntemi olan soba, özellikle kırsal ve müstakil alanlarda önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve farklı ısınma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte soba satışlarında her geçen yıl azalma yaşanıyor.


35 yıldır soba tamiri ve satışı yapan esnaf Bülent Kavas, kış aylarının geç gelmesi ve havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle soba satışlarının durma noktasına geldiğini belirtti. Kavas, "Suriyelilerin göçlerinden dolayı soba satışları bayağı düştü. Çünkü kırsal kesimde oturanlar genelde Suriyelilerdi. Suriyeliler de gitmeye başladığı için soba satışları düştü. Biz de bu olayı bildiğimizden dolayı zaten bu sene alışverişlerimizi ona göre yaptık. Çok az mal aldık. Çünkü satılmayacağı kanaatindeyiz. Bir de zaten kış geç geliyor, yaz sezonu daha uzun sürüyor. Bundan dolayı işlerin olmayacağı zaten belliydi ve şu anda da işler yok. Gaziantep’te soğuklar başlayınca biz başımızı kaldıramazdık ve yoğun bir alışveriş sürecimiz vardı. Havalar biraz soğumaya başladı ama bu yıl satışlar çok düşük" dedi.


Her geçen yıl soba kullanımının azaldığını belirten Kavas, "Durumu iyi olan kişiler doğalgazlı evlerde oturuyor. Durumu olmayan kişiler zaten evlerini Suriyelilere kiraya vermişlerdi. Onlar sobayla idare ediyordu. Onlar da gittikten sonra evler çoğaldı. Soba satışları ve soba malzemelerinin satışı çok düştü Soba son senelerini yaşıyor. Geçen kışlar normalde 400-500 tane eski soba alırdım, toplardım ve yapardım. Ama ben bu sene 50 tane soba almadım ve yapmadım. Böyle olduğunu bildiğim için zaten ne yatırım yaptım ne para bağladım ne de emek verdim. Soba kullanımı azalıyor. Birkaç yıl sonra artık soba tamamen kalkacak" diye konuştu.



Soba satışlarında eski tat yok

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TŞOF tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakalara cezai işlem uygulanmayacak Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalara kanunda belirtilen standartların dışında dahi olsa cezai işlem uygulanmayacak. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, denetimler 1 Nisan 2026 tarihine kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca bu kapsamda 27 Şubat’tan itibaren kesilen cezaların, Bakan Çiftçi’nin talimatlarıyla iptal edilecek. Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılmış ve mühürlenerek vatandaşlara verilmiş plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyecek. Sadece vatandaşın, yetkili kuruluş tarafından basılmış ve mühürlenmiş plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanacak. Yetkili kuruluş olan TŞOF dışında, yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için ise 140 bin TL idari para cezası ve diğer müeyyidelerin uygulanmasına devam edilecek. Ayrıca edinilen bilgilere göre bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşlarımızın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğu ifade edildi.
Ankara İletişim Başkanı Duran Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile iftarda bir araya geldi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile iftarda bir araya geldi. Düzenlenen iftar programı hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yapan Duran, medyanın Ankara Temsilcileri ve Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile bir arada olmaktan memnuiyet duyduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak Türkiye’nin iletişim gündeminde çok sayıda konuya vaziyet etmek durumundayız. Bu bir yönüyle bir devlet sorumluluğu ama diğer yönüyle baktığımızda hepimizi de içine alan çok genel bir kamu sorumluluğudur. Bu sorumluluğu yerine getirirken, bir ilke olarak, bir prensip olarak sürekli basın mensuplarıyla temas halinde olan, kapıları açık ve iletişimi güçlü bir konumda olmaya çalışıyoruz" ifadelerine yer verdi. Paylaşımında doğru bilginin önemine dikkati çeken Duran, "Dünyanın giderek daha kırılgan ve krizlere açık bir dönemden geçtiği bu süreçte, doğru ve teyitli bilginin önemi her zamankinden daha büyüktür. Kriz dönemlerinde yapılan en küçük hatanın dahi büyük yanlış anlamalara ve ciddi sonuçlara yol açabildiğini unutmamak gerekiyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye; diplomasiden güvenliğe, ekonomiden bölgesel ve küresel barış girişimlerine kadar pek çok alanda yoğun bir gündem yürütmektedir. Türkiye’nin küresel ölçekte artan etkisi, iletişim alanında da güçlü, koordineli ve etkin bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır" ifadelerini kullandı. Duran’ın yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı’nın amaçlarına değinilerek, "İletişim Başkanlığı olarak amacımız; devletimizin politikalarını ve faaliyetlerini hem milletimize hem de uluslararası kamuoyuna doğru, hızlı ve güvenilir şekilde aktarmaktır. Dezenformasyonla mücadele artık yalnızca medya alanının değil; aynı zamanda demokrasi, güvenlik ve toplumsal huzurun da önemli bir parçasıdır. Bu nedenle sorumlu, dengeli ve teyit edilmiş bilgiye dayalı habercilik her zamankinden daha kıymetlidir. Bu duygularla, gerçeğin peşinden ayrılmayan, sorumlu habercilik anlayışıyla görev yapan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyor; her zaman yanlarında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum" ifadelerine yer verildi.