KÜLTÜR SANAT - 31 Ağustos 2025 Pazar 11:22

Gümüşhane’de 143 yıllık camide deprem ve heyelan uyarı sistemi

A
A
A
Gümüşhane’de 143 yıllık camide deprem ve heyelan uyarı sistemi

Gümüşhane’de 143 yıl önce inşa edilen Güzeloluk Camii, giriş kapısındaki bulunan ve deprem ve heyelan uyarı sistemi olarak kullanılan "denge taşlarıyla" dikkat çekiyor.


Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan Bin 850 metre rakımdaki Güzeloluk Köyü’nde Hekim Hasan Zirver Efendi tarafından 1882 yılında yaptırılan Güzeloluk Camii, Türkiye’de nadir camilerde bulunan özelliğiyle öne çıkıyor. Caminin cümle kapısının sağ ve sol tarafında mimarı tarafından "denge taşı" adı verilen silindirik taşlar yer alıyor. Cami zemininde herhangi bir kayma, çökme veya deprem yaşanması halinde çalışmaz hale gelen bu taşlar, yapının sağlamlığını gösteren bir uyarı sistemi işlevi görüyor. Caminin yapıldığı günden bugüne kadar denge taşlarının hiç durmadan dönmesi ise yapının ve zemininin bunca yıldır sapasağlam ayakta kaldığını gösteriyor.


Öte yandan Osmanlı döneminden kalma az sayıdaki kitabeli camiden biri olan Güzeloluk Camii, tarihi izleriyle de önem taşıyor. 1916 yılındaki Rus işgali sırasında Rus ve Osmanlı askerleri arasındaki çatışmalarda atılan mavzer mermilerinden bir tanesi caminin kitabesinin alt kısmına isabet etti. Bu hasar kitabedeki yazılara zarar vermedi ancak kurşun izi geçmişin acılarına hatırlatırcasına ilk günden bu yana varlığını koruyor.



"Camideki denge taşları özelliklerini hiçbir zaman yitirmedi"


Tarihi yapının yıllar içerisinde tahribata ve akabinde değişikliğe uğradığını ancak "denge taşlarının" özelliğini hiçbir zaman yitirmediğini söyleyen Veysel Armağan, "1600’lü yıllarda cami ilk olarak odunla yapılmıştır. Daha sonra cami harap olunca bu kez taş ve kireçle yapılmıştır, bu da 1700’lü yıllarda olmuştur. Sonra ahşap olarak tekrar inşa edilmiştir. Ancak yanmış, 1800’lü yıllarda yeniden taş ve kireçle yapılmıştır. Biz de bu caminin bazı yerlerinde bozulmalar olduğu için geçen sene tadilatını yaptık. Bu caminin üstü ilk önce ahşap kaplama idi. Ahşap kaplama çürüyünce köylüler tarafından sac kaplama ile kaplanmış. O da çürüdükten sonra son olarak kurşunla kaplanmıştır. Caminin bir diğer özelliği ise Türkiye’de yalnızca 7 veya 8 tane bulunduğu söylenen deprem taşlarıdır. Girişte yer alan bu taşlar deprem sırasında oturur ve hareket etmez. Ancak bugüne kadar, Erzincan depremi burayı sallamasına rağmen, bozulmamışlardır. Şu anda Türkiye’de 7 veya 8 örneğinden biri olan bu tarihi camimiz ayakta durmaktadır. Caminin hiçbir tarihinde eksiklik olmamış, sadece çürüyen kısımlar aynı şekilde onarılmıştır" dedi.



"Camiyi bu özelliğinden dolayı sürekli ziyarete geliyorlar"


Yapının barındırdığı özelliklerle çok nadir bir cami olduğunu söyleyen Hüseyin Pir, "Buraya sık sık ziyarete geliyorlar. En büyük özelliği de Türkiye’de yalnızca 5-6 ya da 8 tane bulunan deprem saati dediğimiz düzeneklerin caminin ilk girişindeki kapının sağında ve solunda yer almasıdır. Deprem olduğu zaman bu saatler duruyor, deprem olmadığı sürece ise çalışmaya devam ediyor. Demek ki bugüne kadar yaşanan depremlerde bu cami hiçbir zaman özelliğini kaybetmemiş ve hâlâ o deprem saatleri çalışmaktadır" diye konuştu.



Gümüşhane’de 143 yıllık camide deprem ve heyelan uyarı sistemi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul UEFA Şampiyonlar Ligi: Juventus: 3 - Galatasaray: 2 (Maç sonucu) Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme rövanş maçında deplasmanda İtalyan ekibi Juventus’a uzatmalara giden maçta 3-2 mağlup oldu. İlk maçı 5-2 kazanan sarı-kırmızılılar adını son 16 turuna yazdırdı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada Lloyd Kelly, Barış Alper Yılmaz’a yaptığı müdahale sonrası ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Daha sonra pozisyonu VAR’da izleyen hakem Pinherio, kartı iptal ederek Kelly’ye direkt kırmızı kart gösterdi. 70. dakikada ceza sahasının sağından Kalulu’nun ortasında arka direkte Gatti’nin vuruşunda top ağlara gitti. 2-0 79. dakikada ceza sahası dışı sol çaprazdan Jeremie Boga’nın pasında arka direkte Kenan Yıldız’ın vuruşunda top direkten döndü. 82. dakikada sol çaprazdan Juventus’un kullandığı serbest vuruşta Koopmeiners’in kafayla arka direğe gönderdiği topu McKennie kafayla filelere yolladı. 3-0 96. dakikada ceza sahası önünde topla buluşan McKennie’nin pasında Edon Zhegrova bomboş durumda meşin yuvarlağı yerden dışarı gönderdi. 105+1. dakikada Barış Alper Yılmaz’ın pasında ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Osimhen’in şutunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 3-1 111. dakikada sağ kanattan ceza sahasına giren Zhegrova’nın çaprazdan vuruşunda kaleci Uğurcan gole izin vermedi. 119. dakikada Singo’nun ara pasında kaleci Perin ile karşı karşıya kalan Barış Alper Yılmaz’ın şutunda top ağlarla buluştu. 3-2 Stat: Allianz Hakemler: Joao Pinheiro, Bruno Jesus, Luciano Maia Juventus: Perin, Kelly, Gatti, Koopmeiners, Kalulu (Lois Openda dk. 109), Locatelli (Filip Kostic dk. 109), Thuram (Vasilije Adzic dk. 78), McKennie, Kenan Yıldız (Fabio Miretti dk. 103), Conceiçao (Edon Zhegrova dk. 67), David (Jeremie Boga dk. 67) Yedekler: Michele Di Gregorio, Carlo Pinsoglio, Bremer, Javier Gil, Niccolo Rizzo Teknik Direktör: Luciano Spalletti Galatasaray: Uğurcan Çakır, Roland Sallai (Sacha Boey dk. 59), Davinson Sanchez, Abdülkerim Bardakcı, Ismail Jakobs (Eren Elmalı dk. 87), Lucas Torreira (Singo dk. 103), Mario Lemina (Icardi dk. 87), Gabriel Sara (İlkay Gündoğan dk. 71), Barış Alper Yılmaz, Noa Lang (Leroy Sane dk. 59), Victor Osimhen Yedekler: Batuhan Şen, Günay Güvenç, Kaan Ayhan, Yaser Asprilla, Yunus Akgün, Ahmed Kutucu Teknik Direktör: Okan Buruk Goller: Locatelli (dk. 37 pen.), Gatti (dk. 70), McKennie (dk. 82) (Juventus), Osimhen (dk. 105+1), Barış Alper Yılmaz (dk. 119) (Galatasaray) Kırmızı kart: Kelly (dk. 49) (Juventus) Sarı kartlar: Kenan Yıldız, Carlo Pinsoglio (Juventus), Osimhen, Roland Sallai, Sara, Uğurcan Çakır (Galatasaray)