YEREL HABERLER - 25 Temmuz 2013 Perşembe 13:30

GÜMÜŞHANE KENT ORMANINDA ÖKSE OTU MÜCADELESİ BAŞLADI

A
A
A
GÜMÜŞHANE KENT ORMANINDA ÖKSE OTU MÜCADELESİ BAŞLADI

Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefliği, kurduğu ekiple kent ormanında ökse otu mücadelesi başlattı.
Gümüşhane Orman İşletme Şefi Murat Akyan nezaretinde 12 kişiden oluşan ekip, sarıçam ağaçlarında oluşan ve bu ağaçların kurumasına neden olan ökse otlarını temizliyor.
Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, kentin genelindeki sarıçamlarda bulunan ökse otunu temizlemek için çalışma başlattıklarını belirterek, ``Gümüşhane Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde bulunan Kent Ormanı civarsındaki sarıçam ağaçlarına arız olmuş ökse otunu temizleme çalışması başlattık. Bu bitki ağaçlarda kısmi kurumalara neden oluyor. Gümüşhane`de sarıçamlara arız olan bu bitkinin yaptığı zararların yayılış alanı oldukça yüksek bir miktarı kapsıyor. Şehrimizin değişik yerlerinde bu zararlar görülüyor. Bu zararı önleyebilmek için çalışma başlattık`` dedi.
Ökse otunun çam ağaçlarının gelişimini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Aydın, ``Uzun yıllardan beri sarıçama bulaşan bitkinin zararı giderek artmaktadır. Biz Müdürlük olarak bakım çalışmalarımız kapsamında ökse otunun sarıçamların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini tespit ettik. Bu çalışmalar sonucunda yapabilecek olduğumuz en doğru işlemin bitkinin biyolojisi gereği tamamıyla alandan çıkarılması olduğuna karar verdik. Pilot bölge olarak Kent Ormanı`nı seçtik. Tamamen kurumaya yüz tutmuş olan bitkilerin kesilerek alandan uzaklaştırılması ve sarıçama yeni musallat olmuş bitkilerin de budama makasları ile alınarak alandan uzaklaştırılması yöntemine gideceğiz. Bu çalışmayı yaparken tüm ökse otu bitkisi alandan kesilip tüm orman alanını kesme gibi bir durum söz konusu değil. Vatandaşlarımız da bu bitkileri toplayabilir. Biz Orman İşletme Müdürlüğü olarak kendilerinden hiçbir ücret talebinden bulunmayacağız. Şuanda 12 kişilik bir ekiple çalışmalarımıza başladık. Aynı zamanda yapılan çalışma bölgesinde çıkan ağaçlardan kendi orman depomuzda ekonomiye kazandıracak olduğumuz tomruklar ve yakacak odunlar oluşacak. Bunları da satışa çıkaracağız`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Cizre’de kamyonet otomobile arkadan çarptı: 2 yaralı Şırnak’ın Cizre ilçesinde kamyonetin otomobile arkadan çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza, Cizre ilçesine bağlı Dirsekli Mahallesi eski Şırnak yolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, ilçe merkezinden Dirsekli Mahallesi istikametine seyir halinde olan ve sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 73 ABK 915 plakalı otomobile, aynı istikametten gelen ve sürücüsü belirlenemeyen 34 MPM 750 plakalı kamyonet arkadan çarptı. Çarpışmanın şiddetiyle her iki araçta da büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, araçlar içerisinde bulunan 2 kişi yaralandı. Kazayı gören çevredeki vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmesi üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan jandarma ekipleri, yolda ikinci bir kazanın yaşanmaması için güvenlik önlemi alarak trafiği kontrollü bir şekilde tek şeritten sağladı. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Cizre Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavisi süren yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. Kaza nedeniyle bir süre kontrollü olarak sağlanan trafik, kazaya karışan araçların çekici yardımıyla yoldan kaldırılmasının ardından normale döndü. Jandarma ekipleri, kazayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı.