EKONOMİ - 05 Haziran 2020 Cuma 15:12

Yeni bir gelişme ekseni olarak savunma sanayi konulu panel video konferans yöntemi ile yapıldı

A
A
A
Yeni bir gelişme ekseni olarak savunma sanayi konulu panel video konferans yöntemi ile yapıldı

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ev sahipliğinde Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde video konferans üzerinden TRC1 Bölgesinde Yeni Bir Gelişme Ekseni olarak Savunma Sanayi konulu panel düzenlendi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ev sahipliğinde Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde video konferans üzerinden TRC1 Bölgesinde Yeni Bir Gelişme Ekseni olarak Savunma Sanayi konulu panel düzenlendi.


İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ve Saha İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Genel Sekreteri İlhami Keleş konuşmacı olarak katıldı.


Toplantıda bölge sanayisinin değişim ve dönüşüm süreci, Gaziantep’in savunma sanayindeki potansiyeli, beklentiler ve gelecek projeksiyonları ile Teknofest hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.


Panelin açılışında konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Gaziantep’in sanayi ve ticaretin kalbinin attığı kadim bir şehir olduğunu belirterek, “Yıllık olarak yaklaşık 190 ülkeye 7,5 milyar dolar ihracat yapmakta olan Gaziantep, 13 milyar dolarlık dış ticaret hacmine, 2 milyon nüfusa sahip dinamik bir şehirdir. İhracatta Güneydoğunun birinci, Türkiye’nin altıncı büyük kenti olup, aylık bazda zaman zaman Ostim ve Savunma Sanayi şirketlerini bünyesinde bulunduran Ankara’yı da geçerek 5. sıraya yerleşmektedir. Dünya Bankası, "Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı" çalışması kapsamında Gaziantep’i dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olarak göstermiştir. Financial Times Gazetesi’nin bir yayın kuruluşu olan FDI Intelligence‘in her yıl düzenli olarak yapmış olduğu yarışma programında İpekyolu Kalkınma Ajansı girişimiyle Gaziantep, Avrupa’da En iyi Yabancı Yatırımcı Stratejisine Sahip Büyük Şehirler kategorisinde en iyi 10 şehir arasına girerek ödüle layık görülmüştür” ifadelerini kullandı.


Gaziantep’in sanayisi; halı, tekstil, gıda, makine-metal, plastik, kimya, ayakkabı ve deri ürünleri başta olmak üzere, önemli bir sektörel çeşitliliğe sahip olduğuna da dikkat çeken Akyılmaz, “Bu çeşitlilik üretimde ve ihracatta kente esneklik ve avantaj sağlamakta, değişen koşullar karşısında kent endüstrisine dayanıklılık katmaktadır. Gaziantep sanayisi, sahip olduğu bilgi birikimi ve sektörel çeşitlilikle ülkemizin savunma sanayisine de çok önemli katkılarda bulunabilecek büyük bir potansiyele sahiptir” dedi.


“Gaziantep’te ‘üretim teknolojileri mükemmeliyet merkezi’ açılacak”


Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Gaziantep’in özel bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Sanayideki gücünü ve kendine yeten kabiliyetini her zaman takdirle takip ediyoruz. İhracat potansiyeli, kendi kendine yetebilme ve devletten direk destek beklemeden hareket edebilme becerisi Gaziantep sanayicisine saygı duyduruyor. Savunma sanayinde Ankara ve İstanbul gibi gelişmiş şehirlerimizin daha ağırlıklı olarak üretim yapıyor olmasını değiştirmek üzere ‘Anadolu Hamlesi’ diyebileceğimiz bir çıkarma başlattık. Gaziantep, Malatya ve değişik şehirlerimize çıkarmalar yaptık. Gaziantep’in çok önemli bir potansiyeli var ve güçlü bir altyapıya ve kabiliyete sahip. Çok değerli sanayicilerimizin olduğu Gaziantep, bize ifade edildiği ve bizim de gözlemlediğimiz gibi savunma sanayinde çok büyü fark oluşturarak, var olan işin de üstüne çıkmak istiyor. Gaziantep’in bir sınır şehri olması açısından da yaşadığı tehditleri de göz önüne alarak ve bütün bu zorluklar altında ayakta durmasını da takdirle izleyerek diyoruz ki, Gaziantep için manalı bir takım yatırımlar ve girişimler yapılmalı. Hali hazırda Gaziantep’te bulunan sanayicilerimizden bizim projelerimizde yer alan firmalarımız var. Ama bizim sanayicilerimizin bir soluk alıp verir gibi proje alıp ve buradan bir rahatlık çıkarmak gibi bir gündemin dışında daha stratejik ve Savunma Sanayii Başkanlığımızın da öngördüğü stratejilerle yatırımlar yapılmasını öngörüyoruz. Bunun örneklerini biz Sivas’ta gördük. Sivas’ta Aselsan’ın elektrooptik altyapı yatırımı var ve oldukça da iyi gidiyor. Kayseri’de Aspilsan var. Konya’da Aselsan Silah Sistemleri A.Ş kuruldu. Gaziantep bir tekstil şehri, bizim buradaki altyapıyı görebilmemiz gerekiyor. Bunun dışında yarı iletken gümüş hücre üretimi gibi savunma sanayi ile direkt ilgili, Ar-Ge ve teknoloji yol haritalarından çıkardığımız konular çok önem arz ediyor. Şehrin ve sanayicinin dokusuna uygun yatırımlar yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.


Üretim Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin (ÜRTEMM) yüksek teknoloji üretimindeki önemine işaret eden Tüfekçi, ÜRTEMM’in merkez olarak konseptini Ankara’da büyüttüklerini ancak ilerleyen süreçte Gaziantep’te de bir şubesinin olacağını ve bunun da kaçınılmaz olduğunu söyledi.


“Teknofest Gaziantep için planlandığı şekilde çalışmaya devam ediyoruz”


“Gaziantep bizim için çok önemli ve biz bu sene Gaziantepliyiz” diyen Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar da, “Geçtiğimiz aylarda, Korona virüs salgını öncesinde Gaziantep’te Teknofest’in lansmanını yapmıştık. Tarihi geçmişi, kültürel zenginlikleri ile Gaziantep bir medeniyetler şehri ve Teknofest’i böyle bir şehirde düzenleyecek olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz. Gaziantep’in sanayisinin dinamizmi, ihracattaki başarısı ile yeni yetişen genç neslin de milli teknoloji hamlesine katkısıyla ihracata daha da büyük bir çarpan olarak dönmesini temenni ediyorum. Teknofest, dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali oldu. Biz 15 sene önce atılmış adımın sonuçlarını gençlerimizle buluşturuyoruz ve geleceğe yönelik hayal kurmalarını sağlıyoruz. Gaziantep’te düzenlenecek olan Teknofest’e 20 bin tane proje takımı başvurdu. Yani hemen hemen 100 bin tane öğrenci salgın döneminde bile evinde proje yapmak suretiyle Gaziantep’te Eylül ayında düzenlenecek olan Teknofest için hazırlık halinde. Bu inanılmaz bir potansiyel ve motivasyon. Bu sene Teknofest’in Gaziantep’te olması dolayısı ile inşallah Sanayi Odamızın, Belediyelerimizin ve paydaş kurumlarımızın katkısı ile 3 tane bilim merkezi, 5 tane Deneyap Teknoloji Atölyeleri açılıyor. Burada açılan Deneyap atölyelerinde 3 yıl boyunca geleceğin teknolojilerine yönelik yılda bin öğrenci özel eğitim alacak. Bilim merkezlerinde yüz binlerce öğrenci teknoloji atölyelerine katılacak. Buradan yetişen öğrenciler Sanayi Odamızın katkısı ile staj yapma ve fikirlerini hayata geçirme imkanı bulacaklar. Teknofest Gaziantep’e ülkemizin 81 ilinden ve yurtdışından katılım olacak. Teknofest’in ertelenmesi ile ilgili bir karar söz konusu değil. Biz olacakmış gibi planlandığı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje takımları çalışmalarına devam ediyor” ifadelerine yer verdi.


“Gaziantep savunma sanayine entegre olursa Türkiye kazanır”


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in sanayi altyapısı, savunma sanayine yönelik potansiyel gücü, sanayide dönüşüm ve entegrasyon sürecinde yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Gaziantep’in üretim, işgücü, ihracattaki başarısıyla savunma sanayinde önemli bir merkez olmaya hazır olduğunu dile getiren Ünverdi, ”Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip kentimizde, makine-metal, gıda, tekstil, kimya- plastik sektörleri başta olmak üzere 155 alanda üretim yapıyoruz. Üretimlerimize Ar-Ge ve Ür-Ge’yi katarak, mühendislik bilgisiyle yoğrulmuş, içinde Endüstri 4.0’ı barındıran, katma değerli, yüksek teknolojili ürünler geliştirmek hedefiyle ‘Gaziantep Sanayisinin Teknolojik Dönüşümü’ projesini başlattık. Sanayinin teknolojik dönüşümü kapsamında Odamız bünyesinde yeni bir birim olan ‘KOBİ Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Dairesi’ kurduk. Mevcut üretimlerimizi savunma sanayisine ve medikal sektörüne entegre ederek savunma ve medikal sanayi sektöründe firmalarımızın daha etkin olmaları için çalışıyoruz. Firmalarımızın savunma sanayine üretim yapması, tedarikçi olabilmesi, alt sistem ve sistemler yapılabilmesi adına kurum ve kuruluşlarımızla çeşitli faaliyetler yürütüyor, işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu yıl ilk kez İstanbul dışında, Gazi şehrimizde düzenlenecek olan dünyanın en büyük havacılık organizasyonu Teknofest’in de savunma sanayindeki hedeflerimize önemli katkıları olacak. Teknofest şehrimizde kalıcı izler ve eserler bırakarak, gençlerimizin kendisini geliştirmesine, savunma sanayine yatkınlarının artmasına ve bu kültürün oluşmasına zemin hazırlayacak. İnşallah siz değerli isimlerle ve kuruluşlarımızla istişare sürecini geliştirmek, vakıf şirketleri ile işbirliği yapmak suretiyle firmalarımızın savunma sanayine entegrasyonunu da yakın zamanda sağlayacağız. Gaziantep’i bu sürece entegre edersek sadece Gaziantep değil Türkiye kazanır. Değerli katılımlarınızdan ve vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ediyor, şahsım ve Gaziantep Sanayi Odası adına teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.


“Gaziantep için biz hazırız”


“STM ThinkTech”in, Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi olduğunu belirten STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan ise, “Türkiye’nin gelecek vizyonuna uygulanabilir, düşünsel ve pratik katkılar sunan STM ThinkTech, savunma-güvenlik ve mühendislik, teknoloji alanlarında bölgesel ve küresel stratejiler, teknolojik öngörüler ve karar destek sistemleri geliştirmektedir. STM ThinkTech karmaşık problemlerin çözümüne yönelik sahip olduğu bilgi birikimi ile önemli projelere imza atmıştır. Bu kapsamda ekonomik karmaşıklık (economic complexity), sistem dinamikleri, yapay zeka, ömür devri yönetimi ve saha çalışması gibi yöntemler kullanılarak Konya Huğlu ve Üzümlü bölgelerinde konuşlu av tüfeği üreticilerinin verimliliğinin artırılması ve savunma sanayine entegrasyonu hedeflerine yönelik olarak KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iki fazlı danışmanlık projesini başarıyla tamamlamıştır. Bu projelerde üretim ekosisteminin tanımlanması, bu ekosisteme ilişkin karar destek sistemi geliştirilmesi ve yetenek temelli analizlerin yapılarak ekosistemin katma değerinin arttırılmasına yönelik alternatif ürün ve teknoloji kataloglarının oluşturulması sağlanmıştır. STM ThinkTech ulusal ve uluslararası seviyede kazanmış olduğu tecrübeler ile Türkiye’nin 6.büyük ekonomisine sahip olan Gaziantep sanayisinin savunma sanayine entegrasyonunda, rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilmesinde ve “orta-yüksek” seviyeli teknoloji üreten ve satan bir ekosisteme evrilmesinde aktif olarak rol almaya hazırdır. Bu kapsamda; il ve/veya sektörel bazda üretim ekosisteminin anlaşılması, ekosistem imkan ve kabiliyetleri (yetenekleri) ile uyumlu potansiyel alanların belirlenmesi, potansiyel alanlara ilişkin üretim ekosisteminin oluşturulmasına yönelik rehber niteliğinde bir yol haritasının geliştirilmesi ve strateji belgesi hazırlanması çalışmaları yapılabilecektir” sözcüklerini kullandı.


“Gaziantep sanayi firmaları saha İstanbul’a entegre olacak”


Saha İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Genel Sekreteri İlhami Keleş ise, Saha İstanbul’un başlangıçta bölgesel uçak üretimi için İstanbul Ticaret Odası’nın sanayi ihtisas komisyonunda oluşturulan bir yapı olduğunu kaydederek, “Savunma Sanayi Başkanımız İsmail Demir hocam bu bölgenin potansiyelini yakından bildiği için bu bölgenin potansiyelinin savunma sanayiye kazandırılması konusunda bizi yönlendirdi ve bu şekliyle Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi olarak faaliyete başladık. İlk etapta bu bölgedeki sanayicilerinin mevcut yeteneklerini savunma sanayine evrilmesi konusunda bir aksiyon alarak başlamıştık. Fakat ilerleyen aşamada çok hızlı bir şekilde büyüdük. Şu anda 22 ayrı şehirden 494 firmayla 28 ayrı sektörde faaliyet gösterir hale geldik. Bu yönüyle savunma sanayi başkanlığımızın savunma sanayi stratejisinde geliştirmeye çalıştığı alt sistem ve sistem geliştirici firmalar ve üretim grupları geliştirmeyi misyon edinerek yolumuza devam ediyoruz. Burada bizim temel firma profilimiz, tamamen yerli ve milli üretici firmalar ve firmaların üretici olma koşulu var. Yerli ve milli üreticilerimizle savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda üretim yeteneği gerçekleştirmek adına sanayiyi organize diyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’le birtakım ön çalışmalarımız oldu. Gaziantep Sanayi Odası başkanımızla Gaziantep’teki sanayi firmalarının savunma sanayiye kazandırılması adına Saha İstanbul’la bir entegrasyon sağlanması konusunu görüştük. Korona virüs sürecinden dolayı imza süreci aksadıysa da fiilen bu alt yapı oluşmuş oldu. Şimdi bizim gerek Gaziantep’te bulunan teknoparktaki firmalar gerekse fiilen üretim yapan firmaların yeteneklerinin savunma sanayinde değerlendirilmesi adına Gaziantep Sanayi Odası bir çalışma yaptı. Hatta Saha Expo’ya katılma gayretleri de bu çalışmanın bir neticesi olarak ortaya çıkmış gibi. Saha Expo malum pandemi süreciyle 4-7 Kasım tarihine ertelenmiş oldu. Pandemi nedeniyle birtakım ilave tedbirlerimiz olacak. Süreci teknolojik olarak destekleyecek çalışmalar da yürütüyoruz. Sürecin daha sonra elektronik ortamda devam edeceği yapılar geliştiriyoruz ve bu yönüyle de hem yurt içerisinde hem de yurtdışında onu sağlıyor olacağız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.