YEREL HABERLER - 26 Ekim 2016 Çarşamba 08:55

Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılaşma

A
A
A
Gümüşhane yaylalarındaki kaçak yapılaşma

İl genelinde 430 yaylası bulunan Gümüşhane’de, mera ve yaylalardaki kaçak yapılaşmayla etkin mücadele konusunda alınacak önlemler ve atılacak adımlar Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırıldı.
Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Köse Kaymakamı Turan Solukoluk, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Milli Emlak Müdürü Fazlı Öztürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürleri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Artan turizm hareketliliğiyle birlikte yaylalara hizmetler götürülürken aynı zamanda kaçak yapılaşmayla da mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Memiş, yeni kaçak yapılaşmayı önlemek ve daha önceden yapılmış olan kaçak yapılar konusunda gerek mevcut kanunlar çerçevesinde atılması gereken adımlar gerekse de gerçekleştirilmesi gereken yasal düzenlemeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
“Yaylalarımız bizim doğal zenginliğimiz ve aynı zamanda da turizm altyapımız demek”
Gümüşhane’nin 320 köyü ve 430 yaylası olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Köy sayımızdan daha fazla yaylamız var ve yoğun kullanıma sahip. Özellikle bazı yaylalarımız sadece ilimize değil, bölgemizdeki diğer illere de hitap ediyor. Yaylalarımız bizim doğal zenginliğimiz ve aynı zamanda da turizm altyapısı demek. Biz bu yaylalarımıza hizmet götürülmesini istiyoruz ve götürüyoruz da. Müthiş bir doğal güzellik buralar” dedi.
“Başka illerde ki yaylalarda yapılaşma yasak, Gümüşhane’de serbest” gibi bir algıyı asla kabul etmediklerini belirten Vali Memiş, “Bunu çözmemiz, yeni yapılaşmaların önüne geçmemiz lazım. Yapılaşmayı mutlaka kontrol altına almalı ve durdurmalıyız. Bunun prosedürü neyse ona göre hareket edilmesi lazım” diye konuştu.
Vali Memiş’in konuşmasının ardından toplantı karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla devam etti.
En çok yayla Kürtün’de
Gümüşhane’de mera komisyonunun tespitine göre Merkez ilçede 138, Kelkit ilçesinde 28, Köse ilçesinde 8, Şiran ilçesinde 24, Torul ilçesinde 68 ve Kürtün ilçesinde 164 olmak üzere toplam 430 yayla var. Bu yayla ve meraların yaklaşık 300’ü Trabzon ve Giresun sınır bölgelerinde yer alıyor. Bu alandaki yaylaların yüzde 75’i de il dışından gelen vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
15 bin binanın 5 bin 810’u kaçak
2016 yılı sonu itibariyle Merkez ilçesi yaylalarında bin 950, Köse ilçesi yaylalarında 26, Kelkit ilçesi yaylalarında 216, Şiran ilçesi yaylalarında 230, Torul ilçesi yaylalarında 780 ve Kürtün ilçesi yaylalarında 2 bin 607 olmak üzere toplam 5 bin 810 kaçak bina tespit edildi. Mera kanunu çıkmadan önce yapılan taş ve ahşap binalarla birlikte yaylalardaki konut stokunun 15 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor.
Mera ve yaylaklarda tespit edilen kaçak yapılaşma ile ilgili 3091 sayılı kanunun kapsamında 2002 yılından bugüne toplam 715 işlem yapılırken, 2015 yılında işlem yapılan bina sayısı 28 iken 2016 yılında bu sayı 239 olarak gerçekleşti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da yıkılma tehlikesi bulunan tescilli tarihi konak için yıkım kararı Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde bulunan yaklaşık 250 yıllık olan tescilli Hüseyin Bey Konağı’nın, tehlike arz etmesi sebebiyle yıkımına başlandı. Kastamonu’nun Hanönü ilçesine bağlı Yenice köyünde yaklaşık 250 yıllık tarihi geçmişe sahip Hüseyin Bey Konağı için yıkılma tehlikesi sebebiyle yıkım kararı verildi. Kastamonu İl Kültür ve Turizmi Müdürlüğü tarafından daha önce tescillenen tarihi konağın kararla birlikte yıkımına başlandı. Yenice köyünde yaşayan ve emekli öğretmen ve yazar Muhittin Göksoy, Yenice köyünün kurucusu Hacı Ahmetoğulları’ndan Hüseyin Bey tarafından yaptırılan konağın bugüne kadar mirasçılarının aralarındaki anlaşmazlık sebebiyle onarılamadığını ifade etti. Konağın ikinci derecede korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmesinin ardından köy muhtarlığı ve Yenice köyü Çevre Güzelleştirme Derneği olarak konağın restorasyonu için çabaladıklarını, ancak sonuç alamadıklarını belirten Muhittin Göksoy, "Tarihi konağın çatısı, duvarları, pencereleri yıkılmış durumda. Bu haliyle çevreden geçenlere de zarar verebilir. Tarihi konağın bir an önce restore edilerek turizme kazandırılması gerekirken, fakat en son yıkım kararı verildi ve yıkım çalışmalarına da kararla birlikte başlandı" dedi. Göksoy, 2 katlı konakta 7 oda bulunduğunu ve odaların birinin tavanında işleme ve süslemelerin olduğunu ifade ederek, "Konağın tavanında duran ağaç süslemeleri hala güzelliğini koruyordu. Kastamonu mimarisinin örneklerinden biri olduğu göz önüne alınan konağın yıkılması bizleri çok üzdü" diye konuştu.