YEREL HABERLER - 13 Temmuz 2016 Çarşamba 16:41

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde Karadeniz’e yetecek patates var depo yok

A
A
A
Gümüşhane’nin Köse ilçesinde Karadeniz’e yetecek patates var depo yok

Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Övünce köyünde patates ve fasulye üretimi yapan Yunus Semiz ile Murat Kurt, Karadeniz Bölgesi’nin patates ihtiyacını karşılayabileceklerini, bunun için bir depoya ihtiyaç duyduklarını belirterek destek talep etti.
Bin 600 metre rakımda bin dönüm alanda ürettikleri 2 bin ton patates üreten patates ve fasulye üreticisi Semiz ve Kurt, 5 yıldır köylerinde patates ve fasulye ürettiklerini, ancak mevsimden dolayı pazara inmede sıkıntı çektiklerini belirterek, “Ürünümüzü ya istediğimiz fiyata satamıyor ya da ürün elimizde kalıyor. Bu nedenle şimdiden ürünümüzü ‘satamayacağız’ korkusu yaşıyoruz” dedi.
“Yarım ton patatesi derelere döktük, devletimiz bize yardımcı olsun”
Bin dönümlük arazide doğal yollarla üretilen patateslerin kış şartları ve pazara geç inilmesinden dolayı elde kaldığından şikayet eden Semiz, “Ağırlık olarak patates ve fasulye ekiyoruz. Ama ekmiş olduğumuz patates ve fasulyenin pazarını henüz kuramadık. Beş yıldır bu işin içerisindeyiz, maalesef bölgemiz patates ve fasulye konusunda gerekli irtibatı yakalayamadı. Bölgemizin ağır kış şartları nedeniyle, biz üreticiler pazara geç iniyoruz, bu da patatesin elimizde kalmasına neden oluyor. Depomuz da bulunmadığı için patatesimiz donuyor. Haliyle zarar ediyoruz. Geçen yıllarda bölgemizde üretilen 2 bin tona yakın patatesin beş yüz kilosunu maalesef derelere döktük. Devletimizin bize bu konuda yardımcı olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Üretici Murat Kurt ise “Depomuz olmadığı için mahsulümüzü kısa bir süre içerisinde satmamız gerekiyor. Kış şartlarının burada ağır geçmesi, ürünlerin donmasına sebep oluyor. Bu nedenle maalesef pazarı yakalamıyoruz. Sonuç olarak bu olumsuz şartlar bizim zarar etmemize ve verdiğimiz emeklerin boşa gitmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
Tarım yapılan arazinin bin 600 rakımlı bir bölge olduğunu kaydeden Kurt, “Suyumuzu göletten alıyoruz, bu da suda kireç olmadığı anlamına geliyor. Bu su, ürettiğimiz mahsule yüzde yüz faydası var. Suyun temiz, kireçsiz olması ürünün kalitesini artırıyor. Bizim patateslerimiz, şuanda piyasada olan patateslerden daha kaliteli, ama bizler patates pazarını kaçırdığımız için ürünümüzü halka sunamıyoruz” dedi.
Kurt, “Bizlere gerekli destek verilirse, buraya bir antre depo yapabiliriz. Bu depo 3-5 bin tonluk olursa mahsulümüz donmaz ve bizlerde pazarda kendimize yer bulabiliriz. Bizimle burada tarım yapan birkaç arkadaşımız daha bu sıkıntıları yaşıyor. Bu tarlaların ekilip biçilmesi birçok insana iş olanağında sağlıyor. Yaz ayında burada binlerce kişi çalışırken maalesef depomuz olmadığı için kış ayında kimseye iş veremiyoruz. Depoya sahip olmak burada insanların sekiz ay boyunca çalışması demektir” şeklinde konuştu.
“Karadeniz Bölgesi’nin patates ihtiyacını karşılayabiliriz”
Gerekli desteği almaları durumunda Övünce köyünde ekilen patates ile Karadeniz Bölgesi’nin patates ihtiyacını karşılayacaklarını iddia eden Kurt, “Karadeniz Bölgesi halkı böylece organik ürünleri tüketmiş olacak. Hem kaliteli bir ürün yiyecek hem de bu ürüne daha az paralar ödeyerek ulaşacak. Bu bölgede bir istihdam alanı yaratalım insanlara iş olanakları sağlayalım ve kaliteli ürünleri evlerine görme şansları verelim” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de patates bölgelerinde bazı ürünlerde hastalık oluştuğunu, toprağın fazla ekilmesinden kaynaklanan uyuz hastalığı bulunduğunu dile getiren Kurt, “Bu bölgede desteklenen bir tarım yapıldığı takdir bütün yük sadece o bölgelere binmiş olmayacak. Patates ekilen topraklar dinlenecek. Burada ekilen patates Karadeniz Bölgesine daha az maliyetle ulaşacak. Farklı bir bölgeden buraya gelen patates ile burada ekilen patates arasında fiyat, kalite, tat ve zaman farkı olacaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu bölgeyi gözlem altına alırsa, bizler burada organik tarımı en iyi şekilde yapmaya çalışacağız” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’nün gelişimi 2026 Asya üniversite sıralamalarında yerini aldı Times Higher Education tarafından yayımlanan 2026 Asya Üniversite Sıralamalarında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Asya genelinde 801+ bandında yer aldı. Üniversitenin genel skoru 14.7-23.2 aralığında hesaplandı. ALKÜ; Uluslararasılaşmada 27.2, Araştırma Kalitesinde 22.3, Eğitimde 19.8, Sanayi İş Birliğinde 16.4, Araştırma Ortamında 12.6 oranında yer aldı. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, elde edilen sonuçların üniversitenin doğru bir gelişim çizgisinde ilerlediğini gösterdiğini söyledi. Rektör Türkdoğan, "THE 2026 Asya sıralamalarında elde ettiğimiz bu tablo, üniversitemizin sahip olduğu potansiyeli ve doğru yolda ilerlediğini açıkça ortaya koyuyor. Özellikle uluslararasılaşma, araştırma kalitesi ve eğitim alanlarında ortaya çıkan veriler bizler için son derece önemli. Amacımız; bu güçlü temeli daha ileriye taşıyarak üniversitemizi hem ulusal hem de uluslararası sıralamalarda üst basamaklara çıkarmaktır. Bu doğrultuda araştırma, inovasyon ve uluslararası iş birliklerini daha da güçlendirmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte akademik üretkenliğimizi artırarak, nitelikli eğitim anlayışımızı geliştirerek ve sektörle olan iş birliklerimizi daha da derinleştirerek sürdürülebilir bir başarı grafiği yakalamayı hedefliyoruz. Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan ALKÜ ailesine ve tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Eskişehir Eskişehirspor’un kritik karşılaşmasına dede-torun geldiler Eskişehirspor’un Balıkesirspor ile oynayacağı kritik rövanş maçı öncesi, siyah-kırmızılı taraftarlar stadyuma akın etti. Tribünlerin sevilen simalarından 63 yaşındaki emekli Mehmet Özmen, 6 yaşındaki torunuyla birlikte takıma destek olmaya gelerek, "Biz dededen toruna Es-Es’liyiz" dedi. Eskişehirspor, TFF 3. Lig yükselme play-off 1. Tur ilk maçında deplasmanda 2-1 mağlup olduğu Balıkesirspor’u ağırlıyor. Turu geçmek ve şampiyonluk yolunda ilerlemek için mutlak galibiyet parolasıyla sahaya çıkan siyah-kırmızılı ekipte, taraftarın desteği ise tam. Maç öncesi stadyum çevresinde oluşan heyecana, 50 yıllık Eskişehirspor taraftarı Mehmet Özmen ve minik torunu Mehmet Tuna Özmen de ortak oldu. Siyah-kırmızı renklerle maça hazırlanan dede ve torun, kulübe olan bağlılıklarını dile getirdi. "Bu büyük camianın yeri buralar değil" Yarım asırdır Eskişehirspor’un peşinde olduğunu belirten 63 yaşındaki Mehmet Özmen, takımın hak ettiği yere döneceğine olan inancını vurguladı. Özmen, "Vallahi biz dededen toruna Es-Es’liyiz. 50 yıldır bu kulübün peşindeyiz. Benim torunum her maça benimle gelir. Geçen hafta biraz üzüldük ama inşallah en az iki farklı kazanıp turu geçeceğiz. Bizim ümidimiz; play-off’larda şampiyon olarak Eskişehirspor’umuza layık olduğu yerleri getireceğiz. Çünkü bu 35 bin taraftarın, bu kadar büyük bir camianın buralarda pek yeri olmadığını düşünüyorum. Zor günleri atlatıp 1. Lig’de Fenerbahçe’yi, Galatasaray’ı, Trabzonspor’u 4-0, 3-0 yendiğimiz günlere geri döneceğiz inşallah" şeklinde konuştu. 6 yaşındaki Mehmet Tuna’dan 5-0’lık skor tahmini Dedesinin izinden giden ve Eskişehirspor sevgisiyle büyüyen 6 yaşındaki Mehmet Tuna Özmen ise maçı kazanacaklarından emin olduğunu söyledi. Kaleci Bora’ya olan güvenini dile getiren minik Mehmet Tuna, "Maç için geldim ve bu maçı inşallah 5-0 yeneriz. Maç için burada olduğum için çok mutluyum. İnşallah bugünkü maçta Bora abim bütün topları tutacak" ifadelerini kullandı. Dede ve torun, açıklamalarının ardından büyük bir heyecanla tribündeki yerlerini almak üzere stadyuma giriş yaptı.