YEREL HABERLER - 31 Ocak 2013 Perşembe 14:14

TİREBOLU`DA BALIKÇI BARINAKLARININ BİR BÖLÜMÜNÜN LİMANA ÇEVRİLMESİ GÜNDEMDE

A
A
A
TİREBOLU`DA BALIKÇI BARINAKLARININ BİR BÖLÜMÜNÜN LİMANA ÇEVRİLMESİ GÜNDEMDE

Giresun`un Tirebolu ilçe merkezinde bulunan balıkçı barınağının bir bölümünün limana çevrilmesi projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın onay vermesi tepkilere neden oldu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın verdiği kararın ``Tirebolu İlçesi için yıkım`` olduğunu söyledi. Başkan Takır, ``Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkan bu karar ilçemiz için bir felakettir. Balıkçı barınağı`nın bir bölümünü limana dönüştürülmesi demek Kale`nin önünün kapanması demektir. En önemli turizm alanımız olan Kale elimizden giderse Tirebolu`ya kim gelir? Bırakın gerisini 70 - 80 tonluk TR`ların her gün giriş ve çıkış yaptığı bir ilçede turizmden bahsedilebilinir mi? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın bu kararından vazgeçmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Tirebolu ilçesi`nin korunmaya, turizme ve turiste ihtiyacı var. Biz limana değil yerine karşıyız`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Lezzeti cezbediyor, toplaması dikkat istiyor Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde dağlık ve ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen mantarlar lezzetiyle vatandaşların iştahını kabartırken, bilinçsiz toplandığında ise ölüme kadar uzanan ciddi tehlikeleri beraberinde getiriyor. Tezgahlarda yerini alan doğal mantarlar damakları şenlendirse de satıcılar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Dağlık ve ormanlık alanlarında yetişen doğal olarak yetişen mantarlar lezzetiyle sofralarda yoğun ilgi görüyor. Doğal mantarlar, bölge halkının vazgeçilmezi olurken mantar satışı yapan vatandaşlar da işin görünmeyen tehlikesine dikkat çekiyor. Doğada birbirine çok benzeyen çok sayıda mantar türü bulunduğunu belirten satıcılar, zehirli mantarların ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açabildiğini kaydetti. Bozdoğan’da mantar satışı yapan Muammer Bozyiğit doğal olarak yetişen mantarların işlenen topraklarda bulunmadığını, yalnızca dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştiğini belirtti. Bozyiğit, "Kırmızı, beyaz ve mor çıntar çeşitlerimiz var. Beyaz çıntarın kilosu 100 TL, kırmızı ise daha çok tanınıyor ve kilosu 300 TL. Kırmızı çıntarın lezzeti biraz daha farklı. Ayrıca kuzu göbeği adı verilen mantar çeşidimiz de var ancak mevsimi geçti" dedi. Mantar toplamanın dikkat gerektirdiğini kaydeden Bozyiğit, "Toplarken çok dikkat edilmesi lazım. Allah korusun, bu üründen zehirlenen çok oluyor. Çıntara benzeyen farklı mantar çeşitleri var. 70-80 mantar türü birbirine çok benziyor ve zehirlenmeler öldürücü olabiliyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan doğadan toplanan mantarların yemeklerde farklı tatlar sunduğunu dile getiren Bozyiğit, "Mantar yıkandıktan sonra haşlanıp tüketilebilir, kızartılarak da yenebilir. Haşlayıp kavurduğunuzda ise yemesi daha rahat olur" dedi.