YEREL HABERLER - 28 Mart 2013 Perşembe 16:53

GÜMÜŞHANE`DE DEPREM KONFERANSI

A
A
A
GÜMÜŞHANE`DE DEPREM KONFERANSI

Türkiye ve dünyanın sayılı deprem araştırmacılarından Prof.Dr. Ahmet Ercan, Gümüşhane Üniversitesinde düzenlenen ``˜Depremde Yıkılmaz Yapılar İçin Kentsel Dönüşüm Sürecinde Yer ve Yapı İncelemeleri Nasıl Yapılır?` konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisli Bölümü tarafından Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı salonda düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Ekrem Akdoğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Nuh Demirbaş, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Jeofizik Mühendislik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nafız Maden, yaptığı açılış konuşmasında bölümü hakkında bilgiler vererek, Jeofizik Mühendisliğinin ne olduğunu anlattı. Jeofiziğin yer davranışlarını inceleyen ve jeoloji, fizik ve matematik bilimlerini içeren bir bilim dalı olduğunu ifade eden Maden, konferansa katılan herkese teşekkür etti.
Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Nuh Demirbaş da konuşmasında Türkiye topraklarını yüzde 93`ünde aktif fay, sanayi kuruluşları ve nüfusun yüzde 98`inin de deprem bölgesinde yaşadığını söyledi. Gümüşhane`nin jeofizik için bir açıkhava müzesi olduğunu kaydeden Demirbaş, öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.
Özgeçmişinin okunmasının ardından kürsüye çıkan İTÜ Jeofizik Mühendisliği ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye`nin en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
Gümüşhane`nin deprem açısından Türkiye`nin en güvenli illerinden birisi olduğunu ifade eden Ercan, deprem nedeniyle yurt dışına giden sanayicileri eleştirerek yurt dışı yerine buralara gelmelerini istedi.
``GÜMÜŞHANE EV ORMANINA BENZİYOR``
Gümüşhane`nin üstten bakıldığında bir ``˜ev ormanına` benzediğinin kaydeden Ercan, ``Harşit çayının kenarında yapılaşmaya devam edilirse oradaki herkes depremleri duyar. Bence oraların yıkılıp bahçeye dönüştürülmesi, kentleşmenin çayın paralelinde dağların yamacına doğru olması gerekir.`` dedi.
``TARİHİ BİNALAR TÜRKLERİN BULUŞU DEPREM EVLERİDİR``
Eski Gümüşhane evlerinin depremde asla yıkılmayacak bir teknoloji ile yapıldığını ifade eden Ercan, villalar yapanların bu tip binaları model olarak almalarını istedi. Bu tür evlerin Türkiye`nin hemen her yerinde olduğunu dile getiren Ercan, ``Bunlar Türklerin buluşu olan deprem evleridir`` dedi.
``KENTSEL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜK EYLEMİ VE SORUNUDUR``
Kentsel dönüşümün Türkiye`nin en büyük eylemi olduğunu, işsizliği giderdiğini, sağlıklı, sağlam ve güzel kentler oluşturduğunu, ekonomiyi çevirdiğini, ülkeyi geliştirdiğini ve toplumu mutlu ettiğini belirten Ercan, kentsel dönüşümde yaşanan aksamaları şöyle sıraladı: ``Bulunduğu yerde yüksek kat vererek dönüştürme yoğunluğunu arttıracak, çarpık yapılaşmayı önlemeyecek, fırsatçı yüklenicileri varsıl edecektir. Mahalle ölçeğinde, kent tasarımcıları, çevre mühendisleri denetiminde dönüştürme yapılmalı. Dönüştürmeye yöresel mimari örneği yansıtılmalı, kişilikli kentler oluşturulmalıdır. Yapıda iki çalışmanın çakışması ve çatışması önlenmelidir. Yapılaşma ile yapı jeofiziği çalışmalar atlanmamalıdır. Betondan alınan karot sayısı azaltılıp yerine yapı jeofiziği yapılmalıdır. Z-toprak türü belirlemesi doğrudan titreşimcilik ölçülerinden belirlenmeli.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Vali Akbıyık’tan 19 Mayıs mesajı Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesi ile mesaj yayımladı. Vali Akbıyık mesajında, "19 Mayıs 1919; büyük bir milletin yeniden ayağa kalkışının, bağımsızlık ve özgürlük iradesini tüm dünyaya ilan ettiği tarihtir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla, bağımsızlık meşalesi yakılmış; Samsun’da yükselen o ses, dalga dalga Anadolu’nun dört bir yanına yayılmıştır. Türk milletinin karakteri bağımsızlıktır. Tarih boyunca hiçbir esareti kabul etmeyen aziz milletimiz, Milli Mücadele ruhuyla yeniden şahlanmış; birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir destan yazmıştır. 19 Mayıs, gençliğe duyulan güvenin ve inancın da sembolüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anlamlı günü gençlerimize armağan etmesi; yarınlarımızın teminatı olan gençliğe verdiği değerin en açık göstergesidir. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gençliğe olan inancını; "Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz." sözleriyle ifade etmiştir. Çünkü Atatürk, güçlü bir geleceğin; düşünen, üreten, sorgulayan, milli ve manevi değerlerine bağlı gençlerin omuzlarında yükseleceğine inanmıştır. Bugün gençlerimize düşen en büyük sorumluluk; ecdadımızdan emanet aldıkları büyük mirası daha ileri taşımaktır. Bilimde, sanatta, sporda, teknolojide ve hayatın her alanında kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri; köklü tarihimizden, kültür ve medeniyet mirasımızdan güç alarak ahlaklı, erdemli, çalışkan, vatanına ve milletine hayırlı bireyler olmaları büyük önem taşımaktadır. Geçlerimizin cesaret ve azmiyle Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek irade de yine gençlerimizin omuzlarında yükselecektir. Bu vesileyle; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Aziz milletimizin ve geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum" dedi.
Aydın Kuşadası’nda basketbol turnuvası başladı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden genç sporcu Fahrettin Efe İbrikoğlu anısına gerçekleştirilen 3x3 Basketbol Turnuvası büyük bir coşku ile başladı. Genç sporcuların yoğun ilgi gösterdiği turnuvanın açılışını Kuşadası Belediye Başkan Vekili Tahsin Demirtaş yaptı. Turnuva, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda kurulan özel platformda düzenlendi. Gün boyu süren organizasyonda genç sporcular parkede kıyasıya mücadele ederken, meydanı dolduran vatandaşlar da heyecana ortak oldu. Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte sporun birleştirici gücü bir kez daha ön plana çıktı. Turnuvanın ilk atışını yapan Başkan Vekili Tahsin Demirtaş, organizasyonun kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirterek duygusal açıklamalarda bulundu. Başkan Vekili Tahsin Demirtaş konuşmasında, geçtiğimiz yıl yaşanan kaybın kentte derin üzüntü oluşturduğunu ifade ederek şu sözlere yer verdi: "Bu etkinlik benim için çok önemli. Geçtiğimiz yıl elim bir hastalık sebebiyle kaybettiğimiz Efe İbrikoğlu adına düzenleniyor. Efe, Kuşadası’nın büyük bir değeriydi. Onun adını uğraştığı spor dalı ile yaptığımız bir turnuvada yaşatıyor olmak büyük mutluluk. Bu turnuvaların devamını da getirmek istiyoruz" Müsabakalar boyunca sadece rekabet değil, eğlence ve dayanışma ruhu da ön plana çıktı. Müzik ve çeşitli etkinliklerle festival havasında geçen organizasyonda gençler hem spor yapmanın hem de 19 Mayıs coşkusunu birlikte yaşamanın mutluluğunu yaşadı. Etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getiren genç sporcular ise, "Kuşadası’nın gençleri olarak bu tür etkinlikleri sıkça görmek istiyoruz. Bizleri her zaman destekleyen Kuşadası Belediyesine çok teşekkür ediyoruz" diyerek organizasyona destek veren belediye ekiplerine teşekkür etti.
İstanbul Milli boksörlerden Sırbistan’da 12 madalya Sırbistan’da 14-17 Mayıs 2026 tarihlerinde düzenlenen 63. Belgrad Winner Uluslararası Boks Turnuvası sona erdi. Organizasyonda milli boksörler 4 altın, 5 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 12 madalya kazandı. 63. Belgrad Winner Uluslararası Boks Turnuvası 14-17 Mayıs 2026 tarihlerinde Sırbistan’da gerçekleşti. Mili boksörler, 4 altın, 5 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 12 madalya elde etti. Kadın Boks Milli Takımı ise turnuvada gösterdiği başarılı performansla takımlarda ilk sırayı alarak şampiyonluk kupasının sahibi oldu. 63. Belgrad Winner Uluslararası Boks Turnuvası’nda milli boksörlerin sıkletleri ve elde ettikleri dereceler şöyle: Altın madalya - 48 kg: Nurselen Yalgettekin - 65 kg: Berfin Kabak - +80 kg: Havvanur Kethüda - +90 kg: Berat Acar Gümüş madalya - 54 kg: Nilay Yaren Çam - 57 kg: Ece Asude Ediz - 80 kg: Mihriban Güneri - 50 kg: Salih Samet Oruç - 80 kg: Mert Aybuğa Bronz madalya - 60 kg: Evin Erginoğuz - 80 kg: Yaren Düztaş - 55 kg: Semih Gümüş Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Suat Hekimoğlu da milli boksörleri tebrik ederek, "63. Belgrad Winner Uluslararası Boks Turnuvası’nda ringe çıkarak ülkemizi en iyi şekilde temsil eden tüm sporcularımızı yürekten kutluyorum. Kazanılan 12 madalya, Türk boksunun uluslararası arenadaki gücünü ve yükselişini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Özellikle Kadın Milli Takımımızın takım halinde şampiyon olarak kupayı kaldırması, bizler için ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. Bu başarıda emeği geçen teknik ekibimizi, antrenörlerimizi ve bayrağımızı dalgalandıran tüm boksörlerimizi tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. Türk boksu, her geçen gün daha büyük hedeflere doğru emin adımlarla yürümeye devam edecektir" dedi.