GENEL - 16 Nisan 2018 Pazartesi 16:58

Gümüşhane’de İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

A
A
A
Gümüşhane’de İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı

Gümüşhane’de 2018 yılı 2.

Gümüşhane’de 2018 yılı 2.İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.


Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Memiş, 2018 yılında kamu kuruluşlarına 3 milyar 954 milyon 567 bin lira proje tutarlı işi bulunduğunu, kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi.


Gümüşhane son 15 yılda aldığı yaklaşık 9 milyar liralık yatırımla kişi başına en fazla yatırım alan illerin başında geldiğini, adeta tüneller, baraj ve göletler şehri olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Dağların arkasında yaşayan bizleri düşünen bir Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Hükümetimiz, Milletvekillerimiz var. Bizler yerel imkanlarla ne kadar hizmet üretirsek üretelim bizim ilimizi diğer illere ve diğer ülkelere ulaştıran büyük kamu yatırımları olmasa bunların önemi olmaz. Vizyonel yatırımları Cumhurbaşkanımız sayesinde almaya başladık, bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.


Devam eden duble yollar ve tünellerle ulaşımın kısa sürede yapılacağını ifade eden Memiş, “Havalimanı ihale edildi ve müteahhit firma çalışmalarına başladı. Kısa süre içerisinde bitirilecek. Bunlar bizim geleceğe umutla bakmamızı sağlayan ve tersine nüfus göçünü yaşamamızı sağlayacak olan büyük kamu yatırımları. Bunlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.



“Kayalıklara kurulmuş Türkiye’de tek iliz”


Gümüşhane’nin birtakım alameti farikaları olduğuna değinen Vali Memiş, şunları söyledi: “Kayalıklara kurulmuş Türkiye’de tek iliz. Dağlık yerlere kurulan var ama kayalıklara kurulan tek il Gümüşhane. Bu belediye hizmetlerinin maliyetini diğer illere göre 5 kat fazlalaştırıyor. Bütün belediye başkanlarımızın gösterdiği performanstan ziyadesiyle memnuniyetimi ifade ediyor, hepsini tebrik ediyorum. 1,5 yılda KÖYDES, Özel İdare ve merkezi idare kaynaklarıyla bu kent 600 kilometre yol yaptı. Bu bir Türkiye rekoru. Bu yıl hedefimiz 500 kilometre idi ancak yeni KÖYDES düzenlemesiyle bu rakamı revize etmemiz gerekti. Bu programı en iyi uygulayan illerin başında olacağız.”



“Kelkit havzası Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olacak”


Gümüşhane’nin tarım ve hayvancılık verilerinin de iyiye gittiğini ve tarımsal hasılanın da arttığını dile getiren Vali Memiş, “Kelkit havzasında devam eden 30 baraj ve göletin sulayacağı yaklaşık 500 bin dönüm arazi de hesaba katıldığında o havza Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olacak. Bir üniversite kentiyiz. 20 bin genç beyin ilimize büyük değer katıyorlar. Üniversitemizle gurur duyuyoruz. Öğrenci sayısını 30 bine çıkarmak, akademik performansını yükseltmek yönünde hedeflerimiz var. Eksiklerimiz olabilir, bu eksiklerle beraber önemli olan huzur ve uyum içerisinde Gümüşhane’ye hizmet etmektir” şeklinde konuştu.


Gümüşhane’de yaşayan hiçbir vatandaşın başka yerde yaşayanla imrenmemesini istediklerini, Gümüşhane’de yaşadığı için insanların mutlu ve huzurlu olmalarını istediklerini kaydeden Vali Memiş, tek amaçlarının bu olduğunu ve bu amaç doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.



“Havalimanı ve tüneller bittiğinde tersine göçü göreceksiniz”


Türkiye’nin en başarılı bölge müdürlüklerinin olduğu bölgede oldukları için şanslı olduklarını da dile getiren Vali Memiş, “Kamu kaynağını çok iyi şekilde kullanıyor, israf etmiyoruz, başkasına da peşkeş çekmiyoruz. Bir kuruşun bile hesabını yapıyoruz. Biraz daha duyarlılık bekliyoruz bölge müdürlüklerimizden. Köylerimiz dolmaya başladı. Havalimanı ve tüneller bittiğinde tersine göçü göreceksiniz. Altyapı yatırımları ve diğer temel hizmetleri ne kadar iyi yaparsak o kadar hemşehrilerimizin kente gelmesi mümkün olacak” dedi.



“Tarımsal hasılamızda yüzde 24’lük artış yaşadı”


Toplantıya katılan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise devletin Gümüşhane’ye çok güzel yatırımlar yaptığını, kamu yatırımları açısından nüfus başına bakıldığında en fazla yatırımın Gümüşhane’de olduğuna dikkat çekerek, “Daha çok çalışmak zorundayız. İnsanlarımız artık göçmen kuşlar gibi oldu. Yaz nüfusumuz en az 3-4 misli olduğu döneme giriyoruz. Özellikle 2 sektörde kamu yatırımlarıyla kentin kalkınacağını söylemiştik. Biri tarım biri turizmdi. TÜİK verilerine göre tarımsal hasılamızda yüzde 24’lük artış yaşadı. Hayvancılık gelişiyor, sulama tesislerimiz yavaş yavaş devreye giriyor. Bu sulamalar da devreye girince 2 milyarlın üzerine çıkacağız” diye konuştu.



“Bir ülkenin en önemli meselesi gıda”


Bir ülkenin en önemli meselesinin gıda olduğunu belirten Pektaş, “Yapılan hesaplamalara göre 2035 yılında dünyada gıda üretimi bugünden yüzde 12 daha az olacak. Buna karşın nüfusun da 1 milyar artacağı tahmin ediliyor. Gıdaya erişim zorlaşacak, gıda fiyatları yükselecek. Gümüşhane’de modern sulanabilir arazimiz var. Hızlı bir şekilde baraj ve göletleri yapıyoruz. Birinci önceliğimiz bunları biran önce bitirmek” ifadelerini kullandı.



“Bugün ulaşım noktasında gayet iyiyiz”


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile dün Gümüşhane’nin Dumanlı köyü sınırlarındaki Santa Harabelerinde incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Pektaş, “Orası saklı bir cennet. Turist sayımızı binlerle ifade ederken on binlerle, yüz binlerle ifade edeceğiz artık. Turizm altyapımızı biz devlet olarak yaptıkça özel sektörde buna merak salmaya başladı. Artık insanlar daha çok tabiat turizmine, macera turizmine ağırlık veriyor, yeşille daha yakın yaşamak istiyor. Turistler veya hemşehrilerimiz buraya geldiği zaman sıkılmadan buraları gezdirecek ortamları hazırlamamız lazım. Bütün bunlar ulaşımla oluyor. Bugün ulaşım noktasında gayet iyiyiz. Zigana, Vauk, Pekün tünelleri devam ediyor. İnşallah bir aksilik olmazsa Pöske ihale ediliyor. Tersun’da projeler başladı. Biz 2023’e çok hazır bir iliz. Bu yatırımların birçoğu o zamana kadar yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.


Toplantıda daha sonra yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri tek tek söz alarak kurumlarının yaptığı ve planladığı çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi.



“Gümüşhane Karadeniz’in GAP’ı”


İlk sunumu yapan Devlet Su İşleri 22.Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Gümüşhane’de 81 projeden 58’inin devam ettiğini, 23’ünün ihale aşamasında olduğunu belirterek, 28 göletin inşa, 15 göletin işletme, 17 göletin de planlama aşamasında olduğu Gümüşhane’yi ‘Karadeniz’in GAP’ı’ olarak nitelendirerek önümüzdeki yıllarda bu projeler hizmete girdikçe çiftçilere olan katkısının görüleceğini kaydetti.


Kuruluşlar bazında Gümüşhane’ye en fazla yatırım yapan kurum olan Karayolları 10.Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş ise Temmuz sonu gibi 11 kilometrelik Çevre Yolunun tamamlanacağını belirterek Türkiye’nin vizyon projelerinden birisi olan Yeni Zigana Tüneliyle ilgili bilgi verdi.



Yeni Zigana tünelinde yüzde 41 seviyesine ulaşıldı


14,5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en uzun çift tüplü karayolu tünelinin Yeni Zigana tüneli olduğunu hatırlatan Bayramçavuş, “24 saat esasına göre çalışıyoruz. Trabzon tarafından çift tüpte 2 bin 250 metre, Gümüşhane tarafından da çift tüpte 4 kilometre ilerledik. Üç ana şaftımız var. 260-360 metre arasında derinliği var. Bir şaftı yaptık. Büyük şaft için makine geldi hazırlıklar yapılıyor. Havalandırma çıkışını normal baca gibi değil tünel gibi yüzeye çıkmadan yan tünelle veriyoruz. Olumsuz hava şartlarından etkilenmesin diye. İşe başlayalı 15 ay oldu ve çok hızlı ilerledik. 6,5 kilometre tamamlandı. Şafttan sonra Gümüşhane tarafındaki çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek” dedi.


Kaza kara noktası Pirahmet kavşağında köprülü kavşak yapımının ikmal ihalesinin yapıldığını ve bu yıl içerisinde bitirileceğini ifade eden Bayramçavuş, Gümüşhane-Bayburt arasındaki 1,6 ve 5,9 kilometre çift tüplü Vauk tünelinde çalışmaların başladığını, Gümüşhane-Kelkit arasındaki 6 bin 350 metrelik çift tüplü Pekün tünelinde de çalışmaların sürdüğünü söyledi.


İkisu-Şiran karayolu üzerinde bir türlü trafiğe açılamayan Aynalı tünelle ilgili firmaya fesih sürecinin başladığını, bu sürecin tamamlanmasının ardından hemen yapılacağını dile getiren Bayramçavuş, yine İkisu-Şiran karayolu üzerindeki Tersun tünelinde proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.



Milletvekilinden ekolojik köprü talebi


Bayramçavuş’un sunumu sırasında AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, karayollarında yapılan yollarda yaban hayvanları için “ekolojik köprü” talebinde bulundu.



“Yeni Zigana Türkiye’nin prestij projesi”


Bu sırada söz alan Milletvekili Pektaş, Yeni Zigana Tünelinde çalışmaların ödenek sıkıntısından dolayı durduğu şeklinde haberler çıktığını hatırlatarak, “Trabzon tarafı bizden daha geride kaldı. Bu taraftaki ekibin bir kısmı şaftı açmak üzere oraya kaydırıldı. Kesinlikle hem Ulaştırma Bakanımızla görüştük. Bu Türkiye’nin prestij projesi. Bundan taviz vermemiz mümkün değil. Hiçkimsenin zerre kadar endişesi olmasın” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra 77 ülkeden bin 57 başvurunun yapıldığı ‘Kızılelma’ temalı festivalde; ülkemizden 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film yarıştı. Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Türk Dünyası sinemasının tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, EÜ üst yönetimi, yurt içinden ve dışından sanatçılar, yönetmenler, senaristler, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Fotoğraf ve resim sergileri törene renk kattı Ödül töreni öncesi Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında; Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Sessiz Tanıklar Türk Boylarına Yolculuk” sergisi ile TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Resim Sergisi” ve “Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverle buluştu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyonun henüz fikir aşamasında iş birliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanarak sağlanan desteklerle bugünlere gelmesi sağlanmıştır” diye konuştu. “Festivalimizin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” Bu tür bir festivale ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Uluslararası Turan Film Festivali, uzun süren hazırlık aşamasının ardından iki gündür Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında uluslararası film yarışması, 3 Söyleşi, 2 Fotoğraf Sergisi, 7 Gösterim Seçkisi, 1 Resim Sergisi, 1 Konser, 1 Dans Gösterisi gerçekleştirildi. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158 Film, Azerbaycan 47 Film, Kırgızistan 31, Kazakistan 21, Özbekistan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenleri belirlendi. Bugünkü ödül töreninde dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü gibi 13 ayrı kategoride özel ödüller de verilecek. Ödül alacak olan sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Ayrıca bu büyük organizasyonda bizlerle birlikte olan ve büyük desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, TÜRKSOY’a, çok kıymetli sergilerini bizlere açan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına ve festivalimize destek veren gerek ülkemizdeki gerekse Türk Dünyasındaki değerli kurumlarına şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Festivalimizin ileriki yıllarda da Türk Dünyasında genişleyerek geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” dedi. “Türk dünyasının zenginliğini arşivlerle ortaya koyuyoruz” Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu etkinliğin, kültürün birleştiriciliği adına çok önemli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk kültürü ve sanatının paylaşımı ve gelişimi adına düzenlenen bu festival son derece anlamlıdır. Bu programın bir paydaşı olarak Türk dünyasının zenginliğini çeşitli arşiv belgeleriyle ortaya koymaktan son derece bahtiyarız. Türkiye olarak dünyanın en büyük arşivlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isterim. Festivalimize ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Sinema ortak kültür mirasımızı gelecek nesillere taşıma noktasında en önemli araçlardan biridir. Bu etkinlik, Türk sinemasının çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra birliğimizi ve kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme fırsatı verdi. Festivalin gerçekleşmesine katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, yarışan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, “Sinema, dertli insanın işidir. Sinema yapan insan derdini paylaşmak, yarasını göstermek ister. Filmini çektikten sonra da dertleşmek ister. Bu bakımdan festivaller de sinemacıların dertleştikleri yerlerdir. Özellikle uluslararası festivaller bizim için çok önemli. Turan Film Festivali de ilk yılından büyük bir başlangıç yaptı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. Ödüller sahiplerini buldu Turan Film Festivali kapsamında ilk olarak prestij ödülleri verildi. İnsani Değerlere Katkı Ödülü Yönetmen Derviş Zaim ile Gönül Dağı dizi yapımcısı Ferhat Eşsiz’e, Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü TRT AVAZ kurumu adına TRT İzmir Bölge Müdürü Mevlüt Şahbaz’a, İnsan Haklarına Katkı Ödülü Karabağ-Azerbaycan Göç ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Müşaviri Nesimi Nerimanov’a Toplumsal Duyarlılık Ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’e verildi. Sinema Sanatına Katkı Ödülünü sırasıyla; Azerbaycan Sinema Ajansı, Kazakfilm, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü adına Talant Osmanov, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajans Uluslararası İlişkiler Daire Koordinatörü Gofurjon Musaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Oğuzhan Türkmen Film Stüdyosu adına Salisalih Bayramov aldı. Ege Üniversitesi 2024 Yılı Vefa Özel Ödülünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü adına Koordinatör Ahmet Canbaz alırken, Genç Yetenek Ödülü Ruslan İbrahimli’ye, Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü 1453 Filmi ile Hamit Keleş’e, Medya Özel Ödülü Anadolu Ajansı adına İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal’a, Kültürel Hafıza Ödülü Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız’a, Kültürel Miras Ödülü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a, TÜRKSOY Özel Ödülü ise Rejisör Alovov’a verildi. Festivalde yarışan filmlerde ise; Azerbaycan birinciliğini “Voice” filmi ile Zamin Mammadov, Kazakistan birinciliğini “Lullaby” filmi ile Dilshat Rakhmatullin, Kırgızistan birinciliğini “Hope” filmi ile Saule Mukanbetova, Özbekistan birinciliğini “Taste of Grapes” filmi ile Dmitriy Lebedev, Türkiye birinciliğini “Tradition” filmi ile Ali Rıza Bayazıt, Türkmenistan birinciliğini “Ümit” filmi ile İskender Muhammet Annamuhammedov, Uluslararası kategori birinciliğini ise “Goli’s Greatest Adventure/Iran” filmi ile Elika Mehranpoor aldı. Yöresel danslar ve şarkılar katılımcıları coşturdu Ödüllerin verilmesinin ardından festivale destek veren kurum ve sponsorların temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ekin Dans Topluluğunun “Zeybek Gösterisi”, Azerbaycan Sema Halk Dansları Topluluğunun “Azerbaycan Halk Müziğinden Potpuri”, “Göçebeler Kırgız Halk Dansı”, Kazakistan “Süyünbay Sazı” Folklor Topluluğu Dansçıları, Özbekistan Namangan Filartmonisi Müzik ve Dans Sanatçıları sahne aldı. Daha sonra tüm ülkelerin sanatçıları sahneye çıkarak Rektör Prof. Dr. Necdet Budak eşliğinde “Anayurdum” parçasını seslendirdiler. Festival tanıtım filminin de gösterildiği törenin sonunda, ödül alanlar, jüri ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.