EKONOMİ - 28 Aralık 2020 Pazartesi 12:50

Girişimci kadınlar atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

A
A
A
Girişimci kadınlar atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Girişimci Kadınların bir araya gelerek oluşum sağladıkları Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, kendi yemeğini pişiren, bunu doğal ve temiz gıda ile yapmaya özen gösteren bir kolektif yapı oluşturuyor.

Girişimci Kadınların bir araya gelerek oluşum sağladıkları Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, kendi yemeğini pişiren, bunu doğal ve temiz gıda ile yapmaya özen gösteren bir kolektif yapı oluşturuyor. Ortakbahçe Yaşam Çiftliği oluşumunda yer alan girişimci kadınlardan biri olan Hale Çerkezoğlu Altınbaş, Giresun’un köylerinde, aileye ait topraklarda atalık tohum ve geleneksel yöntemlerle üretilen yerel ve doğal ürünler sağlıklı, temiz gıdaya ulaşmak isteyenleri e ticaretle tüketiciyle buluşturduklarını söyledi.


Pandemi sürecinin yaşam alışkanlıklarını da değiştirdiğini ifade eden Hale Çerkezoğlu Altınbaş, “Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve önemi herkes tarafından daha bir anlaşılır ve dikkat edilir hale geldi. Artık her şekilde temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak internetin daha aktif kullanımıyla mümkün" dedi.


Atalık tohumlarla organik üretim yaptıklarını da anlatan Altınbaş, “Ortakbahçe Yaşam Çiftliği, tam 200 yıldır bu topraklarda ekip, diken, üreten, paylaşan bir neslin üçüncü kuşak torunları olarak çalışmayı, üretmeyi annelerinden görmüş ve hep bu dayanışma içinde yaşamış, her biri farklı eğitim ve iş gücüne sahip ancak toprakla bağı hiç kopmamış sekiz kuzen tarafından kuruldu. Bir araya gelen bu sekiz kadın gücünü, bilgisini, emeğini ve tüm birikimlerini yanlarına alarak bu topraklarda üretmek ve çoğaltmak için çalışıyor ve ürettiklerini paylaşmak istiyor. Topraklarında yetişen ürünleri en doğal haliyle son tüketiciyle buluşturuyor” ifadelerini kullandı.


Satışa sundukları ürünlerle ilgili konuşan Hale Çerkezoğlu Altınbaş, “Tüketici, her mevsim temiz fındığın yanı sıra mevsime göre kabak, kara lahana, fasulye, domates, biber, mısır, elma, armut, cennet hurması, böğürtlen... gibi taze sebze - meyve seçeneklerine ve toplanan ürünlerle hazırlanan domates sosu, çeşit çeşit reçel, elma kurusu, sirke, kiraz tuzlusu, yaprak tuzlusu, fındık ezmesi, mısır unu, pekmez, mısır ekmeği gibi hazır ürünlere ulaşma imkanı buluyor. Ayrıca bölgenin meşhur İsabella üzümü ve mısır unuyla yaptıkları mor muhallebileri samaksa tüketiciyle buluşan ürünler arasında özel bir yere sahiptir” bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.