SPOR - 12 Ağustos 2021 Perşembe 09:56

“Yaylanın Sultanları” izlenme rekorları kırıyor

A
A
A
“Yaylanın Sultanları” izlenme rekorları kırıyor

Gümüşhane’de yaylada hayvancılıkla uğraşan ve boş zamanlarında kendi imkanlarıyla kurdukları sahada kıran kırana voleybol müsabakaları yapan yayla kızlarının videosu 10 milyondan fazla izlendi.

Gümüşhane’de yaylada hayvancılıkla uğraşan ve boş zamanlarında kendi imkanlarıyla kurdukları sahada kıran kırana voleybol müsabakaları yapan yayla kızlarının videosu 10 milyondan fazla izlendi.


Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyünün denizden 2 bin 229 metre yükseklikte yer alan bulutlara yakın yaylasının Başaklı Obasında gençler kendi imkanlarıyla direk ve file ayarlayarak yağışlı günler haricinde hergün düzenli olarak voleybol oynuyor.


Sabah erken saatlerde kalkan ve hayvanlarıyla ilgilenen gençler daha sonra boş zamanlarını oluşturdukları voleybol sahasında geçiriyor. Yayla sakini yaşlılar ve çocukların seyirciliğini yaptığı müsabakalar kıran kırana geçerken profesyonel oyunculara taş çıkarırcasına voleybol oynayan gençlerin videosu geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformlarından birisinde 10 milyonu geçen izleme alınca dikkatleri üzerine çekti.


Aralarında üniversite mezunlarının da olduğu yayla kızlarının müsabakaları sosyal medyada en çok izlenen videolar arasına girerken önemli başarılar elde eden Kadın Milli Voleybol Takımına verilen “Filenin Sultanları” isminden esinlenerek “Yaylanın Sultanları” ismi verildi.


Torul Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün file desteği sağladığı voleybola sevdalı yayla kızları bu spora devam etmek ve kendilerini geliştirmek için Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu’ndan yaylalarına voleybol sahası istedi.



“Spor Bakanımızdan yaylamıza voleybol sahası yapmasını talep ediyoruz”


Yayla kızlarından Sevim Turan, üniversiteye hazırlandığını belirterek, “Şuan yaylada ikamet ediyoruz. 3-4 ay kadar buradayız. Kendi imkanlarımızla bir file yaptık. Sonra sağolsun Torul Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğümüz bize yardımcı oldular, file gönderdiler. Biz Türk kızları ve yayla kızları olarak voleybolda devam etmek istiyoruz. Biz Spor Bakanımızdan yaylamıza voleybol sahası yapmasını talep ediyoruz” dedi.


Bir diğer oyuncu Serpil Turan ise yaz aylarını yaylada geçirdiklerini belirterek, “Yazın yayladayız. İşlerimizi bitirir bitirmez, direk voleybol oynamaya geliyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte voleybol oynamayı çok seviyoruz ve bu alanda devam etmek istiyoruz” diye konuştu.



“Kendi imkanlarımızla burada çabalayarak bir yerlere gelmeye çalışıyoruz”


Yaz aylarını geçirdikleri yaylada sabahları erken kalkıp hayvancılıkla meşgul olup işlerini bitirdikten sonra boş vakitlerini voleybol oynayarak geçirdiklerini ve kendilerini geliştirdiklerini ifade eden üniversite mezunu yayla kızı Elanur Kudu da “İşlerimiz bittikten sonra boş vaktimiz çok oluyor. Voleybol oynamaya geliyoruz arkadaşlarımızla. Çok seviyoruz voleybol oynamayı. Ben ve arkadaşlarım voleybolda kendimizi çok geliştirdiğimizi düşünüyorum. Kendi imkanlarımızla burada çabalayarak bir yerlere gelmeye çalışıyoruz. Bu sosyal medya platformunda 10 milyon izlenmeyi geçen videomuz var. Orada da kendimizi ilerlettik. Bu bizi çok mutlu etti. Bu izlenme Gümüşhane’de en çok izlenmeler arasına da girmiş. Bu bizi gerçekten çok gururlandırıyor ve bizi daha çok hani voleybola yönlendirmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.


Yayla kızlarıyla voleybol oynayan Hasan Turan da yaylada yaşamayı ve voleybol oynamayı çok sevdiğini, kızların attığı topları karşılamakta zorlandığını söyledi.


Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından, daha önce de Torul Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün gönderilen filenin değiştirilip yeni direkler, file ve voleybol toplarının hediye edileceği, gençlere kendilerini geliştirme noktasında kurum tarafından her türlü desteğin verileceği öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da orman yangınlarıyla mücadele için "Orman Benim" kampanyası başlatıldı Elazığ’da orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin azaltılarak çevreye olan zararın en aza indirilmesi ve vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla "Orman Benim" kampanyası düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarını önlemek için orman yolları, yangın önleme şeritleri, orman bakımı, enerji nakil hattı altları yakınında yanıcı etmenlerin temizliği gibi birçok çalışma yürütüyor. Bu çerçevede orman yangınlarının önlenmesi, yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararların en aza indirilmesi, vatandaşlarda orman yangınlarının çıkmasını önleme bilincinin oluşturulması amacıyla 81 ilde olduğu gibi Elazığ’da da "Orman Benim" kampanyası düzenlendi. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğü koordinesinde Fırat Üniversitesi rektörlük kampüsü ormanlık alanında yürütülen kampanya ile ilk, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin de katılımıyla orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri, yerleşim yerleri ile tesislerin yanı başındaki yanıcı maddelerin azaltılması ve çöplerin temizlenmesiyle orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanıyor. Kampanya ile ilgili bilgi veren Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın bugün saat 10.00’da 81 ilde eş zamanlı olarak başlatmış olduğu ’Orman Benim’ etkinliğini bugün sayın valimizin de koordinesinde Elazığ’da Fırat Üniversitesi’nin kampüsündeki mevcut ormanda icra etmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Malum küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle orman yangınları büyük ölçüde tehdit oluşturmaya başlamıştır. Ülkemizde de orman yangınlarını önlemek amacıyla genel müdürlüğümüzün bizlere talimatları şu yönde; yangın öncesi eğitimlerin öğrenciden köy korucularına, jandarma birliklerimize ve vatandaşlara, yangın gönüllerine bu eğitimlerin zamanında yapılması yönünde talimatları olmuştu. 8 ilde malum Elazığ Orman Bölge Müdürlüğümüzün alanı Malatya’dan Hakkari’ye kadar, şu an 8 ilde de ’Orman Benim’ kampanyası uygulamaya geçildi. Bugün sizlerle yanıcı maddelerin ortadan kaldırılması, atılan çöplerin temizlenmesi, kurumuş dalların ve otların alandan temizlenmesi yönünde halkımızda, öğrencilerimiz arasında bilinçlendirme, bir hassasiyet oluşturma ve farkındalık oluşturmak amacıyla bugün bu etkinliği Elazığ’da icra edeceğiz” dedi. Düzenlenen programa Vali Yardımcısı Recep Gündüz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ, kurum müdürleri, akademisyenler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Niğde Niğde’de daha temiz bir orman için çöp topladılar Niğde’de "Orman Benim Kampanyası" çerçevesinde çöp toplama etkinliği düzenlendi. Orman yangınlarını önlemek ve temiz bir çevre için Kumluca-Hamamlı Erozyon Kontrol Sahasında düzenlenen çöp toplama etkinliğine Niğde Valisi Cahit Çelik, kurum müdürleri, emniyet teşkilatı mensupları, sağlıkçılar, izci kulüpleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Niğde Valisi Cahit Çelik, vatandaşları doğaya karşı daha dikkatli ve hassas olmaları konusunda uyardı. Bugün ’Orman Benim Kampanyası’ çerçevesinde Kumluca ve Hamamlı Mahallesi’ndeki yaklaşık bir 326 dönümlük ormanlık arazide temizlik yapılacağını belirten Vali Çelik, "Orman yangınlarının en büyük sebebi insan kaynaklı, son yıllarda Türkiye’de ortalama bir yılda 2 bin 600 civarında orman yangını oluyor ve bu meydana gelen orman yangınlarının yüzde 83’e yakını insan kaynaklı. Maalesef ormanlarımızı çok iyi kullanmıyoruz. Ormanlarımız hem habitat açısından hem de doğal güzellik açısından çok önemli. Ben sabahları bazen burada koşuyorum, gerçekten girdiğin zaman orman içerisinde her türlü çöpü bulabiliyorsunuz. Plastik atıklar, çöp poşetleri, şişeler, tek ülkemiz var, tek ilimiz var ve tek bir gezegenimiz var. Sonuçta dünya bizim evimiz. Türkiye de bizim evimiz. Bu anlamda ülkemizi, memleketimizi, temiz tutmak zorundayız. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak istiyorum. Daha dikkatli ve hassas olmalarını istirham ediyorum. Bir insan nihayetinde kendi evinde çöp içerisinde yaşamaz, yaşamak istemez. Çöp içerisinde eğer yaşıyorsa gerçekten biz o insana hasta damgasını vuruyoruz. Çevreye karşı da bu şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Sonuçta burası bizim evimiz ve sahip çıkmamız gerekiyor. Ormanlarımızın temiz olması gerekiyor. Bir pet şişe, cam şişe yangına sebebiyet verebiliyor. İnşallah bundan sonraki süreçte vatandaşlarımız, bizler, öğrencilerimiz hem ormana hem doğaya hem çevreye daha duyarlı olurlar" ifadelerini kullandı.
İstanbul Yabancıya satışta İstanbul ilk sırada Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. İstanbul ise yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıradaki yerini koruyor” dedi. Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. İstanbul yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sıradaki yerini koruyor. 2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede satın alım sureti ile en çok bağımsız bölüm edinilen ilk 10 il hakkında bilgiler veren Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “İlk sırada 120 bin 459 bağımsız bölüm satışı ile İstanbul yer alıyor. 2. Sırada 79 bin 684 satışla Antalya bulunuyor. Mersin 13 bin 75 satışla 3. Sırada yer alırken, Bursa 12 bin 398 satışla 4. Sırada bulunuyor. Ankara 11 bin 968 satışla 5. Sırada iken, Yalova 8 bin 575 satışla 6. Sırada bulunuyor. 7. Sırada yer alan Muğla’da 8 bin 449, 8. Sırada yer alan Aydın’da 6 bin 690, 9. Sırada yer alan İzmir’de 5 bin 910 ve 10.sırada yer alan Trabzon’da 5 bin 214 satış rakamı var” dedi. Ülkeler sıralamasında ilk sıra Rusya Federasyonu’nun Gene 2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede satın alım sureti ile en çok bağımsız bölüm edinen ilk on ülke hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı, “Ülke uyruklarına göre en çok satış Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Bu sayının toplamda 44 bin 28’e ulaştığını görüyoruz. Bu ülkeyi 32 bin 658 ile İran, 28 bin 712 ile de Irak takip ediyor. 4. Sırada ise 13 bin 435 ile Almanya, 5. Sırada ise 13 bin 17 satışla Kuveyt yer alıyor. Listede Suudi Arabistan 12 bin 963 ile 6. Sırada ilen İngiltere’de 11 bin 150 ile 7. Sırada bulunuyor. Afganistan listede 9 bin 242 satış ile 8. Sırada iken, Ukrayna 8 bin 189 satışla 9. Sırada. Son sırada ise 7 bin 914 satışla Azerbaycan yer alıyor” dedi. Konut öncelikli tercih Yabancıların satın almak sureti ile edindikleri taşınmaz adetlerine de değinen Özelmacıklı, “2024 yılı ilk çeyreğine kadarki sürede bağımsız bölüm edinimlerinin toplamının 292 bin 436 seviyesinde iken arsa - arazi ediniminin ise 16 bin 331 seviyesinde. Toplam taşınmaz edinimi sayısına baktığımızda ise 308 bin 767 adet seviyesinde. Taşınmaz sayısı dışında Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısı ise 360 bin 440 seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu. Birçok düzenleme yapıldı Yabancı gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz satın almaları yoluyla istisnai yoldan Türk vatandaşlığı kazanabilmelerinin mümkün kılındığını lakin son dönemde sektörün mülteci ve yatırımcı karmaşasında çok kan kaybettiğini ifade eden Özelmacıklı, “12 Aralık 2023 tarihinden itibaren vatandaşlık kazanabilmek amacıyla yapısız ve iki yıl içerisinde proje geliştirme zorunluluğu bulunan taşınmazlar ile tarımsal nitelikli arazilerin vatandaşlık kazanabilmek amacıyla edinilmesi mümkün bulunmuyor. Noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmelerine dayalı olarak yapılacak başvurularda kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş taşınmazlar esas alınabiliyor. Satış yoluyla edinilecek taşınmaz sayısında herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Lakin yönetmelikte belirtilen tutarın sağlanması esas” diye konuştu.