KÜLTÜR SANAT - 03 Eylül 2025 Çarşamba 09:33

Abacıbükü Ekmeği’nin sırrı fırınında ve fındık kabuğunda

A
A
A
Abacıbükü Ekmeği’nin sırrı fırınında ve fındık kabuğunda

Giresun’da dededen kalan fırıncılık mirasını sürdüren Burhan Paylan, meşhur Abacıbükü Ekmeği’nin sırrının sadece ekşi maya ile sınırlı kalmadığını, ekmeğin pişirildiği fırının da önemli olduğunu söyledi.


Karadeniz’de tek içten yanmalı taş fırın ustasının kendisi olduğunu ileri süren Paylan, iyi ekmek yapmanın sırlarını paylaştı.


Aksu Mahallesi’nde kendilerine ait Abacıbükü fırınında üçüncü kuşak olarak fırıncılık yapan Burhan Paylan (60), dededen yadigar kalan fırıncılık mesleğinin, dışarıdan kolaymış gibi görünse de aslında büyük bir titizlik istediğini anlattı. İyi ekmek yapmak için, ekşi maya ve organik un kullanmanın yetmediğini belirten Paylan, "Son günlerde en lezzetli ekmeklerin sırrını ekşi mayada olduğunu söyleyenler bir biriyle yarışa dursun bu işin püf noktası taş fırındadır. Hiçbir ekmek içten yanmalı taş fırında pişirilen ekmeğin lezzetini ve kalitesini tutmaz" dedi.


Bugün hala dededen kalma taş fırını kullandıklarını ifade eden Paylan, "Bu fırının özelliği hakiki taş fırın olması, içeriden yanması ve ısı derecesinin yüksek olmasıdır. Bu fırının hikayesine gelince Osmanlı Dönemlerine kadar dayanan yıllarda Aksu Mahallesi Abacıbükü mevkiinde olan fırın yol geçmesi nedeniyle yıkıldı. Daha sonra şimdiki fırının yapılmasına karar verildi. Bu fırının taşlarını Uzuncakum mevkiinde yani Tutyalısı dediğimiz yerden sırtımızda taşıyarak buraya getirdik. Buraya fırını yaptığımızda ölçülerini tutturamadık. Ölçüler tutmadığı için babam dedeme fırını yapamadığımızı ve nedenini soruyor. Dedemde ölçülerini tarif edince usta da fırını yıkıp o ölçülerde tekrar inşa ediyor. Ondan sonra fırından verim almaya başladık. İçten yanmalı taş fırında ekmek pişirmek oldukça zahmetli ve bir o kadarda ustalık ister. Diğer taş fırınlarda ateş yan tarafta yakılır ve fırın öyle ısıtılır ve hatta derecelerle fırının ısısı kontrol edilebilir. İçten yanmalı fırınlarda ise her şey tecrübe işidir, ustalık işidir" diye konuştu.



Ekmeğe lezzet katsın diye odun değil fındık kabuğu kullanılıyor


İçten yanmalı taş fırında odun yerine fındık kabuğu yaktığını da anlatan Paylan, "Odun ekmeği ile fındık kabuğu ekmeğinin bile ayrı bir lezzeti vardır. Özelikle ben Giresun kalite fındık kabuğu kullanıyorum ki hem daha çok ısı kalitesi yüksek hem de fındık kabuğundaki koku, aroma fırının içerisine siniyor ve dolayısıyla bu da ekmeğe ayrı bir lezzet ve tat veriyor. Dolayısıyla bizim ekmeğimizde sadece ekşi maya özelliği bulunmuyor. İçten yanmalı fırında taşların ısısı, içerisinde yaktığın fındık kabuğunun aroması gibi tatlarda ekmeğe işliyor" şeklinde konuştu.



"Abacıbükü ekmeğinin tescilini yaptırıp patentini aldık"


Babasından sonra dördüncü kuşak olarak fırıncılığı meslek olarak tercih eden Ercan Paylan ise "Giresun’a özgü bu ekmeğin tescilini yaptırıp patentini aldık. Babamın dedesinin mesleğini yapmayı tercih ettiğimde sadece bir ekmek yapan fırıncı değil, bir kültür ve geleneğin temsilcisi olduğumu düşündüm. Bunun için de sadece dededen toruna devam eden bu özellikli ekmeğin tescilini aldım. Çünkü Abacıbükü ekmeği adı altında ekmek yapıp bu özellikli, yüzyıllık geçmişi olan ekmeğin kalitesini düşürsünler istemedim. Bu ekmekte kullandığımız ekşi mayanın bile en az bir asırlık geçmişi var" ifadelerini kullandı.



Abacıbükü Ekmeği’nin sırrı fırınında ve fındık kabuğunda

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sadettin Saran: "Şahsıma yönelik bir algı operasyonu yürütüldüğü görülmektedir" Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran, gündeme düşen konuşmalar ve paylaşımlarla ilgili, "Bazı görüntü ve paylaşımlar üzerinden şahsıma yönelik bir algı operasyonu yürütüldüğü görülmektedir. Söz konusu video ve içeriklerde yer alan kişinin ben olmadığım defalarca kanıtlanmış olmasına rağmen, bu materyallerin bugün yeniden servis edilmesi açık bir itibar suikastı niteliğindedir" açıklamasını yaptı. Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran, geçtiğimiz günlerde ifadeye çağrıldığı ’uyuşturucu operasyonu’na yönelik bugün de sosyal medyaya düşen WhatsApp konuşmaları üzerine açıklama yaptı. Saran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, söz konusu video ve içeriklerde yer alan kişinin kendisi olmadığını dile getirdi. Saran, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "WhatsApp üzerinden maksatlı şekilde yeniden dolaşıma sokulan; yıllar öncesinden bu yana defalarca tekzip edilmiş, tarafımla hiçbir ilgisi bulunmadığı açık ve kesin biçimde ortaya konmuş bazı görüntü ve paylaşımlar üzerinden şahsıma yönelik bir algı operasyonu yürütüldüğü görülmektedir. Söz konusu video ve içeriklerde yer alan kişinin ben olmadığım defalarca kanıtlanmış olmasına rağmen, bu materyallerin bugün yeniden servis edilmesi açık bir itibar suikastı niteliğindedir. Avukatlarım, bu iftira niteliğindeki içerikleri yayan ve yayılmasına aracılık eden tüm kişi ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunacaktır. Öte yandan, bugün bazı medya mecralarında yer alan ve tamamen özel hayata ilişkin olan yazı ve yorumlar da hukuka ve basın etiğine açıkça aykırı olup, kişilik haklarının ağır ihlali anlamına gelmektedir. Bu yayınlar hakkında da gerekli hukuki süreçler derhal başlatılacaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım."
İstanbul Trendyol Süper Lig: RAMS Başakşehir: 2 - Gaziantep FK: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında RAMS Başakşehir, Gaziantep FK’yı konuk ediyor. Müsabakanın ilk yarısı ev sahibi ekibin 2-1’lik üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 21. dakikada Selke’nin pasında topla buluşan Shomurodov’un ceza sahası içine girdikten sonra yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Zafer’in sağından ağlarla buluştu. 1-0 25. dakikada Ömer Ali’nin sol taraftan ceza sahası içine girip yaptığı vuruşta uzak köşeye yönelen topu kaleci Zafer çeldi. Pozsiyonun devamında Fayzullayev’e çarpan top yandan auta gitti. 26. dakikada sol tarafta topla buluşan Camara’nın ceza sahasına girip Onur Ergün’ü çalımladıktan sonra yerden vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-1 29. dakikada Başakşehir kalecisi Muhammed’in ileri gönderdiği topa hareketlenen Fayzullayev, karşı karşıya pozisyonda meşin yuvarlağı sol köşeden filelerle buluşturdu. 2-1 37. dakikada Fayzullayev’in sağ taraftan ortasında uzak direk dibinde müsait pozisyondaki Shomurodov’un okunduğu topu kaleci Zafer çeldi. Stat: Başakşehir Fatih Terim Hakemler: Ali Şansalan, Samet Çavuş, Murat Şener RAMS Başakşehir: Muhammed Şengezer, Onur Bulut, Leo Duarte, Jerome Opoku, Ömer Ali Şahiner, Onur Ergün, Umut Güneş, Abbosbek Fayzullayev, Eldor Shomurodov, Amine Harit, Davie Selke Yedekler: Doğan Alemdar, Berat Özdemir, Nuno Da Costa, Miguel Crespo, Hamza Güreler, Jakub Kaluzinski, Ousseynou Ba, Festy Ebosele, Ivan Brnic, Bertuğ Yıldırım Teknik Direktör: Nuri Şahin Gaziantep FK: Zafer Görgen, Semih Güler, Abena, Arda Kızıldağ, Perez, Melih Kabasakal, Camara, Rodrigues, Kozlowski, Maxim, Bayo Yedekler: Burak Bozan, Bacuna, Lungoyi, Sorescu, Boateng, Tayyip Talha Sanuç, Kulasin, Yusuf Kabadayı, Nizet, Ogün Özçiçek Teknik Direktör: Burak Yılmaz Goller: Eldor Shomurodov (dk. 21), Abbosbek Fayzullayev (dk. 29) (RAMS Başakşehir) Camara (dk. 26) (Gaziantep FK) Sarı kartlar: Onur Ergün, Onur Bulut (RAMS Başakşehir), Arda Kızıldağ, Camara (Gaziantep FK)