POLİTİKA - 29 Mart 2022 Salı 13:37

Muhtarlar bu kez devletin taleplerini dinledi

A
A
A
Muhtarlar bu kez devletin taleplerini dinledi

Gümüşhane’de Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği tarafından “Hep biz devletten istedik, şimdi devletimiz bizden ne istiyor” ana temasıyla organize edilen toplantıda protokol üyeleri ve muhtarlar bir araya geldi.

Gümüşhane’de Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği tarafından “Hep biz devletten istedik, şimdi devletimiz bizden ne istiyor” ana temasıyla organize edilen toplantıda protokol üyeleri ve muhtarlar bir araya geldi.


Devlet Su İşleri (DSİ) 223. Şube Müdürlüğü sosyal tesislerinde gerçekleştirilen programda bugüne kadarki programların aksine muhtarlar kamudan herhangi bir talepte bulunmazken yaşanan bu duruma Vali Kamuran Taşbilek “Türkiye’de örneği nadir olan bir çağrıdır” diyerek teşekkür etti.



“Aziz milletin temsilcileri olduğunuz için bizim için çok değerlisiniz”


Etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun selamını muhtarlara ileten Vali Taşbilek, Türkiye’de doğrudan demokrasinin direk temsilcisi olan muhtarların devlet geleneğinde de çok kıymetli olduğunu belirterek, “Milletimiz çok değerli olduğu için, devletimizin temeli, dayanağı olduğu için sizler de o aziz milletin direk temsilcileri olduğunuz için bizim için çok değerlisiniz. Kapımız, gönlümüz her daim size açık. Ne gerekiyorsa, devletimizin imkanları çerçevesinde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü ihtiyacınızda, sadece kamusal ihtiyaçlar değil insani olarak yapabileceğimiz ne varsa abi, kardeş olarak üstümüze düşen neyse her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Devletimizin hizmetlerinin vatandaşa ulaşması noktasında muhtarların bizim gözümüz, kulağımız ve elimiz olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.



“Ramazana girerken hiç boynu bükük kimsemiz kalmasın”


Muhtarlardan rahmet ve merhamet ayı, 11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala köylerde ihtiyaç sahibi insanları mutlaka kendilerine bildirmelerini isteyen Vali Taşbilek, “Şimdi size çok önemli bir görev düşüyor. Köylerinizi bir daha tarayın. Darda kalmış, mazlum, sıkıntılı, bizim her türlü çabamıza rağmen ulaşamadığımız yetimimiz, hastamız olabilir onları bize bir şekilde ulaştırın ki mübarek Ramazanı hepimiz birbirimizden emin bir şekilde, birbirimize sahip olarak geçirelim. Bu konu muhtarlarımıza vebal olsun. En önemli konu bu. Ramazana girerken hiç boynu bükük kimsemiz kalmasın. Devletimiz onların sıkıntılarını çözecek güçtedir” diye konuştu.



“Çığ, heyelan döneminde hiçbir vatandaşımızın burnu kanamasın, hiçbir vatandaşımız zarar görmesin istiyoruz”


Vali Taşbilek konuşmasında son günlerde bahar mevsiminde havaların ısınması, donma-çözünme olaylarının artmasına bağlı olarak sık sık gerçekleşen heyelan ve çığ hadiselerine karşı da uyarılarda bulunarak “Bu aralar kıştan, bahara geçiş dönemindeyiz. Geçen gün Kürtün’de acı bir hadise yaşadık, bir çocuğumuz hala komada yatıyor. Allah yardım etsin. Tonya’da 4 vatandaşımız rahmete kavuştu bir taşın arabaya düşmesiyle. Bölgemizle ilgili ben bütün arkadaşlarımıza talimat verdim, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da bu manada bütün illere talimatları var. Bütün illerde en sıkıntılı yerleri tarıyoruz, araştırıyoruz. Bizim atladığımız, sizin heyelan ve çığa dair her daim gördüğünüz yer varsa lütfen hemen haberimiz olsun. Ekiplerimiz çalışıyor. Sizlerle işbirliği içerisinde bütün riskli bölgelerimizi belirleyip çığ, heyelan döneminde hiçbir vatandaşımızın burnu kanamasın, hiçbir vatandaşımız zarar görmesin istiyoruz. Bu noktada da sizden yardım talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Toplantıya katılan Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen de “Bizler beraber seçildik, beraber vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Zor bir süreçten geçtik. Pandemi süreci nedeniyle bir süredir bir araya gelemiyorduk. Gümüşhane Belediyesi olarak sizlerin emrindeyiz. Elimizden ne gelirse, gücümüz neye yeterse o konuda sizlerin emrinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum” diye konuştu.



“Bugün de muhtarlarımızı toplayalım, devletimizin bizden istediği bir şey var mıdır diyerek sizleri dinleyelim istedik”


Etkinliğin ev sahibi Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir ise “Bugün muhtarlarımız ve bürokratlarımızı bu kahvaltıda buluşturmak istedik. Her yapılan toplantıda muhtarlarımızın taleplerini dinliyorsunuz. Dernek yönetimi olarak bugün de muhtarlarımızı toplayalım, devletimizin bizden istediği bir şey var mıdır diyerek sizleri dinleyelim istedik. Her zaman muhtarlar istiyordu bu sefer de bakalım ki devletimiz bizden ne istiyor dedik. Devletimizin istekleri resmi yazışmalarla size geliyor ama bugün hep birlikte konuşalım istedik. Pandemi sürecinden geçtik. Bu süreçte bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız ve muhtarlarımız çok değerli işler, büyük katkılar yaptı. Yoğun kış şartlarında karla mücadele çalışmaları için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu yoğun yağışa rağmen çok sıkıntılar yaşanmadı yollarımızda” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Aşkın Bak: "Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz" Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, 59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun, Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olduğunu belirterek, "Fransa Bisiklet Turu nasıl Fransa’nın önemli yerlini tanıttıysa biz de bu organizasyonla Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz. Turizmde çok büyük artış var. Türkiye bir turizm ülkesi, bu noktada da hedefler büyük" dedi. 59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, 8. ve son etabı olan İstanbul - İstanbul etabıyla tamamlandı. Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen ödül törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Organizasyonun önemine değinen Bakan Bak, "59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu ekiplerimiz başarıyla tamamladı. Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından bir tanesi. Etap etap, il il, ilçe ilçe gezerek, Türkiye’nin güzel noktalarını tamamlayarak, İstanbul’a geldik. İstanbul’da yağmur bizi yakaladı. Güzel bir yağmurlu İstanbul gününde, kazasız bir organizasyon oldu. Tedbirler alındı, yarış hakemleri güzel bir planlama yaptı. Cumhurbaşkanımız TUR’a önem veriyor. Önemli yatırımlar yaptık. Türkiye’nin dört bir yanında büyük organizasyonlar var. Bizim de 4 takımımız katıldı. Onlara da teşekkür ediyoruz. Bisiklet bir yaşam tarzı, bisikletin gençlerin, halkımız tarafından benimsenmesi çok önemli. Güzel tablolar ortaya çıkıyor, halkımızın ilgisi artıyor. Giderek talep artıyor" diye konuştu. Spor organizasyonlarına desteğin devam edeceğini belirten Bak, "Türkiye spor ülkesi olma yolunda büyük adımlar katetti. Özellikle adrenalin gerektiren, güç gerektiren önemli sporlar. Fransa Bisiklet Turu nasıl Fransa’nın önemli yerlini tanıttıysa biz de bu organizasyonla Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz. Turizmde çok büyük artış var. Türkiye bir turizm ülkesi, bu noktada da hedefler büyük. Turizm gelirlerini arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Spor organizasyonlarına her zaman destek veriyoruz ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Toto olarak desteklemeye devam edeceğiz. Yağmur da yağsa, kar da yağsa biz buradayız. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Manisa Manisa’da on binlerce el şifaya uzandı UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan, pandemi ve deprem nedeniyle 4 yıldır yapılamayan 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Camisi kubbelerinden saçılan 7 ton mesir macununu alabilmek için on binlerce insan birbirleriyle yarışırken izdihama neden oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de festivale ilk kez genel başkan olarak katıldı. Osmanlı tarihinde, 484 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan mesir macunu, coşkulu bir kutlama ile Sultan Camisi minare ve kubbelerinden halka saçıldı. 4 yıllık bir hasretin ardından karnaval havasında gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından Sultan Camisinin kubbe, minare ve çevredeki binalardan saçılan mesir macunlarından kapabilmek için on binlerce insan adeta izdihama neden oldu. Mesir saçım töreni kortejle başladı Manisa Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşü ile başlayan festivale, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, AK Parti Manisa Milletvekilleri Mücahit Arınç, Tamer Akkal, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, çevre illerin milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda ülkenin büyükelçisi, yabancı ülkelerin delegasyonları, halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar katıldı. Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı padişahları, şehzadeleri, yabancı ülkelerden gelen ekipler bulundu. Geniş güvenlik önleminin alındığı festivalde, mehter takımının marşları ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvarı güzergahında devam edip Sultan Camisi’ne ulaştı. Yabancı ülkelerden ve Türkiye’den katılan dans toplulukları kortej boyunca gösterileriyle festivale karnaval havası kattı. Protokol üyeleri, evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanarak korteje eşlik eden halkı selamlarken, kortej sonunda Sultan Camisi önünde toplanan on binlerce kişi heyecanla mesir macunu saçımını bekledi. Temsili Hafsa Sultan şifa dağıttı Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından seçilen temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile temsili Merkez Efendi’nin mesir macunu saçılması için berat vermesinin ardından protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Sultan Camisi minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunu halka saçıldı. Her sene olduğu gibi bu yıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi, izdiham yaşandı. Filistin bayraklarının da açıldığı saçım töreninde bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi. Her festivalde olduğu gibi şemsiyelerini ve ceketlerini ters açarak mesir macunlarını ağaç veya elektrik direklerinin tepelerinde kapmaya çalışanlar da renkli görüntüler oluşturdu. Onlarca mesir kaptı Festivalde özellikle gençler mesir macunu kapabilmek için büyük bir mücadele verirken, Halil İbrahim Demirci, "Manisa’nın yerlisiyim. Dört yıldır mesirin olmasını bekliyordum. Sağ olsun 4. yıldan sonra Ferdi Zeyrek Başkanımız sayesinde oldu. 20-30 topladım. Savaştım, mücadele ettim" dedi. Mesir macununun tarihi Türkiye’de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 484 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun her nevruz günü halka saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesir macunu saçılarak bugün 484 yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor. 41 çeşit baharat Şifalı mesir macunu içinde yer alan 41 çeşit baharat ise şöyle: "Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile."