YEREL HABERLER - 03 Mayıs 2017 Çarşamba 13:32

Gümüşhane’de Kut’ül Amâre Zaferi’nin 101. Yıldönümü Kutlandı

A
A
A
Gümüşhane’de Kut’ül Amâre Zaferi’nin 101. Yıldönümü Kutlandı

Osmanlı Devleti’nin İngilizlere karşı kazandığı Kut’ül Amâre Zaferi’nin 101.

Osmanlı Devleti’nin İngilizlere karşı kazandığı Kut’ül Amâre Zaferi’nin 101. yıldönümü Gümüşhane’de düzenlenen törenle kutlandı.


Gümüşhane Kültür Merkezi’nde Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program fuaye alanında Kut’ül Amâre temalı resim sergisi açılışıyla başladı.


Programda bir sunum gerçekleştiren Ali Fuat Kadirbeyoğlu Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Hüseyin Türkfiliz, İngilizlerin 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezi’nden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak ilk işgali gerçekleştirdiklerini kaydederek, “3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül Amare’yi, Temmiz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut’ül Amare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül Amare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül Amare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır. Tarihe Kut’ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasından İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken, Türk birlikleri ise 25 askerini kaybetti. 26 Nisan 1916’da Kut’ül Amare’deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet tarafından düşürüldü” dedi.


“Savaş planları masada yapılır, ancak cephede kahramanlar çıkar bu planları alt üst eder” tespitinde bulunan Türkfiliz, “Kut’ül Amare’de İngilizce Halil Paşayı, sakallı Nurettin Paşayı, Süleyman Askeri Beyi, Albay Suphi Beyi, Yüzbaşı Mehmet Muzafferi, Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet’i ve isimsiz binlerce kahraman vatan evladını hesap edememişlerdir. Mehmet Akif’in ifade ettiği gibi Çanakkale’de olduğu gibi burada da iman dolu göğüsler maddi gücü mağlup etti” diye konuştu.


Kutlama programı, okul öğrencileri tarafından sahnelenen anlatı ve tiyatro gösterimiyle sona erdi.


Programa Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Faruk Akıncı, kurum müdürleri, STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Tavşanlı’da Hıdırellez buluşması Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Kuruçay Beldesi Güzelyurt Mahallesi’nde Hıdırellez coşkusu yaşandı. MHP Tavşanlı İlçe Başkanı Kürşat Öztaş ve Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı’nın da katıldığı etkinlikte, dualar edildi, halk oyunları gösterileri izlendi ve lezzetli gözlemeler ikram edildi. Etkinlik, dualarla başladı. Ardından yöresel halk oyunları ekipleri, zeybek ve halaylar eşliğinde coşkulu gösteriler sundu. Katılımcılar, bu güzel atmosferde baharın gelişini kutlamanın keyfini yaşadılar. Etkinliğin önemli konuklarından MHP Tavşanlı İlçe Başkanı Kürşat Öztaş, yaptığı konuşmada baharın gelişinin umut ve bereket getirdiğini söyledi. Öztaş, "Hıdırellez, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemiz gereken özel bir gün. Bu güzel günde bir araya gelerek baharın coşkusunu yaşıyoruz" dedi. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da yaptığı açıklamada, gelenek ve göreneklerin yaşatılmasının önemini vurguladı. Atıcı, "Hıdırellez şenliğimizle birlikte baharın coşkusunu tüm beldemizle paylaştık. Katılan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Etkinlik, ikram edilen lezzetli gözlemelerle sona erdi. Katılımcılar, bu güzel organizasyondan dolayı Kuruçay Belediyesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Hıdırellez şenliği, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması ve birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesi açısından önemli bir yere sahip. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasına da katkıda bulunuyor.