GENEL - 30 Temmuz 2018 Pazartesi 13:39

Duroğlu Belediyesinden Uzundere projesi

A
A
A
Duroğlu Belediyesinden Uzundere projesi

Duroğlu Belediyesi, beldeden geçen Aksu Deresi’ni adeta göle dönüştürerek, sahil görünümü oluşturdu.

Duroğlu Belediyesi, beldeden geçen Aksu Deresi’ni adeta göle dönüştürerek, sahil görünümü oluşturdu.


Doğal güzelliği ile herkesin beğenisini kazanan Aksu Deresi’nin etrafına Duroğlu Belediyesi tarafından çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Aksu’nun hem Giresun hem de Duroğlu’nun giriş-çıkış kapısı olduğunu belirten Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan, derenin doğal güzelliğini çevre düzenleme, kafeteryalar, oturma alanları, yürüyüş ve gezinti alanları, çocuk parkları ve spor alanları yaparak hem bölge halkının istifadesine sunacaklarını söyledi.


Kılıçaslan, "Aksu Deresi’nin kenarına yapacağımız çalışmaların projeleri büyük kısmı tamamlandı. Burası Giresun’a, Şebinkarahisar, Çamoluk, Alucra gibi ilçelerimizin yanı sıra Sivas, Erzincan, Gümüşhane gibi illerden giriş çıkışı olan bir yer. Devlet Su İşleri geçtiğimiz yıllarda su baskınlarını önlemek için derenin kenarlarına topuk tabir edilen taş tahkimatı yaptı. Biz de derenin etrafını halkımız için sosyal tesisler yaparak buraları daha güzel hale getirmeye devam ediyoruz. Burada akşamları evlerinden çıkıp dolaşabilecekleri, yürüyüş alanları, vatandaşlarımızın oturup çay içebilecekleri kafeteryalar, aydınlatmaları, çocuk parklarıyla beraber güzel bir alan meydana gelecek" dedi.


Beldede adeta bir sahil oluşturduklarını anlatan Başkan Kılıçaslan, "Beldemizden geçen Aksu Deresi’nde Trabzon Uzungöl’ü örnek alarak adeta bir uzun dere oluşturduk. Yani Trabzon’un Uzungöl’ü bizim ise Uzunderemiz var. Dere kenarına yaklaşık 1,5 kilometre yürüyüş parkuru yapıyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Gölümüzde ise su bisikleti, botlarımız mevcut ve isteyen gezinti yapabilecek. Yine göl içerisinde yapay şelalelerimiz mevcut. Dere içerisine ise ilk defa bölgemizde yapay şelaleyi biz oluşturduk. Beldemiz yaz akşamlarında sahilden bunalan kişilerin kaçıp gelebileceği bir sayfiye alanı olsun istedik. Çünkü, bugün sahilde bulunan bir çok ilçemizin Karadeniz Sahilyolu ile birlikte denizle bağlantısı kesilmiş durumda. Neredeyse deniz bu şehirlerimiz için ulaşılması zor hale gelmiş” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Osmaniye Dedesini çizmesiyle yeteneği ortaya çıkan otizmli Okan’ın resimleri hayran bırakıyor Osmaniye’de yaşayan otizmli ressam Okan Mert Gönül, hayata resim yaparak tutunuyor. Okan’ın yeteneğini ortaya çıkaransa 9 yaşındayken boş kağıda çizdiği dedesinin resmi oldu. Osmaniye’de yaşayan 14 yaşındaki otizmli Okan Mert Gönül’ün resim çizmeye olan ilgisi 9 yaşında fark edildi. Ailesi tarafından resim yapması için verilen kağıtlara dedesinin resmini çizen Okan’ın yeteneğini gören ailesi onu resim yapmaya yönlendirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde açılan resim kurslarında aldığı eğitimlerle yeteneğini geliştiren Okan, yaptığı resimlerle kendine hayran bırakıyor. Bugüne kadar birçok kişisel resim sergisi açan çocuğun en büyük hayali üniversite okuyup ressam veya resim öğretmeni olmak. Oğlunun küçüklüğünden beri resme merakının olduğunu ama yeteneğini dedesinin resmini çizdiğinde fark ettiklerini söyleyen anne Zübeyde Gönül, "9 yaşındayken dedesi misafirliğe gelmişti, sıkıldığında resim yapmak için eline kağıt kalem aldı. O zaman dedesini çizdi ve çok güzel çizmişti. Ondan dolayı biz bu yeteneğini fark edip kurslara gönderdik. Şu an gayet iyi durumda hayal gücü genişliyor daha çok resimle ilgilendikçe sosyalleşmesi de ilerliyor. Önceden çok içine kapanık, utangaç bir çocuktu ama şimdi gayet sosyal, herkesle konuşuyor utanması kalmadı, çekingenliği gitti. İnşallah ilerleyen zamanlarda ressam, resim öğretmeni olmasını isterim. Kendini tek başına idame edecek bir yere gelsin, biz olmadan da yaşayabileceği duruma gelsin" diye konuştu. Küçük yaştan beri ressam olmak istediğini ifade eden Okan Mert Gönül ise, "Ben resmi ilk defa 4 yaşındayken gördüm. Ben kendim ressam olmaya çalıştım, mümkün değildi. Her şey kalabalıktı ama şimdi büyüdüm resim kursuna gittim. Resim kursunda ayıcıkları çizdim milyonları çizmiştim. Daha sonra Gençlik Merkezi’nin kursuna gittim gölgeleri de yapabiliyorum, çiçeği yaptım, babamın resmini, dedemi, komşunun arabasını, ailemi çizdim" dedi. Gençlik merkezinde görevli Görsel Sanatlar Öğretmeni Sultan Öztürk, Okan’la çalışmalarının ilk aşamasına göre çok fazla yol kat ettiklerini belirterek, "Bu çalışmasındaki kat ettiği yol bizim için çok önemliydi. Bu yüzden ailesini de kutluyorum. Otizmin gerilemesinde veya duraklamasında yeteneği keşfedilen çocukların bu tür kurslarda çok etkisi olduğunu gözlemledik. Bu yüzden Okan’ın herkese örnek teşkil etmesini istiyoruz. Onu güzel sanatlar lisesine ve üniversiteye, fakülteye de hazırlayacağız kısmet olursa. Bu konuda gelişimini devam ettirecek ailesini bu çabalarından dolayı kutluyorum" dedi.