ÇEVRE - 13 Nisan 2022 Çarşamba 09:39

Türkiye’nin en hızlı akan çayında artan su seviyesi korkutuyor

A
A
A
Türkiye’nin en hızlı akan çayında artan su seviyesi korkutuyor

Gümüşhane kent merkezini derin bir vadiye ayıran ve Türkiye’nin en hızlı akan çayı olan Harşit Çayı yüksek kesimlerdeki kalın kar kütlelerinin erimesiyle birlikte aşırı derecede yükseldi.

Gümüşhane kent merkezini derin bir vadiye ayıran ve Türkiye’nin en hızlı akan çayı olan Harşit Çayı yüksek kesimlerdeki kalın kar kütlelerinin erimesiyle birlikte aşırı derecede yükseldi.


Vauk Dağından doğarak 160 kilometre sonra Giresun’un Tirebolu ilçesinden Karadeniz’e dökülen Harşit Çayı’nın su seviyesi son aylarda yoğun şekilde yağan karların erimesiyle mevsim normallerinin üzerine çıktı.


Kurak geçen sonbaharın ardından kış mevsiminde etkili kar yağışları Harşit Çayı’nın su seviyesini de mevsim normallerinin üzerinde artırdı. Kent merkezi ile Torul, Kürtün ve Doğankent’i geçip Tirebolu’dan denize dökülen ve Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından biri olma özelliği taşıyan Harşit Çayı’nın su seviyesinin artması taşkın riski tartışmalarına neden oldu. Geçtiğimiz ay 60 metreküp doluluk oranına sahip olan Harşit çayında doluluk oranı Nisan ayı itibariyle saniyede 93 metreküp olarak ölçüldü.


Harşit çayının debinin artması bu çay üzerine enerji üretimi amacıyla kurulan barajlardaki su seviyesinin de artmasına neden oldu. Kürtün Barajında doluluk oranı yüzde 83, Torul Barajında doluluk oranı yüzde 66 seviyesine yükseldi.



“Geçmişte yolların suyla dolduğunu hatırlıyorum”


Kent merkezinden geçtiği kısımda ıslah çalışması yapılan Harşit Çayında su seviyesinin artmasını endişeyle izlediklerini kaydeden vatandaşlardan Atilla Asil, “Şehrin aşağı ve yukarı bölgelerinde araziler doldu. Şu anda yapılan ıslah çalışmaları bence yetersiz dar ve küçük. Bu su 50-60 kilometrelik vadilerden geliyor. Bunun hesabını yapanlar tam yapmamış, inşallah bunu düşünürler. Bu su yoğun bir şekilde gelse yetmez, taşkınlar olur. Geçmişte, Bağlarbaşı mahallesinden, Jandarma bölgesine kadar yolların suyla dolduğunu hatırlıyorum. Daha önceki yıllarda aşırı yağıştan dolayı araçların, hayvanların sürüklenmeleri oldu” dedi.


Islah çalışmalarının yapılmadığı bölgelerde taşkınlar olabileceğini savunan Yaşar Koç ise “Eskiden yağmur çok yağınca taşmalar oluyordu. Gümüşhane’de eskiden her 10 yılda bir sel taşkınları oluyordu ama şu an öyle bir durum görünmüyor. Islah çalışmalarının yapılmadığı yerlerde taşmalar olabilir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.