YEREL HABERLER - 07 Şubat 2013 Perşembe 15:09

GÜMÜŞHANE`DE ÜRETİCİLERE BRUSELLOZ ÇAОRISI

A
A
A
GÜMÜŞHANE`DE ÜRETİCİLERE BRUSELLOZ ÇAОRISI

Gümüşhane İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necmettin Aygün, vatandaşların bruselloz gibi hastalıktan dolayı yavru atma ve hayvan ölümü gibi durumlarda ölen hayvanlar için devletin tazminat ödediğini bildirdi.
Yaptığı açıklamada Bruselloz hastalığının Türkiye`nin her bölgesinde görülen kanayan bir yara olduğunu ifade eden Aygün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl programlı aşılama kampanyaları yürütüldüğünü söyledi.
Tarım ülkesi olan Türkiye`de bölgeler arasında sürekli hayvan hareketi yaşandığı için bu tür hastalıklarla mücadelede sonucun kısa zamanda alınmasının mümkün olmadığını dile getiren Aygün, ``Gerek İl Müdürlüklerimiz gerek birliklerimiz aracılığı ile üreticilerimizin bu ve buna benzer hastalıklardan zarar görmemesi için aşılama ve tedavi çalışmaları yanında çiftçi eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.`` dedi.
Aşılama ve tedavi çalışmaları sırasında kullanılan aşıdan dolayı yavru atma veya hayvan ölmesi durumunda anaç hayvanın küpe numarası ile birlikte üreticilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine gitmeleri gerektiğinin altını çizen Aygün, bu durumda bakanlığın ölen hayvanlar için üreticilere tazminat ödediğini söyledi.
Gümüşhane`de birliğe kayıtlı 487 küçükbaş işletmesi kayıtlı olduğunu, bu işletmelerde toplam 26 bin 104 hayvan kayıtlı olduğunu kaydeden Aygün, bunlardan 11 işletmede 70 küçükbaş hayvanda bruselloz hastalığı görüldüğünü bununda ilin işletme ve hayvan sayısının yüzde 1`ine tekabül ettiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta 600 kiloluk boğa görenlerin ilgisini çekiyor Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kars’ta besicilerin umutla beklediği hareketlilik başladı. Kentin Bayraktar köyünde özenle yetiştirilen 600 kiloluk boğa "Varto", görenlerin ilgisini çekiyor. Adını Muş’un Varto ilçesinden alan iri cüsseli kurbanlık, adeta köyün maskotu haline geldi. Sahibi Teymen Aydın, tarafından bebek gibi bakılan Varto isimli boğa, günlük özel yemlerle besleniyor. Ahırda sürekli kontrol altında tutulan boğa için besicisi, aylar süren emeğin karşılığını almak istiyor. Dikkatleri üzerine çeken boğanın en büyük özelliği ise sakin yapısı ve heybetli görünümü. 600 kiloluk Varto’yu satışa çıkardığını ifade eden besici Teymen Aydın, "Bu boğamın ismi Varto, müşterilerini bekliyor. Aşağı yukarı 600-650 kilo, kurbanlıkta olur, iyi damızlıkta olur. Hakiki Simental, müşterilerini bekliyor, fiyatı da 250 bin lira olur" dedi. Daha önce bir kısım kurbanlığı İstanbul ve Ankara’ya gönderdiğini belirten Teymen Aydın, "Kurbanlıklarımız satışa hazır, kurbanlıkların bir kısmını İstanbul’a gönderdik. Bir kısmını Ankara’ya gönderdik. Şuan da orada satıştalar, elimde 50-60 tosun var. 25 düvemiz var. Satıldı, müşterilerimize sattık, hayvanlarımız tamamen organik beslenmiştir. Doğal beslenmiştir" diye konuştu. Kurban Bayramı yaklaşırken büyükbaş hayvanlara olan talep artarken, özellikle yüksek kilolu ve bakımlı kurbanlıklar pazarda öne çıkıyor. 600 kiloluk Varto da şimdiden hem alıcıların hem de meraklı vatandaşların radarına girmiş durumda. Aydın, Kars’ta isteği fiyata Varto’yu satamaz ise Varto’da satılmak üzere İstanbul’a gönderilecek. Bayraktar köyünde besicilik yapan Teymen Aydın’ın, onlarca kurbanlığı ahırda alıcılarını bekliyor.
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.