GENEL - 11 Haziran 2017 Pazar 10:21

Gümüşhane’nin Sümela’sı Çakırkaya manastırı turizme kazandırılacak

A
A
A
Gümüşhane’nin Sümela’sı Çakırkaya manastırı turizme kazandırılacak

Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Çakırkaya köyünde bulunan ve 13 ve 15.

Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Çakırkaya köyünde bulunan ve 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığının tahmin edilen 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyulmasıyla yapılan Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak.


İlçede bulunan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı yol güzergahında yer alan ve yıl içerisinde yolu sıcak karışım asfalt yapılacak olan manastırda incelemelerde bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, ufak dokunuşlarla manastırın en kısa zamanda turizme kazandırılabileceğini söyledi.



“Bölgemizin Sümela Manastırı olabilecek potansiyele sahip”


Çakırkaya Manastırını yoldan geçerken gördüğünü fakat ilk defa bizzat gelerek incelediğini kaydeden Vali Memiş, kayanın oyulmasıyla yapılan manastırdan çok etkilendiğini belirterek, “Adeta Sümela Manastırı gibi. Bölgemizin Sümela Manastırı olabilecek potansiyele sahip. Tomara Şelalesiyle birlikte bu yolu sıfır asfalt yapacağız. Burayı da özel bir çalışmayla yolunu parke yaparsak turizme kazandıracağız” dedi.



“Ufak dokunuşlarla burayı turizme kazandıracağız inşallah”


Manastır içerisindeki kolonların kesilmiş olmasını üzüntüyle gördüklerini dile getiren Vali Memiş, “Buraya yönelik olarak çok ivedi bir proje hazırlatıp burayı turizme kazandıracağız. Gece aydınlatmasını yapabiliriz. Hayal edip yapıyoruz. Çok şık bir çalışma olacak. Burada çok fazla işimiz yok. Ufak dokunuşlarla burayı turizme kazandıracağız inşallah” ifadelerini kullandı.



Çakırkaya Manastırı


Köyün bin 295 metre rakımdaki Kozağaç mevkiinde kaya oyularak kurulan Çakırkaya Manastırı 65 metre yüksekliğe sahip kayanın oyulmasıyla yapıldı. Manastırdan günümüze kilise, şapel ve birkaç küçük mekan ulaşabildi. Manastırdaki orijinal kilisenin içerisinde, kayalardan yontularak oluşturulmuş sekiz destek sütünün alt kısımları tamamıyla kırılmış durumda. 13 ve 15. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen manastırı 1848 yılında Piskopos Jeremias Georgas yeniden kurdu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa Belediyesi, çocukları doğayla tanıştırdı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, çocuklar için Zeytinpark’ta ‘Doğa Temelli Gelişim Atölyesi’ düzenledi. Çocuklar, ağaçların gölgesinde eğitici oyunlar oynadı, ellerinde sepetleriyle doğayı keşfe çıktı. Muratpaşa Belediyesi, Antalya Orman Okulu ve Terapi Gelişim Enstitüsü ile çocukları, tabletleri, cep telefonlarını bir kenara bıraktırıp doğayla tanıştıran Doğa Temelli Gelişim Atölyesi düzenledi. Klinik Psikolog ve aynı zamanda Antalya Orman Okulu ve Terapi Gelişim Enstitüsü kurucusu Selin Aktürk ve ekibi öncülüğünde düzenlenen atölyede küçükler Zeytinpark’ta yemyeşil ağaçların gölgesinde eğitici oyunlar oynadı ve ellerinde sepetleriyle doğayı keşfe çıktı. Yeni neslin genel olarak dört duvar arasında gelişimlerini tamamladıklarını ifade eden Selin Aktürk düzenlenen atölye çalışması hakkında şunları söyledi: “Çocukların doğadan aslında olmaları gereken yerden uzaklarda olduklarını düşündük. Bu sebeple Muratpaşa Belediyesi’yle bir iş birliğine girdik. Çocuklarla yaptığımız etkinlikler incemotor ve kabamotor becerilerini geliştirmek, risk alma, risk analizi yapma, duyguları hissetme, doğayı tanıma, yoga, meditasyon içeriyor. Ve bunları gelişim psikoloğu, psikolojik danışmanlar, klinik psikologlar ve okul öncesi öğretmenleriyle birlikte yürütüyoruz. Umuyorum ki bu bir adım olur ve daha da yayılarak daha çok çocuğa ulaşabiliriz.”
Elazığ Elazığ’da örtü altı çilekte ilk hasat Elazığ’da örtü altında yetiştirilip 10 ay hasadı yapılan çilek bahçesinde yılın ilk hasadı başladı. Elazığ’da Uluova bölgesine özgü, tadı ve aromasıyla yöre halkının vazgeçilmezi olan çilekte hasat başladı. Geçen yıllara oranla yağışların fazla olması nedeniyle rekoltenin yüksek olduğu Elazığ’da yılın ilk örtü altı çileği toplandı. Sabah erken saatlerde mesaiye başlayan işçiler, hem günlük olarak topladıkları çilekleri aracılarla alıcılara ulaştırarak pazarda yerini almasını sağlıyor hem de ekonomik kazanç elde ediyor. Yılın 10 ayında üretiliyor Yaklaşık 16 yıldır merkeze bağlı Kuyulu köyünde hem tarlada hem de örtü altında çilek yetiştiren Necati Karataş, çileğin bu sene kilogramının 60 liradan satıldığını kaydetti. Yetiştirdikleri çileğin rağbet gördüğünü belirten üretici Necati Karataş “Örtü altında yaklaşık 16 yıldır çilek üretimi yapıyoruz. Bu sezonda örtü altı çileğimizi üretmeye ve toplamaya başladık. Mahsulleri alıyoruz. Bu bittiğinde bu sefer tarlada işler başlıyor. Dönüşümlü olarak yılın 10 ayında çilek üretiyoruz. Kuyulu çileğimiz çok güzel. Buna ek olarak çeşit gelişimini sağladık. Daha kaliteli, verimi çok, raf ömrü uzun ve aroması daha güzel olan çilek cinsi olan kabalacını getirdik. Bunu yılın 10 ayında üretiyoruz. Genelde mahsulümüzü yakın çevreye ulaştırıyoruz. Fiyatlarımız şuanda 60 lira civarında toptan gidiyor ve çileğimiz rağbet görüyor. Üretim olduğu sürece tüketim, pazarda problemimiz yok” dedi.
Kütahya Gediz’de 3.sınıf öğrencilerin yetenekleri keşfediliyor Kütahya’nın Gediz İlçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla tüm Türkiye’de hayata geçirilen ve iki gün sürecek olan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi başladı. Gediz Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tesislerinde gerçekleştirilen testlerde 20 uzman antrenör ve beden eğitimi öğretmeni tarafından öğrencilerin 8 farklı istasyonda ölçümleri alındı. Tarama testlerine katılan 3.sınıf öğrencilerle yakından ilgilenen ve tarama testlerini takip eden İlçe Spor Müdürü Muhammed Keskin, sporcularla spor ve hedefleri hakkında sohbet etti, tavsiyelerde bulundu. Testler kapsamında 3.sınıf öğrencilerin 8 ayrı teste tabi tutulduğunu söyleyen Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Muhammed Keskin, “Köy ve beldelerde dahil 3.sınıfda okuyan tüm gençler bu seneden başlayarak 4 yıl boyunca yetenekli oldukları branşlarda eğitimlere tabi tutuluyor. Bu testler; boy- kilo ölçümleri, esneklik ölçümleri, kulaç uzunluğu-oturma yüksekliği ölçümleri, dikey sıçrama testi, kavrama kuvveti testi, geriye doğru sağlık topu atma testi, çeviklik testi, 20 metre sürat testi” dedi. Müdür Keskin, “Uygulanan testlerin ölçümleri tamamen elektronik ortamda yapılıyor. Alınan veriler sistem üzerinden Ankara’da bulunan genel merkeze iletilerek bu merkezde toplanıyor. Gediz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.