GENEL - 27 Ekim 2018 Cumartesi 09:26

Dede mesleğini sürdürmek için Su Ürünleri Mühendisliği okudu

A
A
A
Dede mesleğini sürdürmek için Su Ürünleri Mühendisliği okudu

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde dedesinin 28 yıl önce kurduğu alabalık çiftliğini işleten su ürünleri mühendisi Hüseyin Taşkın, alabalığın bol tereyağında ve kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söyledi.

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde dedesinin 28 yıl önce kurduğu alabalık çiftliğini işleten su ürünleri mühendisi Hüseyin Taşkın, alabalığın bol tereyağında ve kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söyledi.


Tesisi dedesi Mustafa Taşkın’ın 1990 yılında Almanya’dan dönüş yapıp bahçeyi ve araziyi aldıktan sonra kurduğunu, yıllar sonra kendisinin devralarak dede mesleğini devam ettirdiğini dile getiren Taşkın, su ürünleri mühendisliğini dede mesleğini sürdürmek için okuduğunu belirtti.


Gümüşhane’nin ‘Alabalık’ vadisi olarak adlandırılan ve yıllık 89 ton alabalık üretimi yapılan Musalla-Gülaçar Vadisinde yer alan tesislerden birisi olan Taşkınlar Alabalık Çiftliği’nde hem yavru üretimi yapan hem de porsiyon alabalık satışı yapan Taşkın, alabalığın en iyi nasıl pişirildiğini anlattı.


Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın eteklerindeki vadide yer alan Kalecik köyü sınırlarındaki tesislerde arazilerinden çıkan kaynak suyuyla kurulan tesisin yıllık kapasitesinin 48 ton olduğunu ve yine yıllık 1 milyon 800 bin yavru kapasiteleri olduğunu kaydeden Taşkın, hem yavru üretimi yaptıklarını hem de porsiyonluk balık satışı yaptıklarını söyledi.


Balık satışlarının denizlerdeki av yasağı kalkıncaya kadar iyi olmasına karşın bu günlerde durgunlaştığını kaydeden Taşkın, “İyi alabalık bol tereyağında, ağır ateşte yavaş yavaş pişer. Burada yenilen balıkla evdeki balığın lezzetinin birbirini tutmamasının sebebi de bölgedeki hava ve suyuyla olduğu kadar ustasıyla da ilgilidir” dedi.


Balıkların sofraya gelmeden önceki sürecini de anlatan Taşkın, “Balıklarımız havuzdan tutulup temizleniyor. Sularını süzdükten sonra bir süre dinlendiriliyor. Tuzunu vurduktan sonra mısır ununa batırıp tereyağında kızartıyoruz. İşin sırrı tereyağında. Normalinde bir kişi 3-4 taneyle doyar ama 9-10 balık yiyeni de gördük” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, TFF. 3. Lig’de play-off oynamaya hak kazanan Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü’nü tebrik etti. TFF 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü, bugün tamamlanan son hafta mücadelelerinde, deplasmanda karşılaştığı Hacettepe 1945’i 1-0’lık skorla mağlup etti. Eskişehir ekibi bu skorla beraber topladığı 39 puanla ligi 6. sırada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, yayınladığı bir mesajla futbolcuları, teknik ekibi, taraftarları ve emeği geçenleri kutladı. Fuat Erdal mesajında, "Türk yükseköğretimine birçok ilki kazandıran üniversitemiz, kuruluşundan itibaren eğitim, araştırma ve sanat alanında olduğu gibi spor alanında da ülkemize önemli katkılar sunmuştur. Üniversitemiz modern tesislerinde öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize çok çeşitli branşlarda düzenli spor yapma imkanı sunarak bugüne kadar farklı branşlarda 16.000’in üzerinde sporcu yetiştirmiş ve ne mutlu ki ülkemize 800’ün üzerinde de millî sporcu kazandırma başarısı göstermiştir. Buradan şunu ifade etmek isterim ki Anadolu Üniversitesi, sağlıklı bir yaşam için sporu yaşam biçimi haline getirmeyi başarabilmiş, aktif bir spor kültürü oluşturabilmiş üniversiteler arasında en ön sıralarda yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl 3. Lig’e çıkan futbol takımımızın bir ilk sezonda play-offlara kalma başarısı göstermesi bizleri çok mutlu etti. Tüm taraftarlarımızı, sporcularımızı, teknik ekibimizi, kulüp yönetimimizi ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Karşıyaka maçında takıma başarılar diliyorum" dedi.