YEREL HABERLER - 23 Mart 2012 Cuma 22:02

GÜMÜŞHANE`YE 5 YILDA 500 HEKTAR CEVİZ ORMANI KURULACAK

A
A
A
GÜMÜŞHANE`YE 5 YILDA 500 HEKTAR CEVİZ ORMANI KURULACAK

Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Gümüşhane `de 5 yılda 60 bin aşılı fidan dikerek, 500 hektar ceviz bahçesi kurmayı hedeflediklerini söyledi.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu`nun talimatıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ``Ceviz Ormanları Eylem Planı`` çerçevesinde Gümüşhane`de ceviz ormanları kurmak için çalışmalara başlandığını belirten Pir, Mart ayı başında tespit edilen genotiplerden aşı kalemleri alındığını ve ceviz fidanlarına aşılandığını kaydetti.
Anavatanı Anadolu olan cevizin yaygınlaştırılması, çoğaltılması, gelecek nesillere aktarılması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması amacıyla hazırlanan plan kapsamında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz tarafından Gümüşhane yöresinde yapılan araştırmalar sonucunda verimi ve kalitesi yüksek 11 adet genotip ceviz ağacının belirlendiğini hatırlatan Pir, Torul Orman İşletme Müdürlüğünde kurulan seradaki ceviz fidanlarına aşılama yapıldığını, aşılama sırasında kurum çalışanlarına ve yöredeki taleplilere de aşılama tekniğinin öğretildiğini ifade etti.
Pir, 2009 yılından beri Torul Orman İşletme Müdürlüğü olarak fidan yetiştirme yerlerinde ceviz fidanı üretimi yaptıklarını, 2011 yılına kadar bu fidanların Valiliklerin öncülüğünde halka ücretsiz olarak dağıtıldığını hatırlatarak, 2012 yılından itibaren beş yıllık ``˜Ceviz Eylem Plan` kapsamında Ordu Ziraat Fakültesi ile işbirliği yaparak yetiştirilen fidanların aşılanacağını ve plan dahilinde aşılı ceviz bahçeleri kurulacağını dile getirdi.
Pir, Gümüşhane`de 5 yılda 500 hektar ceviz ormanı kurulacağını ve bu bahçelere azami 60 bin adet aşılı ceviz fidanının dikileceğini de sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir