GENEL - 02 Aralık 2016 Cuma 08:07

Karaca Mağarası rekor ziyaretçiyle sezonu kapattı

A
A
A
Karaca Mağarası rekor ziyaretçiyle sezonu kapattı

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan ve dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından birisi olan 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası’nda 15 Nisan tarihinde başlayan turizm sezonu sona erdi. Mağarayı sezon boyunca 80 bin 376 kişi ziyaret etti.
İl Özel İdaresi tarafından işletilen ve erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden birisi olarak kabul edilen doğa harikası Karaca Mağarası, rekor ziyaretçi sayısıyla sezonu kapattı.
Geçtiğimiz yıl 70 bin 128 kişinin mağarayı ziyaret etmesine karşın 2016 yılında bu rakamın yüzde 15’lik bir artışla 80 bin 376’ya ulaştığını kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, 2001 yılından beri işlettikleri mağaraya en fazla ziyaretçinin 2016 yılında geldiğini söyledi.

“Hedefimiz 100 bin kişiydi”
Mağaradaki ziyaretçi sayılarıyla ilgili istatistiki bilgileri paylaşan Akdoğan, FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle en yoğun olması beklenen dönemde yaşanan durgunluk nedeniyle hedefledikleri 100 bin ziyaretçi sayısına ulaşamadıklarını belirtti.
Karaca Mağarası’nı ziyaret eden 80 bin 376 kişinin yüzde 17’sine tekabül eden 13 bin 749 kişinin çoğunlukla Araplardan oluşan yabancı turistler olduğunu kaydeden Akdoğan, yabancı ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 4, beş yıl öncesine göre ise yüzde 420 oranında arttığı bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Mağarada Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildi
Karaca Mağarası’nda Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildiğini, bunun faydasını gördüklerini dile getiren Akdoğan, kurum olarak korunması gereken Karaca Mağarasında gerekli tüm tedbirleri alarak hassasiyetle çalıştıklarını, sezonun sona ermesiyle birlikte yürüyüş yolu, elektrik ve kamera sistemlerinde bakımların yapılacağını ifade etti.

Kapalı dönemde kafile yada turlar için mağara açılacak
Denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan ve 15 Nisan’da ziyarete açılan Karaca Mağarası’nın normalde 15 Kasım’a kadar ziyaretçi kabul ettiğini fakat bu yıl kar yağışının geç olması nedeniyle bu süreyi biraz uzattıklarını ifade eden Akdoğan, 30 Kasım’da kapattıkları mağarayı kış mevsiminde de açık tutulmasıyla ilgili Vali Okay Memiş’in talimatı doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucunda kafile yada turlar gelmek istediği zaman mağarayı açacaklarını söyledi.
DOKAP tarafından sağlanan kaynakla sosyal tesislerden mağara girişine kadar olan 450 metre uzunluğunda ve 4-4,5 metre genişliğindeki yolda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Mağaraların Korunması ve Kullanılması’ konulu genelgesi ve ilgili kurumların izin verdiği ölçüde yol genişletme çalışmalarının tamamlandığını, yol zemininin doğal taş parke ile döşendiğini, elektrik ve aydınlatma çalışmalarının bitirildiğini ifade eden Akdoğan, Gümüşhane-Trabzon karayolundan sosyal tesisler girişine kadar olan bölümdeki sıcak asfalt çalışmasının da büyük oranda tamamlandığını kaydetti.
Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşturulan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarası’nın, yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren Akdoğan, mağaradaki ılık ve nemli havanın astım hastalarına da iyi geldiğinin uzmanlar tarafından ifade edildiğini aktardı.
Akdoğan, benzer mağaralar arasında farklı olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar ilin turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.

KARACA MAĞARASI
İlin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içindedir. Denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir.
Yaklaşık 105 metre uzunluğunda, 18 metre tavan yüksekliğine sahip mağaranın toplam iç alanının bin 500 metrekaredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dünyanın ikinci büyük kanyonunda tekne keyfi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan dünyanın ikinci büyük kanyonu Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Doğayla tarihin birbirini tamamladığı, adrenalin doğa sporlarının başkenti, Türkiye’nin etkileyici yerlerinden eski adı ‘Eğin’ olan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi yaz aylarında ilçe nüfusunun 10 katı ziyaretçi ağırlıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve milattan önce 3 binli yıllara dayanan tarihi ile kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de UNESCO’nun kalıcı listesine girmek istiyor. Geçmişi milattan önce (M.Ö) 3 binli yıllara dayanan dünyaca ünlü Karanlık Kanyonun yanı başındaki Kemaliye’de (Eğin) Roma, Bizans, İlhanlı, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı hüküm sürdü. Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamına gelen Eğin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtuluş Savaşı’na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak değiştirildi. Erzincan’a 194 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Kemaliye, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda, nehir tabanı ile vadi kenarı arasındaki kot farkı bin metreye kadar ulaşan, bu haliyle dünyadaki ilk 5 derin kanyon arasında yer alan Karanlık Kanyonuyla, büyüklü küçüklü 38 tünelden oluşan ve dünyadaki “Tehlikeli Yollar” kategorisinde bulunan, sert kayaların içinden oyularak inşa edilmiş istisnai bir doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip 7 kilometre uzunluğundaki Taş Yoluyla, Türk kültür tarihi açısından önemli bilgiler içeren ilçe merkezine 4-5 kilometre uzaklıktaki Dilli Vadisiyle ve daha pek çok doğal güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Kemaliye ilçesi, Erzincan’ın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak belirtiliyor. Adrenalin doğa sporlarının başkenti Kemaliye’deki Karanlık Kanyon’da yerli ve yabancı turistler tekne turu keyfi yaşıyor. Kemaliye, Erzincan’ın dokuz ilçesinden en ünlü olanı. Erzincan’ın incisi olarak tanımlanıyor. Kemaliye’de dünyanın en zorlu yolu ve Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci kanyon yer alıyor.
Zonguldak Usta olarak başladığı fırının sahibi oldu, 40 yıldır simit satıyor Zonguldak’ın Devrek ilçesinde 50 yaşındaki Ercan Sevinç, usta olarak çalıştığı fırını sahibinden devraldı. 40 yıldır fırında simit satan Sevinç, mesleğini çocuklarıyla birlikte sürdürüyor. Devrek ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Ercan Sevinç, meslek sahibi olmak için küçük yaşta önce Zonguldak il merkezine gelerek bir süre çalıştı. Gurbette çalışmanın zorluğu nedeniyle ilçeye geri dönen Sevinç; burada bir simit fırınında usta olarak çalışmaya başladı. Sahibinin fırını satmak istemesiyle işyerini devralan Sevinç, 10 yaşında başladığı mesleği 40 yıl boyunca sürdürdü. Dünyaya gelen dört çocuğuna simit fırınında mesleği öğreten Sevinç, mesleğini ömrü elverdiği müddetçe devam ettireceğini anlattı. Sevinç, “40 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yaşım 50. Çocukken gurbete çıktık. Zonguldak’ta 1-2 ay çalıştık. Daha sonra Devrek’e geldik. Fırında usta olarak çalışmaya başladım. Arkadaşım devretmeyi düşündü. Bende talip oldum. Burada fırıncılığa devam etmek istedim. Halen daha da yapmaya devam ediyorum. Bu simidin özelliği Devrek’in meşhur pekmezli simidi. Çocuğumla birlikte yapıyorum. Kazandan fırına kadar dört çocuğumla bu mesleği yapıyorum” dedi. Hazırladığı simitleri kızı Ebru Sevinç ile birlikte pişmesi için fırına gönderen Ercan Sevinç, kendisinden sonra mesleğini çocuklarının sürdüreceğini de sözlerine ekledi.
Bursa Ödüller çocuklarla buluştu Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, ilkokullar ve ortaokullar arasında "Çocukların Dünyasında İş Sağlığı ve Güvenliği" temasıyla düzenlenen resim yarışması sonuçlandı. Yarışmaya Bursa’daki 10 ilkokul ve ortaokuldan toplam 350 öğrenci katıldı. Yarışmaya ortaokul kategorisinden katılan Macide Gazioğlu Ortaokulu öğrencisi Almina Yavuz birinci, Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Yusuf Emir Karakuş ikinci, Özel Devrim Kosova Merkez Ortaokulu öğrencisi Ömer Kadir Koçali ise üçüncü oldu. İlkokul kategorisinde ise İnegöl Fenerbahçeliler Derneği İlkokulu’ndan Eda Torun birinci, İnegöl Mesudiye İlkokulu’ndan Elanur Karaca ikinci ve Nilüfer Altınşehir Koleji’nden Almina Ketboğa üçüncü oldu. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül törenine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük ve etkinlik sponsoru Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman ile çok sayıda öğrenci katıldı. "İş güvenliği bir yaşam tarzıdır" Ödül töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, "Hayatın her alanında olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının temelinde çalışanların yeterli eğitim almaması yatıyor. Bu eksiklik iş yerlerinde iş kültürünün gelişmemesi ve çalışanların çeşitli tehlikelere maruz kalmasıyla sonuçlanmaktadır. İş güvenliği kültürü yalnızca çalışanların eğitim almalarıyla ortadan kalkan bir durum değildir. İş güvenliği bir yaşam tarzıdır" dedi. Çocukların eğitimlerine her zaman destek Bursa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük yarışmada derece alan tüm öğrencileri tebrik etti. Küçük, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Milli Eğitim Bakanlığı’mızın genel politikaları çerçevesinde, ülkemizin genelinde okullarımızın iş üretilen bölümlerinde insanımızı ve onların güvenliğini önceleyerek özel bir önem verdik. Bu etkinlikler çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün belirlediği iş sağlığı ve güvenliği konusu, çocuklarımızın gözüyle ve çizimleriyle anlatıldı. Resim yarışmasında derece alan tüm öğrencilerimizi kutluyorum" diye konuştu. Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman da inşaat sektöründe olduğunu ve iş sağlığına firma olarak son derece önem verdiklerini belirtti. Kahraman, "Böyle bir ödül törenine katılmak bizleri mutlu etti. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum, her zaman eğitimlerine destek olacağız" dedi. Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yarışmada derece giren öğrencilere ödülleri Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Emin Küçük ve Atış Yapı Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Kahraman tarafından verildi. Mehmet Yıldız, yarışmaya katkılarından dolayı Bahadır Kahraman ve Emin Küçük’e plaket vererek teşekkür etti.