ÇEVRE - 09 Nisan 2025 Çarşamba 16:46

"Yeşil Okullar ve Doğanın Genç Savunucuları Projesi" ile minik eller toprağa hayat verdi

A
A
A
"Yeşil Okullar ve Doğanın Genç Savunucuları Projesi" ile minik eller toprağa hayat verdi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ve Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) iş birliğiyle hayata geçirilen "Yeşil Okullar ve Doğanın Genç Savunucuları Projesi" çerçevesinde Mehmet Ali Alevli İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler çiçek dikimi gerçekleştirerek çevre bilinci kazandı.


GTB’nin katkılarıyla sağlanan yüzlerce çiçek ve bahçe bitkisi, öğrencilerin, öğretmenlerin ve idarecilerin katılımıyla okul bahçesine dikildi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte, öğrenciler hem eğlendi hem de doğa sevgisi ve çevre duyarlılığı konusunda farkındalık kazandı. Etkinlik kapsamında GTB tarafından temin edilen çiçek ve bitkiler, öğrenciler tarafından toprakla buluşturularak can suyu verildi. Okul bahçesinin rengarenk çiçeklerle donatılmasıyla hem görsel bir şölen oluşturuldu hem de öğrencilerin doğayla iç içe olmaları sağlandı.


Etkinlik sonrasında bir değerlendirmede bulunan GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, "Gaziantep Ticaret Borsası olarak eğitim ve çevre konularına verdiğimiz desteği bu anlamlı projeyle bir kez daha ortaya koyduk. Öğrencilerimizle birlikte diktiğimiz her bir çiçek, geleceğe nefes olacak. Bu etkinlik, çocuklarımıza doğa sevgisi aşılamak ve sürdürülebilir bir çevre bilinci kazandırmak adına atılmış önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.


Bayram, eğitim kurumlarıyla iş birliği içerisinde bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini de belirterek, "Öğrencilerimizin doğayla iç içe büyümeleri ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmeleri için üzerimize düşen her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Bugün burada dikilen her bir çiçek, yarınlarımız için umut olacaktır" dedi.



Eğitimler ve uygulamalı çalışmalar devam edecek


Proje kapsamında öğrencilere yönelik geri dönüşüm, su tasarrufu ve sıfır atık konularında eğitimlerin yanı sıra uygulamalı etkinliklerin de düzenleneceğini aktaran Bayram, okul bahçesine dikilen çiçeklerin yanı sıra botanik sınıfı gibi çalışmalarla da öğrencilerin doğayı keşfetmelerinin ve çevreye karşı sorumluluk bilinci geliştirmelerinin hedeflendiğini dile getirdi.



"’Yeşil Bayrak’ programı Gaziantep’te hayata geçirilecek"


Bayram, projenin gelecek hedeflerine ilişkin olarak, "Yeşil Okullar ve Doğanın Genç Savunucuları Projesi’ni Gaziantep genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Kıbrıs’ta başarıyla uygulanan ’Yeşil Bayrak’ programını ilimizde de hayata geçirmek için gerekli altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. GTB olarak, çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir bir gelecek için üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.



"Yeşil Okullar ve Doğanın Genç Savunucuları Projesi" ile minik eller toprağa hayat verdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Rektör Levent: "Hayata iyi bakarsanız hayat da size iyi bakar" Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen TEDx EBYÜ etkinliği, farklı alanlardan konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi. Programa, Rektör Prof. Dr. Akın Levent ile rektör yardımcıları ve akademik yöneticiler katıldı. Etkinlikte Prof. Dr. Akın Levent’in yanı sıra Dr. Kamil Bayar, Dr. Mehmet Karav, Psk. Kaan Üçyıldız, Ayşenur Sena Tarakçı, Bengü Karakurt ve Hakan Altunbaş konuşmacı olarak yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Akın Levent, bu yılın temasının "ayna" olduğunu belirterek, bireyin yalnızca dış dünyaya değil kendi iç dünyasına da yönelmesi gerektiğini ifade etti. Etkinliğin katılımcılara farklı bakış açıları kazandırmayı amaçladığını vurgulayan Levent, hayat tecrübelerinden örnekler paylaşarak, başarıya giden yolda sabır, azim ve kararlılığın önemine dikkati çekti. Gençlere tavsiyelerde bulunan Levent, "Çalışmaktan asla geri durmayın, kendinizi sürekli geliştirin ve hayatın zorlukları karşısında kararlılıkla ilerleyin." ifadelerini kullandı. Gün boyunca süren program, farklı konuşmacıların sunumlarıyla devam etti. Etkinliğin sonunda konuşmacılara plaketleri Genel Sekreter Prof. Dr. Cihat Özgenel tarafından takdim edildi. Program, sürpriz hediye çekilişiyle sona erdi.
Denizli Tavas’ın evladı Mehmet dev maçın seronomisinde umudun sembolü olacak Tavas Belediyesi, DMD kas hastalığıyla mücadele eden Mehmet Tefenlili için tüm Türkiye’ye örnek olacak bir farkındalık hareketine imza atıyor. Belediye Başkanı Kadir Tatık, Belediye Meclis Üyeleri ve Mehmet’in ailesi, Konyaspor-Fenerbahçe maçının seremonisine Mehmet ile birlikte çıkarak "Tavas Tek Yürek" mesajını tüm dünyaya duyuracak. Tavas Belediyesi, sosyal belediyecilik vizyonu ve "Gönül Belediyeciliği" şiarıyla, DMD kas hastası minik Mehmet Tefenlili’nin sesini duyurmak için dev bir organizasyonu hayata geçiriyor. Belediye Başkanı Kadir Tatık, Mehmet’in tedavi süreci için gereken toplumsal desteği ve farkındalığı zirveye taşımak amacıyla yarın akşam Konya’da sahaya iniyor. 21 Nisan 2026 Salı günü saat 20:30’da başlayacak olan Konyaspor - Fenerbahçe müsabakası öncesinde düzenlenecek resmi seremonide, Tavas’ın minik kahramanı Mehmet Tefenlili başrolde olacak. Mehmet’e bu tarihi anlarda; Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, ailesi ve Tavas Belediye Meclis Üyeleri eşlik edecek. Yeşil sahada verilecek bu birlik fotoğrafı, Mehmet’in başlattığı yaşam mücadelesinde Tavas’ın nasıl kenetlendiğini tüm Türkiye’ye gösterecek. Bu anlamlı buluşma, aynı zamanda Mehmet’in tedavisi için devam eden Valilik onaylı yardım kampanyasına dikkat çekmeyi hedefliyor. Tavas Belediyesi, maçın heyecanını Mehmet’in sağlığı için bir dayanışma seferberliğine dönüştürerek, tüm sporseverleri ve vatandaşları görselde yer alan resmi IBAN numarası üzerinden destek olmaya davet ediyor. "Mehmet’in elini sahada ve gönlümüzde hiç bırakmayacağız" Organizasyonla ilgili kararlılığını dile getiren Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, şu açıklamayı yaptı: "Bizim için belediyecilik, sadece hizmet üretmek değil, bir evladımızın hayata tutunma çabasına omuz vermektir. Yarın akşam Konya’da sadece bir maç izlemeyeceğiz; Mehmet’imizin, ailesinin ve Tavas halkının umudunu o yeşil sahaya taşıyacağız. Belediye Meclis Üyelerimizle birlikte, Mehmet’in o seremonide elinden tutarak tüm Türkiye’ye ’Biz buradayız ve Mehmet’in yanındayız’ diyeceğiz. İnanıyoruz ki bu birliktelik, Mehmet’imizin sağlığına kavuşması için gereken kapıları sonuna kadar açacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu umut yolculuğunda Mehmet’e destek olmaya, Valilik onaylı kampanyamıza katkı sunmaya davet ediyorum. Biz birlikte güçlüyüz."
Artvin Artvin’de kurbanlıklar pazara çıkmayı bekliyor Artvin’de besiciler, yıl boyunca büyük bir emek ve fedakârlıkla yetiştirdikleri kurbanlık hayvanları Kurban Bayramı’na hazırlıyor. Zorlu coğrafya şartlarına rağmen bakımı titizlikle sürdürülen büyükbaş hayvanlar, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirebilmesi için özenle beslenip büyütülüyor. Ancak bu yıl artan girdi maliyetleri ve düşen alım gücü, besicilerin emeğini gölgede bırakıyor. Kentte besicilik yapan Fuat Salan, bu yıl kurbanlık hayvan sayısını maliyetler nedeniyle azaltmak zorunda kaldıklarını ifade ederek maliyet artışlarının üreticiyi zorladığını dile getirdi. Salan, "Bu yıl kurbana yaklaşık 70 hayvan hazırladım. Geçen yıl sayımız daha fazlaydı ancak maliyetlerden dolayı bu yıl sayıyı düşürmek zorunda kaldık. Çünkü girdi maliyetleri çok arttı. Geçen yıl 10 liraya aldığımız ot 17 lira oldu, 5 liraya aldığımız saman 11 liraya çıktı, 600 liraya aldığımız yem ise 1000 liraya yükseldi. Yani maliyetlerimiz neredeyse yüzde 80 arttı. Ama hayvan fiyatlarına baktığımızda o kadar artış yok. Geçen yıl 170-200 lira bandında sattığımız hayvanları bu yıl 200-250 lira civarında satabiliyoruz. Geçen yıl bu zamanlarda 20-25 hayvan satmıştım, bu yıl ise daha 15 tane satabildim" dedi. "Küçükbaşta da durum benzer" diyen Salan "Fiyatlar genelde 20 bin ile 30 bin lira arasında değişiyor. Daha büyük hayvanlar 35-40 bin liraya kadar çıkıyor ama bölgemizde daha çok 25-30 bin liralık hayvanlara talep var" ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın’daki 41 yıllık gelenek vatandaşları aynı sofrada buluşturdu Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi’nde devam eden 41 yıllık ’Dede Hayrı’ geleneği, binlerce kişiyi aynı sofrada buluşturdu. Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde 41. kez düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ etkinliği bu yıl da yoğun ilgi gördü. Mahallenin ’Ömür Yaylası’ olarak bilinen bölgesinde Karaca ailesinin liderliğinde gerçekleşen etkinlik, binlerce kişiyi aynı sofrada buluşturdu. Yerel halkın ve hayırseverlerin destekleriyle gelişen etkinliğe çevre il, ilçe ve köylerden yüzlerce kişi katıldı. Baharın keyfini çıkaran katılımcılar kazanlar dolusu keşkek, aşure ve diğer yemeklerle doyuruldu. Duaların ve Kuran-ı Kerim okumalarının gerçekleştiği etkinlikte uzun süredir görüşemeyen dost ve akrabalar da bir araya geldi. Çocuklar ise yaylada oyunlar oynayarak eğlendi. Mahallenin önde gelen isimlerinden Mustafa Karaca, 41 yıl önce rahmetli annesi tarafından başlatılan bu geleneksel hayır etkinliğinin her geçen yıl büyüyerek önemli bir noktaya ulaştığını vurguladı. Karaca, genç kuşağın da bu geleneği devam ettirmesini dileyerek, herkesin destek olmaya çalıştığını belirtti. Katılımın her geçen yıl arttığını gören Karaca, insanların manevi değerlerine ve geleneklerine bağlılığını daha da takdir ettiğini ifade etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında dağıtılan yemekler hızla tükenirken, davetliler aileleriyle birlikte keyifli bir gün geçirdi. Karapınar Mahallesi’nde düzenlenen geleneksel hayır etkinliği, hem mahalle sakinleri hem de etkinliğe katılan konuklar tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Etkinlik, mahallenin sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir yer tutuyor. Son olarak Karaca, katılan herkese teşekkürlerini iletti.