GENEL - 07 Mart 2017 Salı 08:48

Giresun’da Kar Festivali 12 Mart’ta Kulakkaya Yaylası’nda yapılacak

A
A
A
Giresun’da Kar Festivali 12 Mart’ta Kulakkaya Yaylası’nda yapılacak

Giresun’da kış turizminin gelişmesi için başlatılan kar festivalinin bu yıl üçüncüsü 12 Mart’ta Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi sınırları içindeki Kullakkaya Yaylası’nda yapılacak.

Giresun’da kış turizminin gelişmesi için başlatılan kar festivalinin bu yıl üçüncüsü 12 Mart’ta Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi sınırları içindeki Kullakkaya Yaylası’nda yapılacak. Festivalde çeşitli etkinliklerin yanı sıra off-road yarışları da gerçekleştirilecek.
Karadeniz’in doğasının tanıtılarak turizme kazandırılması için her geçen gün yapılan tanıtımlarla mesafe kat ettiklerini belirten Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal, “Kar festivali ile Karadeniz’de kış turizmine yeni bir renk katarak 12 ay turizmi bölgeye kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Etkili olan kar nedeniyle bu yıl Kar Festivali’ni Mart ayına ertelediklerini ifade eden Önal, “Şubat ayı içerisinde yapmayı planladığımız festivali olumsuz hava koşulları nedeniyle Mart ayına erteledik. Bu yıl inşallah 12 Mart’ta kar festivalimizin üçüncüsünü gerçekleştireceğiz. Festivalin 1 ve 2.’sinde çok fazla tanıtım yapamadığımız halde insanların çok yoğun ilgisini görmüştük. İlkini Paşakonağı Yaylamızda yaşamıştık ama biz arzuluyoruz ki bu sene Kulakkaya’da bir başka sene Kümbet’te yani her yıl bir başka yaylamızda festival yapılsın. İnsanlar farklı farklı yerler keşfetsinler istiyoruz. 12 Mart’ta tüm vatandaşlarımız Kulakkaya Yaylamıza kar festivaline mutlaka bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“Coğrafyası ve doğasına baktığımız zaman gerçekten çok güzel bir ilimiz var” diyen Önal,” Bir bütün olarak düşündüğümüzde Giresun ilçeleri, köyleriyle her yönden muazzam bir doğası var. İçinde bulunduğumuz, yaşadığımız için belki biz bunu fark edemiyoruz. Eynesil’den Bulancak’a kadar Giresun’un her yerinde turizm vardır. Fakat doğa varsa turizm vardır, doğa yoksa turizm bir ölçüde yoktur. Onun için turizm açısında değerli olan yerleri tespit edilip gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Turizmi Karadeniz’de 12 aya yaymak için çalışıyoruz. Yaz turizminde belli bir hareketlilik başladı, turlar gidip geliyor, son 2-3 yıldır Kulakkaya ve Kümbet’te ve diğer bölgelerimizde yoğun bir şekilde turlar ağırlanıyor. Bunlar turizm açısında güzel adımlar. Hedefimiz bu adımları daha sık ve daha iyi şekilde atmak ve Karadeniz’in turizmden hak ettiği payı almasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan “Bağ Küllemesi Hastalıkları” yüzde 90 verim kaybına yol açabilir Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından arazi kontrolleri kapsamında üzüm bağlarında, külleme, mildiyö, ölükol ve salkım güvesinde ilaçlama dönemleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında “Bağ Küllemesi Hastalıkları” ile mücadelenin yapılmaması durumunda yüzde 90 verim kaybı yaşanacağı belirtildi. Bağ Küllemesi, asmanın yaprak, sap, sürgün, salkım gibi tüm yeşil aksamında gelişerek zarar oluşturan önemli bir hastalıktır. Hastalık, iklim şartlarının uygun gittiği ve mücadelesinin doğru yapılmadığı yıllarda yüzde 90’a varan ürün kayıplarına neden oluyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkında üreticileri bilgilendirerek şu uyarılarda bulundu; ‘Hastalığın yapraktaki Belirtileri’ “Hastalık başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde yağ lekesine benzeyen sarımsı-açık yeşil renk açılmalarına neden olur. İleriki dönemde yaprak parlaklığını ve esnekliğini kaybeder, kalınlaşır, gevrekleşir ve kenardan içe doğru kıvrılır. Hastalığın bulunduğu kısımlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm oluşur. ‘Hastalığın sürgünlerdeki belirtileri’ Sürgünler üzerinde başlangıçta siyaha yakın koyu renkli lekeler oluşur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna doğru kırmızımsı kahverengine dönüşmektedir. ‘Hastalığın tanelerdeki belirtileri’ Hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır ve gelişemez. Hastalık tanelerde meyve sapı istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düşme dönemine kadar hastalığa duyarlıdır. ‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’ Hastalıklı çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetişme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapılarak asmanın iç kısımlarına kadar iyi bir havalanma ve güneşlenme sağlanmalıdır. ‘Kimyasal mücadele’ 1. İlaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta olduğu dönemde, 2. İlaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. İlaçlama: Tanelerin saçma iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalık gelişimi ve kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”