YEREL HABERLER - 09 Kasım 2016 Çarşamba 16:35

Gümüşhane’de 45 okul Beyaz Bayrak aldı

A
A
A
Gümüşhane’de 45 okul Beyaz Bayrak aldı

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle hayata geçen ‘Beyaz Bayrak’ projesi kapsamında Gümüşhane’de 45 okul beyaz bayrak almaya hak kazandı.
İl genelinde 120 okulun müracaat ettiği ve yapılan değerlendirme sonucunda 45 okulun beyaz bayrak almaya hak kazandığı proje kapsamında il merkezinde beyaz bayrağı hak eden 18 okul için tören düzenlendi.
Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen törene Vali Okay Memiş, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, okul ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Memiş, törenin sembolik olduğunu, beyaz bayrak alamayan okulların çok kirli, kötü şartlarda olduğu anlamına gelmeyeceğine vurgu yaparak, “Beyaz Bayrak okulun daha iyi şartlarda olduğu, bu konuya biraz daha dikkat edildiği anlamına geliyor” dedi.
Beyaz Bayrak çalışmasının önemli ve değerli bir çalışma olduğuna dikkat çeken Vali Memiş, diğer okulların da en kısa sürede beyaz bayrak almasını temenni etti.
Çocukların terbiyeyi ailesinde, kültürü ise okulda öğrendiğini belirten Vali Memiş, “Çocuklara kültür verebilmeniz için köklü ve kurumsallaşabilmiş eğitim müesseselerine ihtiyacımız var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün zaman zaman çalışmaları oluyor. Çok güzel bir eğitim kampüsü çalışmamız olacak. Okulları yenileyeceğiz. Bu okulları yenilerken tarihi ve köklü kültürünü devam ettirerek yapmamız lazım. Sık sık okulların adı da değiştirilmez. Okulların kurumsallaşması önemli. Bu da öğrencilerin, öğretmenlerin, ailelerin, kamu görevlilerinin okullara sahip çıkmasıyla ilgili bir şey” dedi.
“Ağız ve diş sağlığı için de proje yapın”
Okulların temiz olmasıyla ilgili önemli olanın “az kirletmek” olduğunu ifade eden ve o kültürün çocuklara verilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Memiş, ağız ve diş sağlığına da dikkati çekerek, “Bu ülkede bir eksiklik var. Türkiye’nin her yerinde var. Ağız sağlığı çok kötü durumda. Görüntüde bile çok kötü durumdayız. Bu ülkedeki çocukların, gençlerin ağız ve diş sağlığı çok feci. Lütfen bir proje geliştirin diş fırçalama alışkanlığını geliştirelim. Vücut sağlığı ağızdan başlıyor. Bu alışkanlıkları insanlarımıza kazandırmamız lazım. Gümüşhane özelinde ağız ve diş sağlığı üzerine öğrencilerden ve okullardan başlayarak bir çalışma yapalım. Bunu bir kampanya haline getirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“İl genelinde müracaat eden 120 okuldan 45’i beyaz bayrak aldı”
Projeyle ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise okulların çocukları geleceğe hazırlarken temizlik bilincinin verilmesinin önemli hedeflerden birisi olduğunu belirterek, “Toplamda 120 okulumuzun başvurusunun ardından 45 okulumuz beyaz bayrak almaya hak kazandı. İlçelerimizde de aynı törenler yapılacak. Kent merkezinde beyaz bayrakla buluşan okullarımızın sayısı 18’dir. Beyaz bayrağın dalgalandığı her okulumuz ‘Ben temizliğe önem veriyorum, hijyen kurallarını dikkate alıyorum ve bu süreci eğitim öğretim yılı bütünlüğü içerisinde göstereceğim’ beyanının simgeleşmiş halidir. Dışarda kalan ve bayrak alamayan 70 okulumuzun da bu kriterleri biran önce tamamlayıp beyaz bayrakla buluşması öncelikli hedeflerimizden birisidir. Bu süreçte bize katkı sağlayan Halk Sağlığı Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.
Okulların temizlik sorunu için ödenek geldi
Okulların temizliği noktasında geçtiğimiz yıl Toplum Yararına Program çerçevesinde verilen personel sayısının bu yıl aşırı derecede düşmesi nedeniyle bu konudaki sorumluluğun daha da arttığını kaydeden Doğan, bu süreci Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen ödenekle 2 aylık hizmet alımı gerçekleştirerek aşmayı planladıklarını paylaştı.
“Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor”
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan ise Beyaz Bayrak projesinin sağlığın olmazsa olmazı olan temizlik ve hijyenin bir arada bulunması anlamına geldiğini belirterek, “Protokolün amacı eğitim kurumlarımızın temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, burada çalışan idareci, öğretmen, personel ve eğitim gören öğrencilerimizin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve risk oluşturan faktörlerle mücadele edilmesi ve aynı zamanda sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.
“Beslenme Dostu Okul programı hazırlanıyor”
Bu bağlamda il genelinde 4 kişilik bir denetim ekibi oluşturularak il genelindeki tüm okulların bilgilendirildiğini ve teşvik edildiğini kaydeden Pehlivan, “120 okulumuzun müracaatları sağlandı. Bu okullarda yapılan denetimler sonucunda 45 eğitim kurumumuz beyaz bayrak almaya hak kazandı. Beyaz Bayrak denetimin devamını sağlayabilmemiz için denetimler devam edecek. Aranılan şartları yerine getirmeyen okullarda bayraklar geri alınacak. Bu bayrağın geçerlilik süresi 3 yıldır. Beyaz Bayrak projesinin ardından Beslenme Dostu Okul programı da sırada. Bu hususta Milli Eğitim camiasının desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Beyaz Bayrak almaya hak kazanan okullara beyaz bayrak, sertifika ve levha dağıtımı yapıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beykoz’daki orman yangını 9 saatte kontrol alındı İstanbul’un Beykoz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu yaklaşık 9 saat sonra kontrol altına alındı. Beykoz Kılıçlı Mahallesi’nde saat 15.50 sıralarında başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Beykoz-Şile sınırındaki yangına ulaşımın kısıtlı olması, ekiplerin müdahalesini zorlaştırdı. Yangın ilk olarak saat 18.30 sıralarında kontrol altına alınırken, rüzgarın da etkisiyle yeniden alevlendi. Orman Bölge Müdürlüğü, itfaiye ve AFAD ekiplerinin yoğun çalışması sonucu yangın, saat 01.00 sıralarında tekrar kontrol altına alındı. Yangına 3 helikopter, 51 araç ve 146 personel ile müdahale edilirken, yaklaşık 14 hektarlık ağaçlandırma sahası ile makilik alan zarar gördü. Valilikten açıklama Yangının son durumuna ilişkin açıklama yapan İstanbul Valiliği, "Beykoz İlçesi Kılıçlı Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan ve saat 18.30 sıralarında kontrol altına alınan orman yangını, rüzgarın etkisiyle tekrar etkili olmuştur. Orman Bölge Müdürlüğü, İtfaiye ve AFAD ekiplerinin müdahale ettiği yangın, saat 01.00 sıralarında yeniden kontrol altına alınmış olup, bölgede soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangına 3 helikopter, 51 araç ve 146 personel müdahale etmiş olup, yangında 14 hektarlık ağaçlandırma sahası ve makilik alan zarar görmüştür" ifadelerine yer verdi.
Kayseri Köpek saldırısında yaralanan 3 yaşındaki bebek 34 gün sonra evine kavuştu Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir köpeğin saldırısına uğraması sonucu ağır yaralanan ve Ankara’da tedavi edilen 3 yaşındaki bebek geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. 34 gün boyunca bebeğinin evine dönmesini bekleyen baba bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Öte yandan, köpeğin resmi olmayan sahibinin babaya şikayetini çekmesi için para teklif ettiği öğrenildi. Anbar Mahallesi Beydağ Sokak’ta 20 Mart günü yaşanan olayda, başıboş köpek, sokakta oynayan 3 yaşındaki yabancı uyruklu A.D.’ye saldırdı. Olayda A.D. ağır yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve belediye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından talihsiz çocuk ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Başıboş köpek belediye ekipleri tarafından uyuşturucu iğne ile bayıltılarak barınağa götürüldü. Köpek saldırısı sonucu başından ağır yaralanan çocuk, Kayseri Şehir Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından tedavi için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Köpeğin resmi olmayan sahibi ortaya çıktı Ayrıca, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında A.D.’ye saldırarak ağır yaralayan köpeğin Ö.Y. tarafından kayıt altına alınmadan sahiplenildiği tespit edildi. Ö.Y.’ye Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ’hayvanın kayıt altına alınmadan beslenmesi’, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından da ’önlem alınmadan köpek beslemek’ suçundan ceza yazıldığı öğrenildi. Bebeğine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı Köpek saldırısına uğrayan 3 yaşındaki A.D. geçirdiği 5 operasyonun ardından 34 gün sonra evine döndü. Kafasındaki ağır yaranın dışından bacaklarında da yaralanan A.D.’nin tedavisi Kayseri’de devam edecek. Bebeğinin eve dönmesiyle büyük mutluluk yaşadığını dile getiren baba Salih D., "Bebeğim Ankara’da 5 tane operasyon geçirdi. 34 gün sonra evine döndü. Evine dönmesine mutlu oldum. Geldiğine inanamadım. Allah’a şükürler olsun. Çocuğumun hastanede tedavisi sürecek. Çünkü hala yaraları mevcut" diye konuştu. Aileye şikayetçi olmamaları için para teklif etmişler Kendilerine mahalle bakkalı aracılığıyla para teklif edildiğini dile getiren Salih D., "Mahallemizdeki bakkalı aracı tutarak şikayetçi olmamamız için para teklif etmişler. Ben oğlumun hakkını istiyorum. Her yeri yara içerisinde Ben çocuğum için varım. Onun için yaşıyorum. Şikayetçiyim" ifadelerini kullandı.