GENEL - 20 Eylül 2018 Perşembe 15:10

Gümüşhane’de Ahilik Haftası kutlandı

A
A
A
Gümüşhane’de Ahilik Haftası kutlandı

Gümüşhane’de 11.

Gümüşhane’de 11.kez kutlanan Ahilik Haftası kapsamında çeşitli program ve etkinlikler düzenlendi.


İlk olarak kutlama komitesi Gümüşhane Valisi Okay Memiş’i makamında ziyaret etti. Ziyarette yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına kaftan giydirildi, plaket verildi.


Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Beyler Kara, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk’ten oluşan heyet ilk olarak Vali Memiş’e hafta anısına çiçek sundu.


Yılın Ahisi seçilen terzi Ali Şahin’e, yılın Kalfası seçilen Fatih Şener Kullukçu’ya ve yılın Çırağı seçilen Ahmet Mete Yıldırım’a kaftanları giydirilerek plaketlerinin verilmesinin ardından heyetle bir süre sohbet eden Vali Memiş, burada yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin kadim bir vilayet olduğunu belirterek, “Türkiye’nin küçük ölçekli illerinden birisiyiz ama kültürel değerlerimiz açısından Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin manevi ikliminde yoğrulmuş bir vilayetiz” dedi.



“81 il içerisinde böyle değerli bir madenle ismi anılan yegane iliz, hoşgörü merkeziyiz”


Gümüşhane’nin bir hoşgörü merkezi olduğuna vurgu yapan Vali Memiş, “Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinde Müslüman Türklerle gayrimüslim Osmanlı tebaası bir arada yaşadı. Cami ve kilisenin bir arada yaşadığı, esnafın yan yana kepenk açıp kepenk kapattığı Türkiye’nin müstesna şehirlerinden birisiyiz. Hoşgörü merkezi olmamızın yanı sıra bir madenci kentiyiz de. 81 il içerisinde böyle değerli bir madenle ismi anılan yegane iliz” diye konuştu.


Asayiş olayları açısından Türkiye’nin en güvenilir illerinin başında Gümüşhane’nin geldiğini altını çizen Vali Memiş, “Türkiye’nin asayiş olayları açısından en güvenli ili olmak sadece polisiye tedbirlerle olmuyor. Bu toplumsal yapıyla alakalıdır. Camide ezan okunuyor. Bakkalımız dükkanını kilitlemeden gidip namazını kılıyor. Bu Türkiye’de artık çok az yerde kaldı. Siz iyiyseniz karşınızdaki insan da iyi oluyor. Özellikle üniversiteli öğrencilerimizin zaman zaman şikayetleri olsa da olumlu gelişmeler daha fazla. Yani yardımcı olan hemşerilerimiz daha fazla. Çünkü bizim artık en önemli geçim kaynağımızın başında üniversite öğrencileri geliyor. Hem ilçeler hem il merkezi için böyle” ifadelerini kullandı.


Vali Memiş ve beraberindekiler daha sonra Fatih Parkında vatandaşlara bin kişilik Ahilik Pilavı ikram etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa ’Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’ ile ’Veri Bilimi ve Analitiği’, BTÜ müfredatına girdi Yapay zeka alanında pek çok projeye imza atan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), bu tecrübesini yeni açacağı bölümlerle taçlandırmaya hazırlanıyor. BTÜ’de açılacak ’Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi’, ’Veri Bilimi ve Analitiği’ lisans bölümleri, bu yıl aday öğrenciler tarafından tercih edilebilecek. Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesinde yaptığı toplantıyla, aralarında Bursa Teknik Üniversitesinin de bulunduğu 20 üniversiteye yeni açılacak bölümleri duyurdu. Bu kapsamda BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde; Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği lisans programları açılacak. Yeni 2 bölüm, bu yıl ÖSYM kılavuzuna dâhil edilecek. Türkiye açısından son derece stratejik olan bu alanların dersleri, BTÜ bünyesindeki uzman akademisyenler tarafından okutulacak. Dersler teorik ve uygulamalı olarak aktarılacak. İşletmede Mesleki Eğitim Programına da dahil olacak bölüm öğrencileri, mezun olmadan iş deneyimi edinecek. Böylelikle BTÜ bu alanlarda yetişmiş, nitelikli insan kaynağı kazandırılmasını sağlayacak. BTÜ’nün yapay zekâ denilince akla ilk gelen üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Yapay zekâ alanında pek çok çalışmada imzamız bulunurken, bu alanlardaki başarımızın en somut örneği; TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem” çağrısında 2 yıl üst üste proje desteği alan sayılı üniversitelerden biri olma başarısını göstermemiz oldu. Bu çağrıda desteklenen toplam 27 projenin 2’sini Bursa’ya kazandırdık. Yine veri bilimi ve analitiği konusunda uzman kadromuzla öncü üniversitelerden biriyiz. Bu tecrübemizi şimdi ise yeni açılacak bölümlerle beraber öğrencilerimize aktaracak olmanın heyecanı içerisindeyiz” dedi. Yeni programlar sayesinde, öğrencilerin çağın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir şekilde yetiştirileceğine vurgu yapan Rektör Çağlar, “Günümüz dünyasında, büyük bir hızla değişim yaşanıyor. Üniversiteler olarak, müfredatımızda da bu değişimlere uygun dönüşümünü sağlamalıyız. Bu anlayışla Üniversitemizde açacağımız; Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi, Veri Bilimi ve Analitiği lisans bölümleri ile iş dünyasının bizden beklediği yetkinlikte mezunlar vereceğiz” diye konuştu. Rektör Naci Çağlar, “Çalışmalarımızı takdir edip, her zaman yanımızda olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a, bu ayrıcalıklı bölümleri üniversitemize kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum. Yeni programlarımızın üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Manisa Kaymakam Okumuş, Selendi’ye veda etti İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “Yurt Dışı Dil Eğitim Programı” kapsamında dil eğitimine katılmak için ilçedeki görevinden ayrılan Kaymakam Halil İbrahim Okumuş, kente veda etti. 21 aydır Selendi ilçesinde vekaleten kaymakamlık görevini yürüten Halil İbrahim Okumuş, yurt dışı dil programına katılmak üzere resmi kurumlara, esnafa ve vatandaşlara veda ederek ilçeden ayrıldı. Selendi’nin kendisi için her zaman güzel bir anı olarak kalacağını ifade eden Okumuş, "24 Ağustos 2022 tarihinde başladığım, yaklaşık 20 ay gibi bir süre içerisinde Selendi ilçesinde Kaymakam vekili olarak görev yapmakta iken İçişleri Bakanlığımızın açmış olduğu dil eğitimi kursu için önce Ankara’ya akabinde de İngiltere’ye gideceğimden dolayı çok sevdiğim ilçemize veda ediyorum. Mesleğimin ilk yıllarında Selendi gibi güzel bir ilçede görev yaptığım için kendimi şanslı hissediyorum. Selendi’de geçen 21 ay gibi bir süre içerisinde birlik ve beraberlik içinde çalıştık. En büyük kazancım sizleri tanımak olduğunu düşünüyorum. Eğitim, sağlık, asayiş, sosyal yardımlar ve diğer hizmet alanlarında çalışmalarımızı, toplumsal kalkınma ve refah düzeyinin artırılması amacı ile yürüttük. Bu vesile ile öncelikle görevim esnasında benden bilgi, tecrübe ve yardımlarını esirgemeyen sayın valimize, meslek büyüğümüz mülki idare amirlerimize, belediye başkanımıza, kurum amirlerimize, mesai arkadaşlarıma, muhtarlarımıza, Selendi’deki kuruluşlarımıza ve esnafımıza gösterdikleri ilgi ve samimiyetlerinden özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyor; güvenini, muhabbetini, sevgisini, dostluğunu, samimiyetini, misafirperverliğini her zaman hissettiren değerli Selendili heşehrilerime, değerli gazilerimize ve kıymetli şehit yakınlarımıza şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kaymakam Okumuş, konuşmasının ardından Belediye Başkanı Murat Daban olmak üzere kamu kurum, kuruluş ve vatandaşlara tarafından uğurlandı.
Manisa Mesir için Manisa’ya gelen yabancı misafirler yemekte ağırlandı Manisa’nın köklü festivali Uluslararası Manisa Mesir Macunu kapsamında şehre gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in ev sahipliğinde ağırlandı. Konuk delegasyonla hediye değişim töreni de gerçekleştirilen programda konuşan Başkan Zeyrek, “Ümit ediyorum ki, gelecek yıllarda daha büyük coşkuyla yine bir arada oluruz” dedi. Bu yıl 484’üncü kez düzenlenen ve UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında şehre gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri Büyükşehir Belediyesi’nde ağırlandı. Konuk delegasyonla hediye değişim töreni de gerçekleştirilen programa Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve eşi Nurcan Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı. Programda ilk olarak Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık söz aldı. Dernek Başkanı Ufuk Tanık, “Manisa’mıza kattığınız değerler ve emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. “Manisa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin en büyük örneklerinden” Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ise, “Mesir, Manisa’nın kültürel ve tarihi değerlerinin en büyük örneklerinden biridir. Aynı zamanda 17 ilçemizin kültürel birlikteliğini sağlayarak Manisa’nın tüm dünyaya tanıtılmasına anahtar olacak ve Manisa halkının refah topluma dönüşmesini sağlayacak hazinemizdir” diye konuştu. “Festivalimize katılımlarınız bizleri mutlu etti” Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek de, festival için Manisa’ya gelen tüm konuklara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Başkan Ferdi Zeyrek, “Şehrimizde 484 yıldır süregelen bu güzel festivalimize katılımlarınızla bizleri mutlu ettiniz. Salı günü coşkuyla başlattığımız festivalimizin 5’inci günündeyiz. Yarın, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in de katılımlarıyla düzenlenecek kortej ve ardından Sultan Camii minarelerinden yaklaşık 7 ton şifalı mesir macununun halka saçılmasıyla festivalimiz noktalanmış olacak. Siz saygıdeğer konuklarımızın hem festivalimizden hem de şehrimizden memnun kalacağınıza; buradan memnuniyetle ayrılacağınıza yürekten inanıyorum. Baharı yaşadığımız bu günlerde Manisa’mızın sıcağını ve Manisalıların sıcaklığını yakından görmüş oldunuz. Ümit ediyorum ki, gelecek yıllarda da daha büyük coşkuyla yine bir arada oluruz” dedi. “Manisa Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi” Yaklaşık 1,5 milyona sahip Manisa’nın, gelişmiş sanayisi, tarımsal zenginliği, doğal güzellikleri ve köklü tarihiyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, “Belediye Başkanı olarak hizmet etmekten gurur duyduğum şehrimizde, 484 yıllık tarihi olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali gibi önemli bir kültür mirasını sürdürüyor olmaktan da ayrıca onur duyuyorum. Bu güzel festivalle oluşturduğumuz sevgi ve dostluk köprüsünün daha uzun soluklu ve daha sağlam olması en büyük temennimdir. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünün ışığında, hepimizin ortak paydasının Dünya barışı olması gerektiğine inanıyorum. Bizler, her şeye rağmen iyiliği, güzelliği, barışı ve sevgiyi çoğaltmak için çok çalışmalıyız” ifadelerini kullandı. Konuk delegasyona hediyelere takdim edildi Konuşmaların ardından Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay ile Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Manisa’nın simgelerinden oluşan hediyeleri konuklara takdim etti. Festival için Manisa’ya gelen yabancı konuklar ve kardeş belediyelerin temsilcileri de ülkeleri ve şehirlerini temsil eden hediyeleri takdim etti. Programın ardından konuk delegasyon akşam yemeğinde ağırlandı.