EKONOMİ - 30 Ekim 2025 Perşembe 09:55

TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu: "Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek"

A
A
A
TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu: "Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek"

Celal Kadooğlu başkanlığındaki TİM Suriye Masası’nın girişimleri sonuç verdi ve Türkiye ile Suriye’nin önde gelen üç inşaat şirketi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Halep kentinde atılan imzaları Suriye’nin yeniden imarına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiren TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu, "TİM Suriye Masası olarak ilk günden bu yana önemli temaslarda bulunduk ve bu temaslarımız sonucu bugün Türkiye ve Suriye ticari iş birliği açısından kıymetli bir protokole imza attık. Bundan sona Halep başta olmak üzere Suriye’nin imarında Türk müteahhitlik firmaları etkin rol üstlenecektir. Hedefimiz diğer sektörlerimizin de Suriye’nin yeniden yapılanmasında aktif rol alabilmesi yönündedir" dedi.


TİM Suriye Masası’nın Suriyeli iş dünyası ve bürokrasisiyle kurduğu temaslar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Girişimler sonucu ilk kez Suriye’nin Halep kentinde düzenlenen törenle Türkiye’nin uluslararası arenanın en büyük inşaat firmalarından olan Acarsan Holding Suriye’nin önde gelen inşaat firmalarından birisi olan Al-Hasan Holding’le iş birliği protokolü imzalandı. İnşaat sektöründe bir ilkin başarıldığı protokol törenine Türkiye Cumhuriyeti Halep Başkonsolosu Muammer Hakan Cengiz, Halep Valisi Azzam El Garib, TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı’yla çok sayıda davetli katıldı. Törende Acarsan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Acar, Alhasan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hassan Kemal Al-Hassan imza attı.


"Türk müteahhitlerinin deneyimleri belirleyici rol üstlenecek"


Halep’te gerçekleştirilen protokol töreni sonrası bir değerlendirme yapan TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu yapılan girişim ve temasların olumlu sonuçlarını vermeye başladığını ifade ederek, "Suriye hükümeti nezdinde yürüttüğümüz temaslar ve farklı sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmeler olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Suriye’nin yeniden yapılanma sürecinde en büyük sorumluluk kuşkusuz Türkiye’ye düşmektedir. Bugün kardeş şehrimiz Halep’te imzalanan iyi niyet protokolü, inşaat sektörümüz açısından yeni dönemin kapısını aralayan güçlü bir adımdır. Bu protokol sayesinde önümüzdeki dönemde Suriye’nin yeniden imarında, dünya çapında başarılarıyla tanınan Türk müteahhitlerinin deneyimleri belirleyici rol üstlenecektir. Suriye’de faaliyet gösteren Türk firmalarımızdan Acarsan Holding ve MRF Group ile Suriyeli Al-Hassan Holding arasında imzalanan bu iyi niyet protokolü, yürüttüğümüz çabaların somut bir meyvesi oldu. Önümüzdeki süreçte, özellikle Halep başta olmak üzere savaşın yıkıma uğrattığı birçok Suriye kentinin yeniden inşasında bu firmalarımızın katkıları büyük olacaktır. TİM Suriye Masası olarak, diğer sektörlerimiz için de benzeri işbirliklerinin tesis edilmesi yönündeki çalışmalarımız kararlılıkla sürüyor; Türk firmalarının Suriye’nin yeniden yapılanmasında daha aktif rol üstlenmesi en temel hedefimizdir" ifadelerini kullandı.


"Bu protokol iş insanlarımız açısından yeni bir umut olmuştur"


Suriye’nin Halep kentinde düzenlenen iyi niyet protokol imza törenine katılan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da yaptığı değerlendirmede, "Gaziantepli iki büyük firmamızın Halep’te imzalamış olduğu iyi niyet anlaşması şehrimiz içinde Halep içinde inşallah hayırlı olur. Halep’in yeniden yapılandırılmasında, imarında ve iskanında Gaziantepli müteşebbislerin burada bulunması uzun süredir Suriye ile iş yapan iş insanlarımız içinde büyük umut olmuştur. İnşallah daha büyük ve daha güzel işler yapılacaktır. Acarsan Holdingi tebrik ediyor başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.


"Suriye pazarı, Türk sanayicisi için stratejik öneme sahip"


Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise Türk ve Suriye iş dünyası arasındaki ticari ilişkilerin gelecek dönemde daha da ivme kazanacağını belirterek, Suriye’nin Türkiye için stratejik bir ticaret ortağı ve bölgesel pazarlara açılan önemli bir kapı olduğunu söyledi. Akıncı, iki ülke firmaları arasında son dönemde imzalanan en önemli protokollerden birine tanıklık ettiklerini belirterek, bu iş birliğinin hem ticaret hacmini artıracağını hem de Türkiye’nin bölgesel ekonomik etkisini daha da güçlendireceğini ifade etti. Gaziantep’in, Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ilişkilerde doğal bir köprü rolü üstlendiğini dile getiren Akıncı, "Suriye pazarı, coğrafi yakınlığı ve kültürel bağlarıyla Türk sanayicisi için stratejik öneme sahip. Bu tür iş birlikleri, bölgesel ticaretin canlanmasına ve istikrara önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.


Sürece öncülük eden TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu’nu girişimlerinden dolayı tebrik eden Akıncı, protokolü imzalayan firmaları da kutladı.



TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu: "Suriye’nin yeniden imarında Türk firmalar etkin rol üstlenecek"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Bursa Milletvekili Varank ve MİT Başkanı Kalın, sahurda vatandaşlarla bir araya geldi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Bursa Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank Ankara’nın Çankaya ilçesinde sahurda vatandaşlarla bir araya geldi. MİT Başkanı Kalın ve AK Parti Bursa Milletvekili Varank Ankara’nın Çankaya ilçesinde sahurda vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Varank, "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir Ramazan-ı Şerif ayının daha sonlarına yaklaşıyoruz. Rabbim tuttuğunuz oruçları yaptığınız ibadetleri kabul eylesin. İnşallah en güzel şekilde Ramazan bayramına kavuşmayı tabii ki Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz. En güzel şekilde Kadir Gecesi’ni idrak etmeyi de bizlere nasip eylesin. Her sene Ramazan-ı Şerif ayında bir güzellik olarak vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Ben bir Bursa’da bir de Ankara’da bunu yapmaya çalışıyorum. Hemşerilerimizi sahura davet ediyoruz. Sağ olsun hemşerilerimiz de bizleri yalnız bırakmıyorlar. Bu güzel ortamı oluşturmak için, bizlerle beraber olmak için bizimle buluşuyorlar. Ben gelen her bir kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Ramazan-ı Şerif demek, birlik demek, beraberlik demek. Aslında aynı değerler etrafında buluşabilmek demek. İşte sahur sofraları da sahur birliktelikleri de aslında bu toplumun en güzel değerlerinden bir tanesi. İşte bu güzellikle de biz sizlerle beraber buluşmuş olduk. Rabbim inşallah bu güzellikleri yaşamaya devam etmeyi bizlere nasip eylesin" dedi. Coğrafyanın içinde bulunduğu zor şartlara değinen Varank, şunları kaydetti: "Tabii zor bir coğrafyada yaşıyoruz değerli kardeşlerim. Etrafımız adeta bir ateş çemberi ve bu ateş çemberi içerisinde Türkiye’yi salimen rotasında tutabilmek büyük mücadeleler büyük fedakarlıklar gerektiriyor. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımız da aslında Türkiye Cumhuriyeti’ni o rotada tutabilmek, tam bağımsız büyük Türkiye’yi inşa edebilmek için büyük bir mücadele içerisinde inşallah bizler de bir olursak, beraber olursak, hep birlikte birbirimize tutunursak işte Sayın Cumhurbaşkanımıza en büyük desteği vermiş oluruz. Biz öyle inanıyoruz ve biz bir olduğumuzda da Türkiye’nin üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmaz. Biz yeter ki beraber olabileceğimiz fırsatları çoğaltalım. İşte kendi değerlerimize sahip çıkalım. Bu Ramazan-ı Şerif’i çok farklı bir şekilde yaşıyoruz. Hepiniz etrafınızda görüyorsunuzdur. 7’den 77’ye adeta herkes bu Ramazan-ı Şerif’in havasını yaşamaya devam ediyor. İnşallah önümüzdeki Ramazanlar da böyle olsun diyoruz. Rabbim birlik beraberliğimizi daim etsin diyor. Geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyor sizlere." Varank’ın konuşmasının ardından, MİT Başkanı Kalın ve vatandaşlar hep beraber sahur yaptı.