GENEL - 13 Mayıs 2019 Pazartesi 10:51

Gümüşhane’de yaban hayatı için meyve fidanı aşılanıyor

A
A
A
Gümüşhane’de yaban hayatı için meyve fidanı aşılanıyor

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü, "Kuşlar aç kalmasın" diye yaptığı tarla ekiminin ardından bu kez de yaban hayvanları için doğada meyveli fidan aşılaması gerçekleştirdi.

Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü, "Kuşlar aç kalmasın" diye yaptığı tarla ekiminin ardından bu kez de yaban hayvanları için doğada meyveli fidan aşılaması gerçekleştirdi.


Önceki yıllarda ‘Yaban Hayvanlarının Tabii Ortamlarında Desteklenmesi Eylem Planı’ kapsamında Gümüşhane genelinde 3 bin 287 meyve fidanını yaban hayatı için toprakla buluşturan DKMP, bu yıl ise 150 adet meyve fidanı aşıladı.


Çalışmalarla ilgili bilgi veren DKMP Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, insan ile yaban hayvanı çatışmasını önlemek ve yaban hayvanlarının doğal ortamlarında besin desteği sağlamak amacıyla doğada meyveli fidan aşılaması ve dikimi çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Bu minvalde 2019 yılında yaban kirazı, yaban elması ve özellikle ahlattan oluşan 150 adet meyve fidanının aşılandığını kaydeden Aydın, ayrıca 2016-2019 yılları arasında Gümüşhane genelinde doğaya 3 bin 287 adet meyve fidanı dikildiğini kaydetti.


Tabiatta besin kaynaklarının bozulmasının yaban hayvanlarının yeterli besin bulamamasına neden olduğunu dile getiren Aydın, “Besin bulamayan ayı ve domuz gibi yaban hayvanları da yerleşim yerlerinde tarım ürünlerine yöneliyor. Bölgemiz genelinde çeşitli sebeplerle azalmış olan yaban meyvelerinin çoğaltılması, kuşların, memelilerin tabiatta besin bulabilmesi için geliştirilen eylem planı kapsamında çalışmalarımız sürüyor. Yapılan bu çalışma ile orman ve orman içi açık sahalara meyve fidanları ve tohumlu orman ağacı fidanları dikilmeye devam edilecek. Böylelikle, ayı ve diğer memelilerin besin sıkıntısı çekmesi en aza indirilerek popülâsyonların devamı sağlanmış olacaktır” dedi.


Gümüşhane DKMP "Kuşlar aç kalmasın" diye 2014 yılında başlatılan kullanılmayan tarlaların ekimi kapsamında bu zamana kadar Gümüşhane’de 87 köyde, 192 farklı bölgede, 669 dönüm tarlayı biçilmemek üzere buğday, arpa, yonca gibi tohumlar ekmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.