GENEL - 29 Ağustos 2013 Perşembe 09:46

GÜMÜŞHANELİ DAОCILAR AОRI DAОINDA

A
A
A
GÜMÜŞHANELİ DAОCILAR AОRI DAОINDA

Gümüşhaneli dağcılar Türklerin Anadolu`ya girişinin 942. yılında Türkiye ve Avrupa`nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü`nün katkıları, Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği`nin organizasyonu ve Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü`nün (GÜDAK) desteği ile gerçekleşen tırmanışa 13 sporcu katıldı.
Toplam 4 gün süren tırmanışta ilk olarak genç ve yaşlı sporculardan oluşan kafile Ağrı`nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Çevirme köyünden yürüyüşe başladı. Akşam saatlerinde Ağrı dağı eteklerindeki 3 bin 200 metre rakımda bulunan Çevirme kampında çadır kurarak ilk geceyi burada geçiren sporcular ertesi gün 4 bin 200 metre rakımda bulunan ve oldukça kayalık bir alanda kamp kurdu.
Aynı gün gece yarısı saat 02.00`da zirve tırmanışı için harekete geçen sporculardan ikisi yüksek rakımda yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle kampta kalırken diğer 11 sporcu yaklaşık 4 bin 800 metrede buzul ve karla karşılaştı. Sporcular sabahın ilk ışıklarına denk gelen yürüyüş sırasında doğan güneşle birlikte Ağrı dağının siluetinin Doğubeyazıt ovasına düşmesiyle oluşan Türkiye`nin en büyük gölgesini de izleme fırsatı buldu.
Sıfırın altındaki soğuk hava, yüksek rakım ve zorlu parkur nedeniyle oldukça yavaş ilerleyen ekip, yabancı ve Türklerden oluşan diğer ekiplerle birlikte 4 bin 200 metre kampından yaklaşık 5 saat sonra 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı zirvesine ulaştı. Ekip burada güneşli havanın tadını çıkararak bir saatten fazla zirvede kaldı.
Gümüşhaneli sporcularla aynı gün zirve yapan ve dünyanın en iyi dağcıları arasında gösterilen Tunç Fındık`la bir süre sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektiren ekip dönüşe geçti.
Ekibin en yaşlı üyesi 68 yaşındaki emekli imam Yusuf Gözün`ün de katıldığı zirve tırmanışının ardından sporcular önce 4 bin 200 kampına, ardından da 3 bin 200 metre kampına inerek burada bir gece konakladıktan sonra Çevirme köyünde ki araçlarına ulaşarak etkinliği tamamladı.
Dağcılık İl Temsilcisi Yılmaz Şahin, çok keyifli bir tırmanış gerçekleştirdiklerini belirterek yürüyüşü Türklerin Anadolu`ya girişinin 942.yıldönümüne adadıklarını söyledi. Şahin, yürüyüşle Gençlik ve Spor Bakanlığının konuyla ilgili tüm yurtta düzenlediği etkinliklere de katkı sağladıklarını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise kendisinin dördüncü kez Ağrı Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirdiğini belirterek, bu yıl zirvede havanın çok güzel olduğunu, fırtınanın çok az olması ve havanın güneşli olmasıyla birlikte çok zevkli bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. Akbulut, Türklerin Malazgirt Zaferi ile Anadolu`ya girişinin 942.yıldönümüne denk gelen 26 Ağustos tarihinde zirveye ulaştıklarını belirterek, ``Böylesine anlamlı bir günde Türkiye ve Avrupa`nın en yüksek noktasına ulaşmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Son dört yıldız çeşitlik ortalık ve desteklerle düzenlediğimiz Ağrı Dağı zirve tırmanışlarına katılan sporcularımıza ayrıca teşekkür ediyoruz`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Aile Festivali’nde yüzlerce vatandaş bir araya geldi Çorum’da düzenlenen Aile Festivali’nde, yüzlerce aile ve çocuklar bir araya geldi. Gün boyu süren programda çocuklar doyasıya eğlenirken, aileler de birlikte vakit geçirmenin mutluluğunu yaşadı. Çorum’da Valilik ve Belediye tarafından düzenlenen Aile Festivali’nde yüzlerce vatandaş Millet Bahçesi’nde bir araya geldi. "Aileyle Köklenen, Nüfusla Güçlenen, İstikbale Yükselen Türkiye" ve "Biz Büyük Bir Aileyiz" sloganlarıyla gerçekleştirilen festival, ailelerin çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmesi amacıyla organize edildi. Festival alanında gün boyu süren etkinliklerde renkli görüntüler oluştu. Programda çocuklara ve ailelere yönelik birçok etkinlik düzenlendi. Minikler; yüz boyama, jimnastik parkuru, mini parkur yarışmaları, saksı boyama ve fide dikimi gibi etkinliklerle doyasıya eğlendi. Çocuklara özel hazırlanan "Çocuk Marangozluk Atölyesi" de festivalin en fazla ilgi gören alanları arasında yer aldı. Engelli çocuklar ve aileleri için oluşturulan resim atölyesinde ise çocuklar sanatla buluştu. Festivalde el sanatları atölyeleri, anı duvarı resim köşesi, balon şovları ve değerler eğitimi maskot gösterileri de renkli görüntüler oluşturdu. Program kapsamında Çorum Belediyesi Gençlik Spor Oyunları’nın ödül töreni de yapıldı. Yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edildi. "Ailelerin birlikte vakit geçirebilmesi çok kıymetli" Programda konuşan Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, festivalin aile bağlarının güçlenmesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Bugünkü etkinlik, aile bağlarının güçlenmesi, aile bireylerinin bir araya gelip kaynaşması anlamında çok kıymetli olmuştur. Dijital dünyanın hayatın her alanına girdiği bir dönemde ailelerin birlikte vakit geçirebilmesi çok kıymetli. Bu etkinlik de ona hizmet edecek" dedi. "Güçlü olabilmemiz için nüfusumuzun artması lazım" Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da güçlü aile yapısının güçlü toplum için önemli olduğunu ifade etti. Başkan Aşgın, "Güçlü bir aileye sahip olmak, aile bağlarımızın güçlü olması, annelerimizin, babalarımızın ve evlatlarımızın huzurlu olması belki de İHA kadar, SİHA kadar, savunma sanayi kadar, belki ondan da daha kıymetli ve önemli. Güçlü olabilmemiz için nüfusumuzun artması lazım. Güçlü olabilmemiz için yaşı gelen evlatlarımızın evlenmesi lazım. Güçlü olabilmemiz için ailemizin güçlü olması lazım. Milletimizin de devletimizin de temeli ailedir, güçlü ailedir. Onun için bu etkinlikler kıymetli ve önemli" diye konuştu. "Güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye anlayışı" Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sahit Aydın ise sağlıklı nüfus yapısına dikkat çekerek, "Güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye anlayışıyla hazırlanan bu vizyon belgesi; aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi, sağlıklı nüfus yapısının sürdürülebilirliği ve kuşaklar arası dayanışmanın artırılmasını temel hedef olarak ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.
Adıyaman Kahta Belediyesi’nden "Kaybedeni Olmayan" turnuva Adıyaman Kahta Belediyesi’nin katkılarıyla, Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen liseler arası 2. geleneksel "Kaybedeni Olmayan" turnuva, yoğun katılım ve büyük heyecan içerisinde tamamlandı. Gençlerin sosyal, sportif ve kişisel gelişimlerine katkı sunmayı amaçlayan organizasyon, ilçedeki lise öğrencilerini ortak bir platformda buluşturdu. Turnuva kapsamında futbol ve voleybol branşlarında müsabakalar gerçekleştirilirken, bu yıl organizasyona ilk kez münazara kategorisi de dahil edilerek etkinliğin kapsamı genişletildi. Böylece gençlerin yalnızca sportif alanlarda değil; iletişim, fikir üretme, özgüven kazanma ve kendilerini ifade etme becerilerinin de desteklenmesi hedeflendi. Turnuva programına Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başlı, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Mustafa Çiçek, Kahta Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa Bozan, Belediye Başkan Yardımcıları, Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı. Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, "Kaybedeni Olmayan" anlayışıyla düzenlenen organizasyonda, turnuvaya katılım sağlayan tüm gençlerin kazandığını ifade ederek, gençlerin birlik, kardeşlik ve dayanışma ruhu içerisinde önemli bir deneyim yaşadığını belirtti. Başkan Hallaç konuşmasında, organizasyon sonunda 500 öğrencinin Mersin kamp programına dahil edildiğini belirterek, gençlerin sosyal, kültürel ve akademik gelişimlerine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi. Gençlerin geleceğin değil, bugünün de en önemli gücü olduğunu belirten Başkan Hallaç, "Gençlerimizin sporla, eğitimle, sanatla ve sosyal faaliyetlerle iç içe olması bizler için büyük önem taşıyor. Her gencimizin hayaline dokunan, onları geleceğe daha güçlü hazırlayan projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü güçlü bir gelecek, bilinçli ve donanımlı gençlerle mümkündür" ifadelerini kullandı. Program, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.