KÜLTÜR SANAT - 12 Ağustos 2018 Pazar 12:54

Şebinkarahisar’da “Ekolojik Pazar” kuruldu

A
A
A
Şebinkarahisar’da “Ekolojik Pazar” kuruldu

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Tarafından, Şebinkarahisar Belediyesi ortaklığında ve Şebinkarahisar Halk Eğitim Merkezi paydaşlığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan hibe almaya hak kazanan projede ilk adım atıldı.

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Tarafından, Şebinkarahisar Belediyesi ortaklığında ve Şebinkarahisar Halk Eğitim Merkezi paydaşlığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan hibe almaya hak kazanan projede ilk adım atıldı.


Proje ile ulaşılması hedeflenen kadın girişimcilerin geliştirilmesi, yerel ürünlerin ticarileştirilmesi kapsamında Tamzara Mahallesi’nde “Tamzara Kadınlar Pazarı” kuruldu. Çalışma ile ilgili bilgi veren GİRTAB Müdürü Tamer Uzuner, “Projemiz kapsamında Ekolojik Pazar kuruldu. Bu pazarı diğer pazarlardan ayıran özellikler ve kuralları var. Bu özellikler ve kuralları; sadece kendi üretimini satabilme, komşudan, başka mahalleden, başka şehirden, marketten alıp karcılık yaparak satmak yasak. Nezaket ve dürüstlük çerçevesinde ürün fiyatları açık bir şekilde afişe edilmiş olacak. Küsurlu ürün satan ya da satmak isteyen pazar kurma hakkı ebediyen elinden alınır gibi örnekleyebiliriz. Kurulan ilk pazarın ürünleri arasında gerçek tereyağı, bal, pekmez, reçel, küp peyniri, ceviz, ev yapımı pastalar, börekler, yerli buğday ve mısırdan yapılmış ev ekmeği ve şifalı bitkiler yer almaktadır” bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.