GENEL - 13 Mayıs 2017 Cumartesi 09:34

Bu ekmeğin sırrı 150 yıllık mayasında

A
A
A
Bu ekmeğin sırrı 150 yıllık mayasında

Sağlıklı beslenme uzmanlarından, ekmeğe olan düşmanlığı ile bilinen Canan Karatay’ın bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrını Giresun’da bir fırın dededen toruna sürdürüyor.

Sağlıklı beslenme uzmanlarından, ekmeğe olan düşmanlığı ile bilinen Canan Karatay’ın bile tavsiye ettiği ekşi mayalı ekmeğin sırrını Giresun’da bir fırın dededen toruna sürdürüyor.


Haftada sadece bir gün yapılan ekmekte yüzyılı aşkın süre gelen ekşi maya kullanılıyor. Mayanın yanı sıra yapımı da ayrı bir özelliğe sahip olan ekmek taş fırında odun ateşinde pişiriliyor ve bir ay boyunca bayatlamayarak tazeliğini koruyabiliyor. Yörede “sulu somun” olarak bilinen ekmek il dışına ise siparişle satılıyor.



Yüzyıllık ekşi maya ile yapılan ekmek


Giresun’un Keşap ilçesinde babasından devraldığı mesleği oğlu ile devam ettiren Mehmet Atlı yaptıkları ekmeğin en büyük özelliğinin mayası olduğunu söyledi. Kullandıkları mayanın neredeyse 150 yılı aşkın süredir süre gelen ekşi maya olduğunu ifade eden Fırıncı Mehmet Atlı “Bu mesleği ben babamdan öğrendim ama dedem de bu mesleği yapıyordu. Sulu somun olarak bilinen ekmeği haftada bir gün yapıyoruz ve bir hafta boyunca satıyoruz. Başka ekmekler gibi bir günde bayatlamıyor. Neredeyse bir ay boyunca tazeliğini koruyor. Taş fırında odun ateşinde pişirdiğimiz ekmeğin hamurunda kullandığımız maya ise dedemden bugüne sürdürüle gelen ekşi mayadır. Mayayı mayalanan hamurdan hamura aktara aktara bu güne kadar ulaşmıştır” dedi.



Elde yoğrulup, taş fırında pişiriliyor


Ekmeğin ekşi maya ve taş fırında odun ateşinde yapılması kadar yoğrulmasının da ayrı bir özelliği olduğunu ifade eden Atlı “Ekmeğin sulu somun olmasının adı aslında yoğrulmasından geliyor. Elbette ki bütün ekmek hamurları su ile yoğruluyor. Ancak bu ekmek makinada yoğrulmasının ardından bir de elde yoğrulmaktadır. Ekmek hamuru el ile uzun süre yumruklayarak iyice suyun hamur içerisinde karışımını sağlayana kadar yoğrulur. Bu nedenledir ki diğer ekmek içleri suya soktuğumuzda sünger gibi şişer bu ekmek ise şişmez. Çünkü iyice suya doymuştur” diye konuştu.



Haftada bir yapılıyor, siparişle satılıyor


Dededen toruna bu mesleği sürdüren Ayhan Atlı ise ekmeği sadece Giresun’da değil il dışına da gönderdiklerini söyledi. Ekmeği gönderdikleri kişiler arasında çok sayıda sağlıklı beslenme uzmanı da bulunduğunu kaydeden Atlı “Giresun’da ’Sulu somun’ olarak bilinen bu ekmeği yapan tek fırın olmamıza rağmen haftada bir gün yapıyoruz. Çünkü yapımı oldukça zor. Önce makinada sonra elde yoğurmak zorundayız. Diğer ekmek fiyatları ne ise aynı fiyattan satıyoruz. Bizim ekmek belirli bir kalıpta olmadığı için göz kararı yapıyoruz ve en az 7-8 kilo ağırlığında oluyor. Ancak satarken müşterinin isteğine göre kesip tartarak satıyoruz. Sadece Giresun’a değil il dışında da her hafta sipariş verip isteyenlere de kargo ile otobüs ile gönderiyoruz. Gönderdiklerimiz arasında beslenme uzmanları da var, doktorlarda var. Çünkü yaptığımız ekmek uzmanların da tavsiye ettiği ekşi mayalı ve taş fırın ekmeğidir” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.
Kocaeli TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 2 - Denizlispor: 1 TFF 2.Lig Kırmızı Grup 38. hafta karşılaşmasında Belediye Derincespor, matematiksel olarak ligden düşen Denizlispor’u 2-1 mağlup etti. TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta sezonun son maçına çıkan Belediye Derincespor, matematiksel olarak geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Denizlispor’u ağırladı. Ev sahibi sahadan 2-1’lik skorla galip ayrılmasının ardından, Etimesgut-İnegölspor maçının bitmesini bekledi. Ankara oynanan mücadelenin 1-1 berabere bitmesi sonrası Kocaeli ekibi sahanın ortasında ligde kalmanın sevincini yaşadı. Hakemler: Eren Özyemişçioğlu, Denizcan Şahin, Eren Öksüzler Belediye Derincespor: Hüseyin Yılmaz, Canberk Ömer Özdemir, Alaattin Hamza Ok, Alpay Çelebi, Fatih Cerlek (Erdi Can Şehit dk.60), Murat Arda Ayhan (Ünal Emre Durmuşhan dk. 82), Berat Ali Genç (Yusuf Balcı dk.90+3), Tarık Mayhoş, Volkan Altınsoy, Taha Aydınlı (Ege Özkayımoğlu dk. 60), Melik Derin Denizlispor: Ali Eren Yalçın, Emre Yıldırım, Emirhan Kaşçıoğlu (Ahmet Tekin dk. 46), Alihan Kalkan (Mehmet Ali Ulaman dk.68), Samet Emre Gündüz (Mehmet Eren Sıngın dk. 61), Oktay Kısaoğlu (Muhammed Eren Kıryolcu dk. 82), Gökhan Süzen, Emre Sağlık, Emir Toprak Dinç, Alaattin Öner, Mustafa Kaçan (Yusuf Emre İnanır dk .61) Goller: Melik Derin (dk. 45+1), Berat Ali Genç (dk. 89) (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (dk. 32) (Denizlispor) Sarı kartlar: Berat Ali Genç (Belediye Derincespor), Mustafa Kaçan (Denizlispor)